Foto: Kristian Krogh

Tips til en hyggelig grillfest

Det behøver ikke være dyrt eller besværligt at arrangere en sommerfest. Du kan låne dig til meget og lave resten selv. Planlægger du indkøbene i god tid, kan du købe de ting, du får brug for, når lejlighed og tilbud byder sig.

Af: Susanne Holte og Sus Falch, 14. maj 2008

Tæpper til senere på aftenen
Bed gæsterne medbringe plaider eller tæpper, og lån evt. naboernes. Badehåndklæder kan også bruges, når aftenkulden smyger sig om benene. Sørg for at have grillkul nok, så grillerne kan bruges som varmeovne senere på aftenen. Du kan også leje en terrassevarmer.

Sæt familien i arbejde
Tænk på børn og hunde, der let kommer til at brænde sig på de skoldhede flader, og lad aldrig mindre børn opholde sig alene omkring en varm grill. Grillning kræver grillmesterens fulde opmærksomhed. Dæk evt. bordet, før du tænder op, eller overlad nogle af forberedelserne til resten af familien.

I læ for dug og byger
Duggen gør også kold. Men den og sågar en byge kan du holde på afstand, hvis du har vandtætte parasoller eller markiser. Din parasol kan blive vandtæt med imprægnering, som bruges til bådkalecher og købes i bådudstyrsbutikker.

Brug en presenning som markise
En sommerlig markise kan du lave af en hvidarmeret plasticpresenning, der fås i flere størrelser i de fleste byggemarkeder. Presenningen spændes ud over terrassen fra huset og ud. Sæt stænger midt på, så markisen bliver lidt skrå, og regnen kan løbe af.

Hold drikkevarerne kolde
Drikkevarer skal dog være kolde. Men det klares også nemt udendørs. Stil uglaserede lerkrukker i skyggen et sted, hvor det lufter, og fyld dem med koldt vand. Sæt vin, sodavand, øl og andre drikke i krukkerne. Du kan naturligvis også mobilisere gæsternes køletasker eller grave et hul i jorden på et skyggefuldt sted, fore det med plast, fylde det med vand og lægge en plade over.

Levende lygter

Intet hygger i natten som levende lys. Almindelige stearinlys kan stilles ned i sand i store rødbedeglas langs terrassen, havens bede og gange.

Husk myggelys
Husk at anskaffe myggelys, som placeres på strategisk udvalgte steder. Petroleumslamper kan købes i meget billige udgaver, der lyser kraftigt. Eller du kan vælge havefakler, der bliver mere og mere populære.

Udendørs kaffebar
Ud på aftenen kan det være rart med lidt varmt at drikke. Rigger du remedierne til udendørs, kan gæsterne hjælpe sig selv, og du får tid til at nyde festen. Træk evt. en forlængerledning ud til el-kedlen, og sørg for, at der er råvarer og værktøj til te- og kaffebrygning, pulver til en solbærtoddy – som også børn kan li’ – eller ingredienser til en sjov kaffe med spiritus til de voksne. I stedet for el-kedlen kan du fylde kogende vand på termokander.
14. maj 2008 Susanne Holte og Sus Falch
Mere om Grill og udekøkken

Overraskende: Dette produkt hitter i danske haver

Danskere er vilde med at eksperimentere med deres madlavning. Den seneste trend er faktisk en ældgammel tradition, som er blevet vakt til live igen.

Pas på! Farlig gasgrill og tilbehør tilbagekaldt

Yderst farligt havetilbehør er tilbagekaldt af Sikkerhedsstyrelsen. Hvis du har produkterne derhjemme, bør du straks stoppe brugen og return...

6 geniale grill-nyheder

Sommeren er lige om hjørnet, hvilket betyder sene sommeraftener med lækkert grillmad. Se her seks spændende nyheder fra grillfronten med...

Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?

Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange har en gasgrill, og det nye er elgrillen. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er...

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellige slags.      

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes i en almindelig grill.

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.