Sådan bygger du selv et udekøkken

Grill og udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig her, hvordan du gør.

Udekøkken i muret rødtegl
Udekøkken i muret rødtegl

Jeg har endnu ikke fået bygget et udekøkken til mig selv, men et udekøkken af denne her runde type ligger meget højt på min ønskeliste. Det har en diameter på to meter. Det giver en herlig stor arbejdsflade. Den runde form indbyder på smukkeste vis til havefester, og så kan udekøkkenet anbringes hvor som helst på din grundareal, eftersom det ikke har nogen bagside. 

Lav mad udendørs hele året rundt

 
Udekøkkenet i mursten  

Udekøkkenet er bygget af beton og tegl, og det gør, at det kan stå ude hele året rundt. Støbte huller i bunden gør, at det oven i købet kan er flytbart, selvom det dog vejer 1500 kilo. 

Støb bundpladen

Begynd med at støbe en bundplade med en diameter på 180 cm. Diameteren på bordoverfladen skal være 20 cm breddere, så bordpladen stikker 10 cm ud hele vejen rundt.

Sørg for, at der bliver gjort plads til tre fritstøbte huller i bundpladen, så vand, afløb og el-installationerne kan føres herigennem. Når støbeformen er parat skal du hælde flydende beton ned i den

Bordpladen til udekøkkenet

Udekøkkenets bordplade skal som sagt have en diameter på to meter. Det er et ret stor areal, som kan være svært at få bugseret på plads. Derfor kan det betale sig, at dele bordpladen op i tre dele. Det vil også vise sig at være en fordel, hvis du bygger dit udekøkken indendørs.

Anbring et betonrør med en diameter på ca. 30 cm inde i midten. Det skal ende med at være lige så højt som de murede vægge. Kap betonrøret af eller tilpas murhøjden. Betonrøret er gemt væk, så snittet i røret behøver ikke at være helt rent, hvis du vælger at forkorte betonrøret.   

 
Betondækket med tre indstøbte huller og de første to murskifter  

Mure med teglsten

Dette udekøkken er muret i rødtegl. Andre former for tegl og i andre nuancer er naturligvis også en mulighed. Sørg for at vælge teglsten, som er brændt ekstra hårdt, så murstenene kan klare at stå ude i det fri hele året rundt. Læg gerne et beskyttelsesskifte ind mellem mur og betondæk.

Støb med expanderbeton

Udekøkkenet er støbt med expanderbeton. Brug helst rustfri armering.

Indbyggede åbninger til låger

Bygger du låger ind i udekøkken-øen, bliver det lettere at holde køkkenet rent og koble vandet til og fra. 

 
Udekøkken færdig - parat - START!  

Flytbart køkken

Udekøkkenet har indstøbte bundhuller. Det gør det lettere at flytte køkkenet, hvis ønsket skule opstå. Dette udekøkkenet er dog så tung, at du i givet fald vil få brug for en kranbil I.

Se en mere udførlig redegørelse for byggeriet af køkkenet på Björn Christiernsson Lailabagge.se/snickarbjorn.

9. juni 2016
Mere om Grill og udekøkken

Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?

Grill og udekøkken Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange har en gasgrill, og det nye er elgrillen. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Grill og udekøkken Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er...

10 gode grill-gadgets

Grill og udekøkken Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Grill og udekøkken Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellige slags.      

Fra nybegynder til grillmester

Grill og udekøkken Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Grill og udekøkken Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Grill og udekøkken Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det hele – uden kul eller gas.

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Grill og udekøkken Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Grill og udekøkken Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

5 ting du bør overveje, inden du bygger et udekøkken

Grill og udekøkken Når du realiserer drømmen om et udekøkken, er der en række praktiske ting, du bør overveje. Tænk eksempelvis over, om du vil tilberede maden på grill, over åben ild eller med gas.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

Grill og udekøkken I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Grillbriketter og grilltilbehør - find de lækre accessories

Grill og udekøkken En elektrisk grillbørste, en wok til grillen eller briketter af kokos - se sæsonens lækre grillgear.

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Grill og udekøkken Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld med ukrudtsbrændere. Sådan dækker forsikringen, hvis det går galt.

Sådan tænder du op i grillen

Grill og udekøkken En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov...

Brug grillen hele året

Grill og udekøkken Vi griller som aldrig før, men hvor vi tidligere holdt os til pølser og koteletter, kaster vi os nu gerne ud i mere krævende menuer med...