Gang i grillen – hver gang

Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.


Om du vil bruge grillkul, grillbriketter – eller måske en blanding, er meget et spørgsmål om “tro og vaner”. Men om grillen bliver godt varm, handler om at købe den rigtige kvalitet.

Grillkul findes i mange kvaliteter og til mange priser. De sorteres efter størrelse, og det er helt afgørende, at kullene er store og uden for meget kulstøv, hvis grillmiddagen skal lykkes. I den dårlige sortering er kullene mindre end 20 mm i længden, og her er tit meget støv – der jo bare falder igennem kulristen. Den bedste størrelse er på 20-80 mm. De falder nemlig ikke igennem grillristen og er lettere at tænde.

Kvaliteten afhænger også af, hvilken træsort, der er brugt til kullet. Se efter deklarationen – løvtræ, bøg eller en anden træsort er godt. Hvis der ikke står træsort i deklarationen, kan de være produceret af blandet affaldstræ, som du sikkert ikke ønsker at stege din mad over!

Tænd op-timalt
Kul brænder hurtigere ned end briketter, men giver til gengæld hurtig og høj varme, der steger kødet og giver den gode grillsmag.

Så en perfekt optænding er en kombination af 1⁄3 briketter i bunden, til den lange stegetid, og 2⁄3 gode kul øverst til at stege kødet og give smag.

Der er flere måder at tænde op i grillen på. Brug en stor grillstarter med god plads til alle de briketter og kul, du skal bruge.

Fyld grillstarteren, og sæt den over to til tre tændte optændingsblokke på grillristen.

Så kan du hælde glødende grillkul ud i grillen efter 10-15 min., mens briketter tager ca. 30 minutter.

Lang tids varme

Grillbriketter består af støv og stumper fra grillkullet, der er presset til briketter. Her kan være tilsat fx stenmel, der giver længere brændtid, aske kan være fyldstof – og ofte er der tilsat hvedemel, majsmel eller andet bindemiddel.

Brændværdien kan være meget forskellig fra mærke til mærke. De dyre briketter kan ofte brænde 4-5 timer, de brænder jævnt og kan tændes igen. En dårlig briket er væk på 1 time – og efterlader sorte, ubrugelige klumper.

Se efter varemærket
Se efter kul og briketter mærket med det danske Varefakta-mærke, det svenske SISmærke og det tyske DIN-mærke. Det betyder nemlig, at der højst må være mellem 4-5 % aske i grillkul og 15 % i briketter. Træet må heller ikke være imprægneret eller på anden måde kemisk behandlet.

Briketternes kvalitet finder du i deklarationen. Er brændværdien opgivet til over 20.000 Kj/kg, er de gode. Se også efter det størst mulige indhold af kul, det kan svinge fra 35-70 %.

Husk, at aviser bliver til aske, der ender i maden eller på bordet, mens tændvæske alt for ofte giver farlige situationer.

Gas, el og piller
• Træpillegrillen er den nyeste form for grill. Den giver rigtig grillsmag, er hurtig at tænde op og giver ikke opflamning. Træpillerne har forskellig smag: fx egetræ, kirsebærtræ, ja sågar med hvidløgssmag, og så forbrænder pillerne, så der kun er 1% aske tilbage.
• Elgrillen har den fordel, at den er klar på få minutter. Fedt og kødsaft drypper ned på den varme rist, og giver en god røget grillsmag – uden opflamning. Risten renses med messingbørste og fedtet drypper i en alubakke, der kan udskiftes.
• En kuglegasgrill kan ligesom en almindelig kuglegrill grille med direkte eller indirekte varme. Gasgrillen er klar efter få minutter, og den gode grillsmag kommer af saft og fedt fra kødet, der drypper ned på grillens varmeskærm. Her er ingen opflamning, fedtet opsamles i en beholder, og alle løsdele går i opvaskemaskinen.

Mest læste artikler