Foto: iStockphoto

Sådan tænder du op i grillen

En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov og tiden, du har sat af.

Af: Jan Olesen, 23. april 2009

Prøv dig frem, så finder du den bedste måde
Der findes ingen universalløsninger, når der skal grilles. I virkeligheden handler det bare om at prøve sig frem, eksperimentere og finde lige netop den eller de muligheder, der fungerer bedst for en selv.

Brug briketter uden tilsætningsstoffer

Brug ikke briketter baseret på sprit og petroleum – de lugter og oser som regel. Brug dem uden tilsætningsstoffer, fx optændingsbriketter af sammenpressede træspåner blandet med paraffin og bivoks, som ud over at være utrolig hurtige at tænde op med også varmer mere effektivt.

Brikketter er klar efter 25 minutter i grillstarteren
Når varmen fra optændingsmaterialet har fat i kul eller briketter, går der i en grillstarter kun ca. 25 minutter, til de er klar til brug. Men kom dem ikke i grillen, før de er så varme, at der er dannet et gråt lag på toppen, og der er gløder overalt.

Kasse- eller kuglegrill
Skal du grille direkte i en kassegrill, er trækul det bedste valg. De tænder rimeligt hurtigt, og de brænder godt – afhængig af pris og kvalitet. Skal du grille fx en steg eller fjerkræ, skal du bruge en kuglegrill. Her er briketter det bedste valg. De holder varmen længere, brænder mere jævnt, og temperaturen kan styres.

Pris og kvalitet
Briketter fås i et væld af mærker og kvaliteter – og til forskellige priser. På mange af produkterne opgives brændetid, så du kan få et vink om kvaliteten. Valget mellem kuglegrill og kassegrill handler for det meste om, hvad du vil grille. I kuglegrillen har du mu­lighed for både at stege indirekte samt bage og langtidsstege indirekte. Kuglegrillen er også bedst til forskellige grøntsager, fordi den holder på fugt og saft. Kassegrillen egner sig bedst til fx bøffer, koteletter, pølser og andet med kort stegetid.
Hold på varmen
Når du griller i kuglegrill, skal du sørge for at holde på varmen. Skal du stege i mere end en time, er det en god idé, at lave to portioner briketter, evt. færre briketter første gang og så holde øje med temperaturen – og så efterfylde, når de første briketter er ved at være brændt ud. Sådan sparer du på brændslet samtidig med, at du får en jævn stegetemperatur.

Løft ikke låget
Brug gerne et stegetermometer, og lad endelig være med at løfte låget for at se, hvordan det går med maden. Du slipper bare varme ud. Løft, kun når du skal vende dine retter eller give dem marinade. Den mest effektive kontrol får du ved at justere antallet af briketter samt tilføre mere eller mindre luft via spjældene.

Det er ingen skam, at færdigstege i køkkenovnen
Skulle dine eksperimenter slå fejl, så stegen eller kyllingen ikke er stegt færdig til tiden, så er det ingen skam at lave den færdig i din køkkenovn. Maden har selv med forholdsvis kort grillning fået god smag af kul og røg – og du kan alligevel servere sikker mad for dine gæster.

Rigtig optænding
Uanset om du bruger den ene eller anden type grill, er en grillstarter at foretrække. Grillstarteren er et rør med et håndtag, hvor du fylder den mængde kul eller briketter i, du skal bruge til din stegning.
Brug tændblokke og ikke sammenkrøllede aviser i grillstarteren, de afgiver for
meget sod og flyvende partikler, der sviner på et skønt opdækket bord og i værste fald ender i maden.

Friske urter
Friske krydderurter i kanten udenfor glødeområdet tilfører dine retter herlig smag og duft.
23. april 2009 Jan Olesen
Mere om Grill og udekøkken

Overraskende: Dette produkt hitter i danske haver

Danskere er vilde med at eksperimentere med deres madlavning. Den seneste trend er faktisk en ældgammel tradition, som er blevet vakt til live igen.

Pas på! Farlig gasgrill og tilbehør tilbagekaldt

Yderst farligt havetilbehør er tilbagekaldt af Sikkerhedsstyrelsen. Hvis du har produkterne derhjemme, bør du straks stoppe brugen og return...

6 geniale grill-nyheder

Sommeren er lige om hjørnet, hvilket betyder sene sommeraftener med lækkert grillmad. Se her seks spændende nyheder fra grillfronten med...

Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?

Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange har en gasgrill, og det nye er elgrillen. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er...

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellige slags.      

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes i en almindelig grill.

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.