Foto: Dancook, Grilltips.dk, Willab Garden og Flickr.com

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

Af: A. Aaen, 30. maj 2016

Forberedelserne

Den gode forberedelse løfter dine evner som grillmester – og uanset om I er to eller 20, så får alle en bedre oplevelse, hvis én har ansvaret for forberedelsen. 

En rummelig kurv eller en bakke med kant er ideel, når du skal grille. Her samler du alt, hvad du skal bruge ved grillen. 

Råvarer dækkes naturligvis behørigt af, så fluer ikke kan gå i dem. 

Læg også en fugtig klud og en køkkenrulle i kurven. 

En god snack – som ikke er afhængig af varme – og noget godt at drikke er godt at have i baghånden, hvis kul eller briketter driller.

Hvilken grill skal jeg vælge?

Når du skal grille større stykker kød som oksefilet eller kylling, er det en god idé at vælge indirekte grillning. Det indebærer en lavere temperatur, da kødet ikke lægges direkte på varmekilden. 

Metoden er næsten den samme, som når du steger i en ovn, men udendørs tilfører du den
helt unikke grillduft og smag. 

I en kulgrill "forer" du grillen med de varme kul langs siderne, så der er et glødefrit område i midten. Her lægges kødet. Under kødet placeres en foliebakke eller lignende, der kan opsamle kødsaft og fedt. Læg gerne et låg med ventilationshuller over kødet. 

Bruger du en gasgrill, skal du slukke for mindst en brænder, når grillen er varmet op. Læg kødet over den slukkede brænder og luk.

Et stegetermometer nærmest uundværligt, når du griller større kødstykker. Skal du grille burgere, pølser og grøntsager kan du stege dem direkte på varmelegemet uanset grilltypen. 

Skal dit kød grilles mindre end 25 minutter, kan du altid anvende direkte grillning. Du kan grille med en kombination af inddirekte og direkte grill, hvis du vil have en "sprød" overflade med masser af farve. 

Gode smagssættere

Du kan nemt selv lave en god marinade. En blanding af olie, eddike, soja, honning og dine foretrukne krydderier er en god base.Kan du lide hvidløg, er hvidløgsfed gode at lægge ind i kløfter i kødet, skåret med en skarp kniv.

Hvis du er til stærke krydderier som frisk chili, ingefær og koriander, så tænk på at kombinere de hede toner med nogle afsvalende  – fx en yoghurt-sovs med grønt klip
af persille og oregano.

6 tips til at lykkes ved grillen

  1. Når du marinerer dit kød forhøjer du smagsoplevelsen og gør kødet mørt. Vil du marinere dit kød skal det minimum ligge i marinaden i to timer. Gerne natten over.
  2. En glace er en tyktflydende krydderblanding, som du pensler på kødet før og i løbet af grillningen, så det får en karamelliseret overflade.
  3. En rub er en tør krydderiblanding, som gnides ind i kødet, inden du lægger det på grillen. En rub giver god smag og en knasende overflade.
  4. Er du kul-mester, skal du huske, at grillen skal tændes min. 30 min., før du vil grille. Dine kul eller briketter skal være lysegrå. Så er de klar.
  5. Tag kødet fra køl ca. 20 min., før det skal grilles, så har det optimal temperatur. Sæt det tildækket på en bakke el. lign., hvorpå du også har samlet de redskaber, du skal bruge til grillningen.  
  6. Når kødet er grillet, skal det ligge i ro ca. 5 min., før du skærer det op. 
30. maj 2016 A. Aaen
Mere om Grill og udekøkken

Overraskende: Dette produkt hitter i danske haver

Danskere er vilde med at eksperimentere med deres madlavning. Den seneste trend er faktisk en ældgammel tradition, som er blevet vakt til live igen.

Pas på! Farlig gasgrill og tilbehør tilbagekaldt

Yderst farligt havetilbehør er tilbagekaldt af Sikkerhedsstyrelsen. Hvis du har produkterne derhjemme, bør du straks stoppe brugen og return...

6 geniale grill-nyheder

Sommeren er lige om hjørnet, hvilket betyder sene sommeraftener med lækkert grillmad. Se her seks spændende nyheder fra grillfronten med...

Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?

Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange har en gasgrill, og det nye er elgrillen. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er...

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellige slags.      

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det hele – uden kul eller gas.

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det helt specielle lys, der er i haven sidst på dagen, får hendes villahjerte til at smelte. Og tænk så, hvis man var den heldige ejer af et udekøkken...

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld...

Sådan tænder du op i grillen

En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov...