Gem solen til aftenen

Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.
Af: Jane Eland Kristensen, 2006, 10. juni 2006
En nem måde at få lys i haven er at satse på lamper, der drives af solens lys. Når solen skinner på de soldrevne lamper, omdannes lyset til elektrisk energi ved hjælp af solceller. Energien lagres i et indbygget batteri og får lampen til at lyse, når en skumringssensor giver besked om, at mørket falder på. Solcellelampernes succes er i sagens natur afhængig af mængden af sol. De skal placeres, så solcellen får så mange timers direkte sollys som muligt. Og du må leve med, at lamperne lyser i kortere tid, når dagen har været overskyet, eller der har været regnvejr.

Vær også opmærksom på lysets farve, når du vælger solcellelamper. Lamper med hvide lysdioder lyser kraftigst, men har også et lidt køligt skær. De gule lyser knap så kraftigt – til gengæld har lyset så et varmere skær.

1. De lysende kugler kan flyde på havedammens vandspejl eller ligge i græsset på plænen. Det gør ikke noget, at de ligger i skygge, for solcellen placeres for sig selv – i fuld sol op til 5 meter fra den enkelte lampe. Kuglerne, som hedder Florida, kan skifte farve ved hjælp af små farvede hætter, der trækkes over lysdioden. Lyser i op til 10 timer. Prisen er 495 kr. for to kugler.

Forhandler:Wagner Spraytech, tlf. 43 27 18 18.
2. Den lille lygte kan hænge i et træ eller stå på havebordet. Solcellerne på lygtens top får to LED-pærer i “stearinlyset” til at blinke så langsomt, at dets lys minder om en rigtig pulserende flamme fra et stearinlys. Prisen for en Solar Candle, som lygten hedder, er cirka 120 kr.

Forhandler: El Plus, tlf. 87 64 68 00.
3. Titania kan lyse i haven og på stier op til 15 timer ved fuldt opladet batteri både vinter og sommer. Lampen oplader også under forholdsvis svage lysforhold såsom skyede dage eller morgen og aften. Den har dobbelt antal solceller, og giver et godt og hvidt lys. Højden er ca. 50 cm. Titania koster 525 kr.

Lone Alm Import, tlf. 36 70 42 44.
4. Solcellelamper fås også som vægmodeller. Det gælder fx Lugano Wall, der er af rustfrit stål. Den har to hvide lysdioder og lyser i op til otte timer på en dags opladning. Væglampen koster cirka 425 kr.

Forhandler:Wagner Spraytech, tlf. 43 27 18 18.
5. Solcellelamper kan også være helt enkle og stilrene i designet. Det gælder fx disse lamper med navnet Mikado.Materialet er rustfrit stål, og lamperne skrues fast i fliserne med tre medfølgende skruer. Prisen er ca. 450 kr. pr. stk.

Forhandler: Wagner Spraytech, tlf. 43 27 18 18.

Redaktionen kan ikke indestå for prisændringer og udgåede produkter. 

10. juni 2006 Jane Eland Kristensen, 2006
Mere om Udendørsbelysning

5 anderledes måder at lyse haven op på hele året rundt

Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er fem bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!

Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller

For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt...

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din...

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i solceller til haven.

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge...

Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydning for lampens funktion, så det skal du passe ekstra godt på. De genopladelige batterier kan oplades ca. 1.000 gange og holder typisk i 1 til 3 år. Her får du en håndfuld tricks til at give din solcellelampe et langt liv. 

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at...

Udendørsbelysning, der virker i frostvejr

Ikke alle pærer tænder lige hurtigt i frostvejr - A-pærer er langsomme, mens lysdioder er hurtige. Du kan også bruge udendørslamper med...

Havelygter af meloner til sommerfesten

Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Her har vi brugt saftige meloner, og gemt al frugtkødet. Det kan senere blendes med is og tilsættes fx vaniljesukker, citron eller måske vodka eller rom.

Hyggelys i haven

I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men...

Krav til udelys

En udendørslampe skal leve op til nogle skrappere regler end en almindelig indendørs lampe. De skal være tættere, så der ikke kommer fugt...

Udelys skal være praktisk i daglidagen

Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lysskulpturer i din have, så du kan nyde den året rundt. Sørg dog for at vælge lys der ikke blænder, så du ikke generer dine naboer.

Lav selv gelelys

Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimen...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.