Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?

Grill og udekøkken

Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange har en gasgrill, og det nye er elgrillen. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…

Er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…
Er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig… Foto: iStock

Den forførende duft og karakteristiske smag af grillet mad er populær i hele verden, men især i Danmark er vi vilde med at grille vores mad.

Ingen europæere griller så meget som danskerne, og vi er den nation med flest grill pr. indbygger – og det skyldes især gasgrillens indtog i Danmark, der har været med til at revolutionere danskernes måde at grille på.

Lav et udekøkken – det her skal du overveje før du anskaffer det

”Inden for de seneste fire år er de fleste af os gået fra at bruge kul til gas, og hvor vi før kun grillede om sommeren og i weekenderne, hvor vi havde god tid, griller vi nu året rundt og til hverdag. Det skyldes især, at gasgrillen har gjort det nemmere og hurtigere at grille, og det har skabt en mindre grillrevolution herhjemme,” fortæller Hanne Nyboe, Country Marketing Director fra Weber i en pressemeddelelse.

Alene hos Weber, der sælger flest grill i Danmark, udgør gasgrillen 90 % af salget, kulgrillen 9 % og elgrillen 1 %.

Hvad smager bedst?

Langt de fleste danskere forbinder kulgrillen med den autentiske grillsmag. Men faktisk er det nærmest umuligt at afgøre, om mad er grillet på gas, kul eller el.

”Mange tænker, at de kan smage forskel på mad, der er grillet på en gasgrill og en med kul, men vi har lavet rigtig mange smagstests, og meget få kan faktisk med sikkerhed smage, om maden er tilberedt på kul, gas eller el. Det kommer som en kæmpe overraskelse for dem, når vi afslører, hvordan maden er blevet tilberedt,” forklarer Anders Jensen, Expansion & District Manager Grill Academy Nordics og tidligere deltager i VM i Grill.

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grillen?


Weber har i løbet af foråret og sommeren lavet mange forskellige smagstests – bl.a. blandt deltagere på Grill Academy, på grillfestivaler og for medier, og hver gang viser resultatet, at utrolig få kan smage forskel.

”Rigtig mange danskere tror, at det er kul, der skaber den karakteristiske grillsmag, men når kød steges, udvikles mere end 1.000 smagskomponenter, og det er kødets karakter fra slagtning, udskæring, opbevaring og fedtmarmorering, som er vigtigst for smagen.

Varme er også vigtig – og stegetiden er afgørende. Ved grilning karamelliseres kødets sukkerstoffer, hvilket resulterer i en gylden og sprød stegeskorpe, og den grillede smag kommer af den røg, maden tilberedes i på grillen.

Læs også:

God grund til at have en fagforening - Jonas blev mobbet på jobbet i 6 år

Jonas Hansen er med sine tatoveringer én, som nogle nemt kunne blive bange for. Men det var ikke tilfældet med hans plageånder i en tømmer...

Det vil sige den røg, der opstår, når kødsafter, fedt og saft drypper ned på briketterne eller på de opvarmede dele på grillen. Det skaber en anelse røg, som bliver til den smag, vi forbinder med dét at grille. Det betyder, at man sagtens kan opnå en lækker grillsmag ved at grille med gas og el.”

16. juli 2018
Mere om Grill og udekøkken

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Grill og udekøkken Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er der også det med rengørignen...

10 gode grill-gadgets

Grill og udekøkken Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Grill og udekøkken Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellig...

Sådan bygger du selv et udekøkken

Grill og udekøkken Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig her, hvordan du gør.

Fra nybegynder til grillmester

Grill og udekøkken Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Grill og udekøkken Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Grill og udekøkken Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det hele – uden kul eller gas.

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Grill og udekøkken Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Grill og udekøkken Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

5 ting du bør overveje, inden du bygger et udekøkken

Grill og udekøkken Når du realiserer drømmen om et udekøkken, er der en række praktiske ting, du bør overveje. Tænk eksempelvis over, om du vil tilberede maden på grill, over åben ild eller med gas.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

Grill og udekøkken I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Grillbriketter og grilltilbehør - find de lækre accessories

Grill og udekøkken En elektrisk grillbørste, en wok til grillen eller briketter af kokos - se sæsonens lækre grillgear.

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Grill og udekøkken Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld med ukrudtsbrændere. Sådan dækker forsikringen, hvis det går galt.

Sådan tænder du op i grillen

Grill og udekøkken En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov...

Brug grillen hele året

Grill og udekøkken Vi griller som aldrig før, men hvor vi tidligere holdt os til pølser og koteletter, kaster vi os nu gerne ud i mere krævende menuer med...