Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse
Find ud af, hvilket udekøkken du har brug for med disse 7 tips til valg af køkken. Skal det være fastmonteret eller mobilt? Og skal det være simpelt selvbygget eller et komplet Formel 1-udekøkken?
Hvilke bordplade til udekøkkenet
Bordpladen er en af de vigtigste ting at overveje grundigt, inden du køber dit udekøkken: Skal bordpladen være være i træ, rustfrit stål, mosaik eller granit? Priserne varierer, men det gør holdbarheden også. En bordplade i et udekøkken er udsat for meget forskelligt vejrlig - varme, regn, sol, kunde. Vil du være på den sikre side, så er et udekøkken i rustfrit stål eller granit det mest vejrbastante.
Fastmonteret eller mobilt udekøkken?
Overvej også, om udekøkkenet skal være fastmonteret eller mobilt. Fordelen ved at gøre det fastmonteret, er, at det er lettere at få etableret vand, opbevaring m.v. Fordelen ved at gøre det mobilt er, at det bliver mere fleksibelt. Husk at tage afløb til vandet med i overvejelserne. Skal der bygges en lille stenfaskine, eller kan vandet løbe hen i et afløb ved terrassen?
Det har du brug for i udekøkkenet
Arbejdsbordet er det vigtigste. Det skal være stort nok til et ordentligt spækbræt og de råvarer, der skal tilberedes. Det skal være lavet af materialer, der er lette at gøre rene, og det skal helst kunne tåle at stå udenfor i vind og blæst.
Det optimale er en overflade af rustfrit stål, granit eller fliser pga. robustheden, men en ok-løsning kan sagtens være en træplade, hvis du har mulighed for at overdække den.
Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse
Andre vigtige ting i udekøkkenet
1. El i udekøkkenet
En udendørs stikkontakt er den optimale løsning, men en forlængerledning kan også være ok.
2. Udekøkkenets blus
Blusset skal bruges til at koge kartofler, grøntsager eller pasta - alt der ikke skal grilles. Det optimale er udekøkkener med et indbygget gasblus i bordpladen. En ok-løsning er et enkelt gasblus eller en el-kogeplade. De kan købes, men du kan også finde dem brugt.
Husk at stille blusset væk, når det ikke er i brug. Grillen har du nok i forvejen, men den findes også indbygget i flere løsninger.
3. Opbevaringsplads i udekøkkenet
Det optimale er at have et rum til de ekstra sager udenfor, men en ok-løsning kan være at samle de nødvendige redskaber og krydderier på en bakke eller i en krukke.
4. Kroge på udekøkkenet
Krogenen på udekøkkenet er praktiske til at hænge grillhandske, viskestykke eller køkken- og grillgrej på.
5. Affaldsspanden
Affaldsspanden er ofte integreret i et færdigkøbt udekøkken – og det er det optimale. En ok-løsning er selvfølgelig bare at have en almindelig spand stående til den slags.
6. Vask og afløb
Det optimale er en vask, der har tilsluttet vandhane og afløb, men en ok-løsning kan også bare være haveslangen og en spand til at vaske og rense grøntsager m.v. i.
7. Overdækning
Det optimale er at placere udekøkkenet under et halvtag, en markise el.lign. og kunne dække udekøkkenet over med en beskyttelseshætte. En ok-løsning kan være at skærme med en parasol eller svøbe bordpladen i plastik/presenning, når det ikke bruges i længere tid.
Hvad koster et udekøkken?
Bygger du et udekøkken selv, kan det gøres meget billigt. Du skal bruge en bordplade, en vask eller spand, kogeplade eller gasblus. Køber du et færdigt, kan det fås til priser fra ca. 5.000 til 55.000 kr.
Overraskende: Dette produkt hitter i danske haver
Danskere er vilde med at eksperimentere med deres madlavning. Den seneste trend er faktisk en ældgammel tradition, som er blevet vakt til live igen.
Pas på! Farlig gasgrill og tilbehør tilbagekaldt
Yderst farligt havetilbehør er tilbagekaldt af Sikkerhedsstyrelsen. Hvis du har produkterne derhjemme, bør du straks stoppe brugen og return...
6 geniale grill-nyheder
Sommeren er lige om hjørnet, hvilket betyder sene sommeraftener med lækkert grillmad. Se her seks spændende nyheder fra grillfronten med...
Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?
Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange har en gasgrill, og det nye er elgrillen. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…
10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg
Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er...
10 gode grill-gadgets
Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.
Byg din egen pizzaovn
Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellige slags.
Sådan bygger du selv et udekøkken
Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...
Fra nybegynder til grillmester
Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.
NU skal vi grille
Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes i en almindelig grill.
Perfekt stegte grillbøffer - hele året
Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...
Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson
Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.
6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid
Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.
Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge
I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...
Pas på grillskader og brug af ild i haven
Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld...