Foto: Flickr.com

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendørskøkkenet.

Vi er dygtige til at grille, og vi er opmærksomme på de rødglødende kul. Så langt, så godt. Men måske tænker du ikke på, at blot få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier, er nok til at sende familien eller dine gæster i seng med et maveonde og senere diarré eller opkast?

Hvert år bliver flere hundrede borgere syge, når Danmark for alvor griller udendørs:

– Mange glemmer, at der kan være bakterier i den rå kødsaft fra de lækre bøffer. Andre får ikke lige husket håndhygiejnen, når grillen syder, og der er langt fra grillen og til varmt vand og håndsæbe i køkkenet, fortæller Gudrun Sandø fra Fødevarestyrelsen.

Husk disse 3 regler, når du griller

Bare tre tommelfingerregler fra Fødevarestyrelsen være med til at minimere risikoen for, at din grillaften ender "på toilettet". Og de er rimelig nemme at efterleve:

  1. To fade - ét til råt og ét til stegt kød
  2. To grilltænger - én til råt og én til stegt kød
  3. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød

Pas på med store gryder og fade på gasblusset

Flade, bærbare gaskogeblus er populære i udekøkkenet og også på campingferien. Også her skal du være opmærksom:

– Gasblussene, hvor gasbeholderen anbringes vandret ved siden af kogeblusset, bør kun bruges med gryder, pander eller andet køkkengrej, der passer til kogedelen på apparatet, hvis man vil undgå overophedning af gasdåsen og dermed risikoen for brand eller eksplosion, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.

På nogle af de bærbare gaskogeblus kan man anbringe fade eller andet udstyr, som er større end kogeblusset. Dermed risikerer man imidlertid at tildække rummet med gasdåsen, og det kan betyde, at gasbeholderen bliver varmet mere op end de højst 50°, den er konstrueret til.

Det er baggrunden for, at Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man kun bruger gryder, der passer til størrelsen på gaskogeblusset, og fraråder at bruge fade, bagesten eller andet, som er større end gryderisten. 

30. juni 2016
Mere om Grill og udekøkken

6 geniale grill-nyheder

Sommeren er lige om hjørnet, hvilket betyder sene sommeraftener med lækkert grillmad. Se her seks spændende nyheder fra grillfronten med nye spændende funktioner. 

Er din gasgrill klar til sæsonen? Sådan undgår du ulykker

Mange tænker, at gasgrillen først og fremmest skal rengøres, når den kommer ud af vinterdvalen - men der er én ting, der er endnu vigtigere,...

Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?

Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange...

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er der også det med rengørignen...

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellig...

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig her, hvordan du gør.

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det hele – uden kul eller gas.

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

5 ting du bør overveje, inden du bygger et udekøkken

Når du realiserer drømmen om et udekøkken, er der en række praktiske ting, du bør overveje. Tænk eksempelvis over, om du vil tilberede maden på grill, over åben ild eller med gas.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld...