Hyggelys i haven

I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men havebelysning kan meget andet end at være funktionel. Den kan skabe oplyste hyggekroge, overraskelser og spændende effekter i det grønne og lokke til en havevandring i nattemørket.

Af: Mariette Tiedemann, 17. juli 2009

Indret haverummet

De "stueagtige" lamper er med til at give havehyggen et ekstra hak opad, og de lægger op til, at du indretter haverummet på samme måde, som du indretter resten af hjemmet.
Effekter i flere højder
For at skabe en spændende belysning i haven, bør du have lyskilder i flere forskellige højder. Foruden høje stander-lamper, bør der også være nogle lavere lamper, der fx lyser blomsterbedene op.

Magiske spots
Spots, som fra jordhøjde lyser op på udvalgte buske og træer, er også blevet utroligt populære. Der er tale om et kraftigt og direkte lys, der kan give en nærmest magisk virkning.

Findes i mange udgaver
Både spots og anden havebelysning findes ofte til såvel nedgravning i jorden, som til at sætte oven på eller ned i jorden med et spyd.

Flyt rundt på spydet
Sidstnævnte har den fordel, at du kan flytte rundt på lyskilderne, når du trænger til fornyelse i haven. Selv ved havedammen kan du skabe effekter ved hjælp af belysning. Du kan enten lyse planterne omkring dammen op eller montere en undervandslampe på bunden af dammen.

Fest og kulørte lamper
Lys behøver ikke altid at være klart og hvidt – og da slet ikke, når der skal være fest. Hvis du i forvejen har en spændende og spredt hyggebelysning i haven, kan du med nogle farvede lamper og kulørte pærer skabe en eksotisk stemning. Små orangefarvede lamper i det grønne kan let lede tankerne hen på et appelsintræ.

Lygter og fakler på terrassen
Og ingen fest uden levende lys i lange baner. Lad fakler og lygter lyse op rundt omkring på terrassen og i haven. Brug gerne flere forskellige mindre lygter og sæt dem i små grupper. Store lygter til levende lys, som kan ses på lang afstand, bør sættes længere nede i haven.

Hvis du har et drivhus, så kan det give en magisk virkning at have en lygte eller to hængende under loftet og lyse alt det grønne op indefra.

Lampen er et bord
Det er sagen at servere festlige drinks på Illumesa, der er bord og lampe i ét. Der kan tændes og slukkes for bordet, hvis sparepære giver et behageligt diffust lys. Det kan tåle at stå ude om vinteren – dog skal lampen inden døre, hvis det bliver frostvejr. Bordet, der er tegnet af Verner Panton, er 37 cm højt og har en diameter på 78 cm. Prisen er 3.395 kr. hos Frandsen Lighting.


SÅDAN VÆLGER DU DET RETTE UDELYS

17. juli 2009 Mariette Tiedemann
Mere om Udendørsbelysning

5 anderledes måder at lyse haven op på hele året rundt

Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er fem bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!

Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller

For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt...

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din...

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i solceller til haven.

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge...

Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydning for lampens funktion, så det skal du passe ekstra godt på. De genopladelige batterier kan oplades ca. 1.000 gange og holder typisk i 1 til 3 år. Her får du en håndfuld tricks til at give din solcellelampe et langt liv. 

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at...

Udendørsbelysning, der virker i frostvejr

Ikke alle pærer tænder lige hurtigt i frostvejr - A-pærer er langsomme, mens lysdioder er hurtige. Du kan også bruge udendørslamper med...

Havelygter af meloner til sommerfesten

Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Her har vi brugt saftige meloner, og gemt al frugtkødet. Det kan senere blendes med is og tilsættes fx vaniljesukker, citron eller måske vodka eller rom.

Krav til udelys

En udendørslampe skal leve op til nogle skrappere regler end en almindelig indendørs lampe. De skal være tættere, så der ikke kommer fugt...

Udelys skal være praktisk i daglidagen

Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lyssku...

Gem solen til aftenen

Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.

Lav selv gelelys

Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimen...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.