Lav bøje- og bobletesten, når du skal tjekke din gasgrill efter vinteren.
Lav bøje- og bobletesten, når du skal tjekke din gasgrill efter vinteren. Foto: GettyImages

Er din gasgrill klar til sæsonen? Sådan undgår du ulykker

Mange tænker, at gasgrillen først og fremmest skal rengøres, når den kommer ud af vinterdvalen - men der er én ting, der er endnu vigtigere, hvis du vil undgå gaslæk og i værste fald brand, når du tænder grillen. Få tjeklisten for sikker brug af gasgrill her.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 2. maj 2019

Grillsæsonen er over os, og i flere haver er den populære gasgrill endnu en gang ved at indtage pladsen som husets vigtigste madlavningsinstrument. Men efter en lang vinter i skuret eller kælderen er det vigtigt, at tjekke om gasgrillen stadig er i topform - og det allervigtigste er at tjekke slangen mellem gasflasken og brænderen!

Skift gummislange hvert andet år

Gummislanger bliver dårligere med alderen, og faktisk bør de skiftes hver andet år, hvis du vil undgå gaslæk og i værste fald brand under middagen.

Hvordan grillen er opbevaret kan også indvirke på, om du skal skifte slangen ud tidligere. Det fortæller Jonathan Lorentzen, der er salgschef for grill i Elgiganten i en pressemeddelelse.

”Gummislangen på de grill, der sælges her til lands, laves af en type gummi, der kan tåle op til 30 minusgrader, så selv om grillen har stået ude hele vinteren betyder det ikke, at den nødvendigvis skal skiftes. Disse slanger indeholder dog en større andel naturgummi end PVC-slanger, som gør at de bliver mere sårbare overfor sollys. Derfor er det vigtigt at tjekke slangen for utætheder, før du begynder at grille i år," siger han.

Test: Se efter sprækker og bobler

Den første test af gummislangens tilstand er bøjetesten.

Har slangen tydelige sprækker eller krakelering, når du bøjer den, skal den udskiftes. En nem måde at kontrollere gummislangen for utætheder er at bruge pensel og opvaskemiddel.

Sådan gør du

  1. Bland to dele opvaskemiddel med en del vand, og pensl slange og koblinger med blandingen.

  2. Tænd for gassen, så der bliver tryk i slangen. Er slangen eller koblingerne ikke helt tætte, vil der dannes små bobler, dér hvor gassen siver ud.

Hvis slangen er utæt, skal den skiftes. For de fleste grillmodeller, der sælges, er det muligt at købe løse slanger og koblinger, så en defekt slange betyder ikke nødvendigvis, at du skal købe en helt ny grill.

Undgå fedtbrand

Mange grillbrande er egentlige fedtbrande - noget der kommer sig af, at grillen ikke er ordentligt rengjort. Det medfører, at gammel fedt i bunden af grillen kan antænde og begynde at brænde.

“Når du griller bøffer, koteletter og andet kød med højt fedtindhold, kan det hænde, at der kommer små flammer, og det er helt normalt,” fortæller Jonathan Lorentzen, og fortsætter: “Men opstår der flammer, som du ikke har kontrol over, skal du lukke låget og slukke for gassen. For en sikkerheds skyld kan du også frakoble gasbeholderen og flytte den et stykke væk fra den brændende grill,” foreslår han.

Tjekliste for sikker brug af gasgrill

Brande i gasgrill er heldigvis sjældne, og med lidt forhåndsregler er det trygt og godt at grille med gas. Se tjeklisten her:  

  • Tjek gummislangen mellem brænder og gasflaske. Lav bøje- og bobletesten

  • Placer grillen mindst én meter fra brændbart materiale som vægge, buske og møbler

  • Hav altid låget åbent når du fyrer op i grillen

  • Placer gasflasken et stykke væk når du griller – den skal ikke stå i lagringsrummet under grillen

  • Kobl gasbeholderen fra når grillen ikke er i brug

  • Rengør grillen for at undgå fedtbrand

  • Beskyt grillen med overtræk for at undgå rust og snavs

2. maj 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Grill og udekøkken

Overraskende: Dette produkt hitter i danske haver

Danskere er vilde med at eksperimentere med deres madlavning. Den seneste trend er faktisk en ældgammel tradition, som er blevet vakt til live igen.

Pas på! Farlig gasgrill og tilbehør tilbagekaldt

Yderst farligt havetilbehør er tilbagekaldt af Sikkerhedsstyrelsen. Hvis du har produkterne derhjemme, bør du straks stoppe brugen og return...

6 geniale grill-nyheder

Sommeren er lige om hjørnet, hvilket betyder sene sommeraftener med lækkert grillmad. Se her seks spændende nyheder fra grillfronten med...

Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?

Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange har en gasgrill, og det nye er elgrillen. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er...

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellige slags.      

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes i en almindelig grill.

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld...