Grillopskrifter til sensommeren i haven

Grill og udekøkken

Der er stadig masser af kraft i sommeren, så du kan sagtens nyde grillmaden og haven i sensommeren. Her kommer lidt inspiration til anderledes men meget velsmagende retter til grillen, som også er nemme at tilberede.

Foto: iStockphoto

 

Nyd udendørslivet i sensommeren

De lyse nætter har sagt farvel for i år, men der er stadig masser af saft og kraft i udendørslivet. Det er nu, haven er ren nydelse, og hvad er bedre end at læne sig tilbage og nyde høsten af sine anstrengelser sammen med et godt måltid mad? Måske er du gået lidt død i ristede pølser og burgere på grillen, så her kommer lidt inspiration til anderledes grillmad.

Grillet lam med løg og bagte grøntsager

4 personer

800 g lammeculotte med fedtkant
1 bundt forårsløg
2 rødløg
600 g ”sæsongrønt”, majroer, karotter, fennikler el. lign.
Rosmarin og citron
Olivenolie, vand, salt og peber

Puds overflødigt fedt fra og rids fedtkanten grundigt i tern. Skær grøntsagerne i mundrette stykker, pak dem i små staniolpakker, dryp olivenolie over og luk.

Til marinade blendes frisk rosmarin og citronskal med lidt VAND, salt og peber. Læg kødet i marinaden, og lad det trække længst muligt og gerne natten over.

Når kødet skal tilberedes, skal grillen være MEGET varm. Grill culotten på alle sider, og læg staniolpakkerne ved siden af. Grill også de halverede rødløg direkte på grillen.

Stegetiden afhænger af culottens størrelse. Vil du være helt sikker, brug et stegetermometer. Lammet skal være oppe på 65°, før det er færdigt, og skal hvile under stanniol.

Æblecider-braiseret svinebryst, syltede skalotteløg og æblekompot

4 personer

800 g grillkøller (grisens spoleben)
½ l æblecider
¼ l æbleeddike
2 fed hvidløg
frisk rosmarin
8 peberkorn
sukker
laurbærblade
salt og peber
8 skalotteløg eller perleløg
½ kg madæbler (gerne en bitter sort)
¼ stang vanilje
hvidvin
Evt. Rugbrød og sennep

Lav en mormorlage af 1 dl vand, 1 dl eddike, 1 dl sukker, laurbær, salt og 4 peberkorn. Kog lagen op og lad køle af.

Pil løgene og steg dem kort i smør. Læg dem i lagen. Nu skal løgene trække længst muligt og gerne natten over.

Grill køllerne direkte på grillen. Læg dem i en stegeso, der tåler varmen, sammen med æblecider, eddike, lidt vand, hvidløg, rosmarin, 4 peberkorn og laurbær. Grillen skal være min. 160° , og køllerne skal simre her 1 time og 45 min. Imens skæres æblerne i tern. Damp dem ind med et mini-skævt hvidvin (kompotten skal være ”fast”). Smag til med sukker og vanilje. Kompotten må gerne have bid, så den skal ikke simre for længe.

Anret køllerne med de stegte, syltede løg og æblekompotten. Server gerne rugbrød og sennep til.

Sådan griller du retterne

De spændende opskrifter er skabt af kokken Gorm, der har udviklet dem specielt til Morsøs grill Forno.

Men du kan også bruge en anden grill-type til formålet. Hvis du har en gasgrill, så husk at tilsætte lidt røg fra et stykke brænde/kul under tilberedningen.

23. juli 2013
Mere om Grill og udekøkken

Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?

Grill og udekøkken Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange har en gasgrill, og det nye er elgrillen. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Grill og udekøkken Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er...

10 gode grill-gadgets

Grill og udekøkken Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Grill og udekøkken Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellige slags.      

Sådan bygger du selv et udekøkken

Grill og udekøkken Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

Fra nybegynder til grillmester

Grill og udekøkken Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Grill og udekøkken Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes i en almindelig grill.

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Grill og udekøkken Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Grill og udekøkken Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Grill og udekøkken Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

5 ting du bør overveje, inden du bygger et udekøkken

Grill og udekøkken Når du realiserer drømmen om et udekøkken, er der en række praktiske ting, du bør overveje. Tænk eksempelvis over, om du vil tilberede...

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

Grill og udekøkken I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Grill og udekøkken Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld med ukrudtsbrændere. Sådan dækker forsikringen, hvis det går galt.

Sådan tænder du op i grillen

Grill og udekøkken En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov...

Brug grillen hele året

Grill og udekøkken Vi griller som aldrig før, men hvor vi tidligere holdt os til pølser og koteletter, kaster vi os nu gerne ud i mere krævende menuer med...