Få den rette udebelysning med LED- og solcellelamper
Udebelysning i efterårs- og vintermørket behøver ikke at kræve meget energi – med LED- og solcellelys kan du sagtens skrue op for lyset, samtidig med at du holder elforbruget på et minimum. Vælg LED- eller solcellelamper, så kan du færdes sikkert ved huset og give det karakter med lyseffekter uden at belaste økonomien eller miljøet unødigt.
Udebelysning med to funktioner
En gennemtænkt udebelysning har to funktioner. På den ene side
giver lyset hygge og pynt på mørke aftener, på den anden side skal lyset sørge for, at indkørsel, stier og døre er belyst, så det er nemt og sikkert at færdes, når det er mørkt.
Tænd lyset trådløst
Det kraftige funktionelle lys kan være styret af en føler, så det kun lyser, når der er brug for det – evt. kan en del af det styres pr. fjernbetjening, så du trådløst kan tænde lyset i carporten.
Udelamper udviklet til LED-pærer
Den nye generation af udelamper er udviklet til LED-pærer, der er den mest besparende pære på markedet. Måske tænker du, at det er ”dem med grimt, blåt lys”. Men køber du en LED-pære med farvetone Kelvin 2700 til 3000, har den en behagelig gullig farvetone, ligesom en glødepære.
LED-pærer holder meget længe
LED-pærer er 5-10 gange mere energieffektive end halogenpærer, og en stor del af LED-pærerne (dem med energimærke A) er også mere effektive end sparepærer. Oven i købet har LED-pærer typisk en levetid på 10.000-30.000 timer – eller cirka 10-30 år ved tre timers daglig brug; nok så vigtigt, da mange udelamper er vanskelige at skifte pære i.
Effektive solceller
Også solcellelamper har undergået en udvikling. Slut med små skæve bedlamper, der sjatlyser gulligt, når der har været sol nok.
I dag kan du købe solcellelamper, hvor solcellerne er effektive og giver strøm nok til ordentligt lys, naturligvis fra LED-pærer. Nogle endda styret med egen føler, så lampen lyser kraftigere, når der går en person forbi. Nemt, enkelt, billigt – og i
øvrigt uden ledning.
Lys giver huset karakter
Udebelysning er et overraskende kreativt virkemiddel; nøje udvalgt belysning iscenesætter dit hus, skaber atmosfære og gør det hyggeligt at kigge ud i haven på en mørk vinteraften. Det kan sætte fokus på spændende detaljer ved huset, forstærke helhedsindtrykket eller fx sætte eksotiske planter eller havens flotteste træ i fortjent rampelys.
Det er ikke for ingenting, at lysdesignere bliver ansat til at give ekspertråd om optimal fremtoning af berømte bygninger ved hjælp af den bedst mulige udebelysning.
Læs mere om, hvordan du finder den mest energirigtige belysning
Spændende effekt
Udendørs lamper findes i alle varianter. Indbyggede, stående eller liggende, til montering på væg, tag og stolper, eller ganske enkelt belysning, du kan stikke i jorden. Nedgravet belysning i indkørslen giver en spændende effekt – og viser samtidig vej.
5 anderledes måder at lyse haven op på hele året rundt
Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er fem bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!
Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller
For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt...
Fra farverig ballon til tindrende islygte
Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din...
Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed
De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i solceller til haven.
Lav fine lamper af dine gamle kurve
Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.
Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven
Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge...
Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys
Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydning for lampens funktion, så det skal du passe ekstra godt på. De genopladelige batterier kan oplades ca. 1.000 gange og holder typisk i 1 til 3 år. Her får du en håndfuld tricks til at give din solcellelampe et langt liv.
Søde islygter, der er nemme at lave selv
Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at...
Udendørsbelysning, der virker i frostvejr
Ikke alle pærer tænder lige hurtigt i frostvejr - A-pærer er langsomme, mens lysdioder er hurtige. Du kan også bruge udendørslamper med...
Havelygter af meloner til sommerfesten
Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Her har vi brugt saftige meloner, og gemt al frugtkødet. Det kan senere blendes med is og tilsættes fx vaniljesukker, citron eller måske vodka eller rom.
Hyggelys i haven
I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men...
Krav til udelys
En udendørslampe skal leve op til nogle skrappere regler end en almindelig indendørs lampe. De skal være tættere, så der ikke kommer fugt...
Udelys skal være praktisk i daglidagen
Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lysskulpturer i din have, så du kan nyde den året rundt. Sørg dog for at vælge lys der ikke blænder, så du ikke generer dine naboer.
Gem solen til aftenen
Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.
Lav selv gelelys
Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimen...