Foto: Cobb, Willab Garden, Dancook, m.fl.

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes i en almindelig grill.

Af: Lise Mortensen-Høy, 19. april 2016

Det er sjovt at forny udemaden med nye retter. Og tro os, her på idényt har vi opsnuset, at røgning og langtidsstegning bliver årets "hotteste" på terrassen. Begge dele kræver, at du sætter dig ind i nye teknikker; men resultatet er det hele værd. 

Du kan enten gå ’all in’ og anskaffe dig en smoker; som er et sammenbygget vidunder, der både kan grille, røge og langtidsstege. Eller du kan prøve retterne af i din kul- eller gasgrill.

Sæt røg til grillen

Røgning kan foregå i flere sværhedsgrader. Men så længe, du vælger at varmrøge, kan du bruge røgen som en form for ekstra krydderi, når du griller i en lukket grill. Det er vigtigt at bruge den rigtige træsort – ligesom når du vælger krydderier. Og så er det en god idé at prøve dig frem – og tilsætte mere og mere røgsmag, til du finder det niveau, der passer familiens smagsløg. 

Mængden af smuld, flis eller chunks kan variere meget, alt efter hvor meget du skal røge, og du bliver nødt til at prøve dig lidt frem. Start med at bruge lidt mindre, end først planlagt, og tilføj så mere til opskriften næste gang. Hellere et stykke kød, der er letrøget, end et, der er overrøget og dermed ødelagt.

Hvis du skal røge et større stykke kød eller fisk, kan det være en fordel, at din røgeflis får længere brændetid – samtidig med en mindre røgudvikling (langsommere frigivelse af røgen). Her kan du lægge din røgeflis i vand i en time, inden du skal bruge den. 

Fisk, kødstykker og grøntsager er det nemmeste at varmrøge, så det er gode begynderretter.

Langtidsstegning

Slowfood-bølgen har ramt køkkenerne, nu kommer den med ud på terrassen. Det kræver lige lidt ny teknik – og evt. lidt nyt hardware – så kan du langtidsstege nakkestegen til pulled pork og lade dine spareribs få den eftertragtede lange stegetid, der gør kødet mørt som smør.

Bruger du gasgrill eller el-grill, kan du nemt holde den lave temperatur i de mange timer. En kulgrill med låg kan faktisk også langtidsstege – det kræver bare en ny teknik. Vil du investere i nyt udstyr, er en smoker den helt rigtige fornyelse, når grillsæsonen går i gang. Den kan både røge og langtidsstege – og er perfekt til at holde temperaturen; og så kan den såmænd også grille bøfferne helt almindeligt.

Røgning - sådan gør du

Røgning i kulgrill

  • I en kulgrill (med låg) kan du benytte både smuld, flis, chunks og planke.
  • Smuld placeres i en foliebakke på grillristen over direkte varme, mens flis og chunks lægges ned oven i kullene, hvis du skal røge hurtigt, og på grillristen, over direkte varme, hvis du skal røge lidt langsommere.
  • Du kan også benytte røgeplanke i din kulgrill.
  • Husk, at top-spjældet på grillen skal være halvt lukket, når du røger, og at det skal placeres modsat af dit røgetræ, så røgen cirkulerer, før det kommer ud af spjældet. 

Røgning i gasgrill

  • I en gasgrill bør du røge med røgesmuld eller røgeflis, røgning på planke fungerer også. Brug ikke røge-chunks på en gasgrill, de kommer ikke til at brænde ordentligt.
  • Flis lægges på grillristen direkte over flammerne, mens smuld lægges i en foliebakke, der så sættes direkte på grillristen, ligeledes over flammerne.
  • En røgeplanke fungerer fint i din gasgrill.

Røgning i smoker

En smoker kan både være til grillkul og til gas. Den er opbygget i flere lag og fungerer derfor en smule anderledes end en traditionel grill. 

Kul-smoker

I bunden af en smoker er kulsspanden, ovenpå er en vandbakke og øverst er selve grillristen. Ved korttidsstegning hældes der kun tændte kul i kulspanden og der lægges lidt rygetræ ovenpå, der hældes lidt vand i vandbakken og kødet steges færdigt på et par timer. 

Ved langtidsstegning fyldes kulspanden op med utændte kul blandet med røgetræ, og der lægges 10-15 tændte kul øverst i kulspanden. Vandbakken fyldes helt op og genfyldes efter behov over de næste 10-12 timer. Kødet tilberedes nu ved en jævn og lav temperatur på 110-120 grader, en temperatur man selv kan justere ved at stille på de spjæld, som sidder i toppen og bunden af smokeren.

El-smoker

Tændes efter anvisningen, og der tilføjes røgesmuld i et særligt rum (se brugsanvisningen).

Smag i træet

Noget træ giver en kraftig røg, der giver meget skarp røgsmag, mens andet træ giver en fin røg, der efterlader en delikat røgsmag. Her er nogle af de mest benyttede træsorter og deres styrke:

Bøg

Mild styrke. Ideel til lyse kødtyper, fisk og ost.

Æble

Mild styrke. Ideel til svinekød, skinke, oksekød og fjerkræ.

Kirsebær

Mild styrke. Ideel til svinekød, fjerkræ og fastere oste.

Pecan

Middel styrke. Ideel til lammekød, svinekød, kylling og ost.

Eg

Middel styrke. Ideelt til oksekød, svinekød og pølser.

Ceder

Kraftig styrke. Ideel til Oksekød, lammekød, fisk og vildt.

Hickory

Kraftig styrke.Svinekød, oksekød, kylling, vildt og ost.

Vælg dit træ

Du kan, som udgangspunkt, benytte alle træsorter, men skal holde dig fra imprægneret og malet træ og fra nåletræ med harpiksindhold. 

Sorter som eg, bøg, birk og hassel er fortrinlige, det er frugttræer som æble og kirsebær også. 

Røge-træ kan optræde på tre måder:

  • Flis – der er mindre stykker.
  • Røge-smuld / savsmuld.
  • Chunks – der er større stykker.

Kilde: Grilltips.dk

19. april 2016 Lise Mortensen-Høy
Mere om Grill og udekøkken

Overraskende: Dette produkt hitter i danske haver

Danskere er vilde med at eksperimentere med deres madlavning. Den seneste trend er faktisk en ældgammel tradition, som er blevet vakt til live igen.

Pas på! Farlig gasgrill og tilbehør tilbagekaldt

Yderst farligt havetilbehør er tilbagekaldt af Sikkerhedsstyrelsen. Hvis du har produkterne derhjemme, bør du straks stoppe brugen og return...

6 geniale grill-nyheder

Sommeren er lige om hjørnet, hvilket betyder sene sommeraftener med lækkert grillmad. Se her seks spændende nyheder fra grillfronten med...

Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?

Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange har en gasgrill, og det nye er elgrillen. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er...

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellige slags.      

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det hele – uden kul eller gas.

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det helt specielle lys, der er i haven sidst på dagen, får hendes villahjerte til at smelte. Og tænk så, hvis man var den heldige ejer af et udekøkken...

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld...

Sådan tænder du op i grillen

En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov...