Foto: Eva Solo, Flickr.com, Bauhaus m.fl.

5 anderledes måder at lyse haven op på hele året rundt

Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er fem bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!

Af: A. Aaen, 13. september 2016

Det er skønt at være i haven, og med den helt rigtige belysning kan du nyde din have hele året rundt. Læs med og se, om der er en løsning, der passer helt perfekt til din have. 

Glas skaber stemning

Er du lidt fiks på fingrene, kan du sagtens kopiere dette flotte lyshegn. Brugte marmeladeglas har fået ophæng af tynd ståltråd. Lygterne hænges op – enten vilkårligt eller efter et fast system på hegnet. Så mangler du blot et fyrfadslys i hver, så er dekorationen færdig.

Lys i dåsen

Der findes mange udendørs lyskæder på markedet. Her er den iklædt tomme tomatsuppedåser. Dåserne har udskæringer, så lyset skaber spændende virkninger i buske eller træer – eller over terrassen.

Farvet glas og fuge

Her er glasstykker i forskellige størrelser limet på et billigt glas med lige sider. Et fyrfadslys skaber et smukt lys. Når limen er godt tør, kan du fuge, så overgangen mellem et glasstykke til det andet bliver flot. Spørg i en hobbyforretning, så du får den rigtige lim til formålet.

Faklen byder velkommen

En dekorativ fakkel forlænger hyggen, når mørket sænker sig. Fakler kan bruges hele året rundt. Her ses den i form af en finsk fakkel – en flot træstub, der fungerer som et lille bål. 
Lad de dekorative fakler byde velkommen i indkørslen eller langs havestien, så gæsterne oplever en særlig hyggestemning allerede ved ankomsten.

En lille tændblok i toppen af faklen gør det nemt at få gang i ilden, og faklerne brænder længe, så aftenens bålhygge er sikret uden besvær. Faklerne er et rent naturprodukt, så når ilden er brændt ud, er der ingen varme gløder, der skal tages med.

Diameter ca. 10 cm og 50 cm høj. Har en brændetid på ca. 3 timer. Set i Bauhaus til priser fra ca. 50 kr.

Med solens hjælp

Smart og smuk hyggebelysning fra Eva Solo. Serien af solcellelamper er funktionelle og stemningsskabende. Det enkle design skjuler det smarte solcellepanel fuldstændigt, men alligevel kan blot én opladning i fuld sol give lys ved havebordet, terrassen eller altanen i op til tyve timer.

Lamperne har alle on/off-knapper og også automatic-funktioner, der får lampen til at tænde, når mørket falder på. Set til priser fra ca. 500 kr.

13. september 2016 A. Aaen
Mere om Udendørsbelysning

Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller

For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt igennem. Her finder du særpræg og fordele ved de 3 af de mest anvendte former for udendørsbelysning: Halogen, LED-lys og solcellelamper. 

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din...

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er...

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.   

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge...

Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydn...

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at modtage sine gæster på. Bliver det en dansk vinter med milde temperaturer, kan du stadig pynte med islygter. Her skal du blot have fryseren til hjælp.

Udendørsbelysning, der virker i frostvejr

Ikke alle pærer tænder lige hurtigt i frostvejr - A-pærer er langsomme, mens lysdioder er hurtige. Du kan også bruge udendørslamper med...

Havelygter af meloner til sommerfesten

Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Her har vi brugt saftige meloner, og gemt al frugtkødet. Det kan senere blendes...

Hyggelys i haven

I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men havebelysning kan meget andet end at være funktionel. Den kan skabe oplyste hyggekroge, overraskelser og spændende effekter i det grønne og lokke til en havevandring i nattemørket.

Krav til udelys

En udendørslampe skal leve op til nogle skrappere regler end en almindelig indendørs lampe. De skal være tættere, så der ikke kommer fugt...

Udelys skal være praktisk i daglidagen

Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lyssku...

Gem solen til aftenen

Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.

Lav selv gelelys

Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimen...