Foto: Weber

En gasgrill giver nem og hurtig sommermad

Med en gasgrill er det nemt og hurtigt at grille, og smagen kan sagtens måle sig med kulgrillen. Den tændes på en knap, du kan let styre varmen, og så er den nem at gøre ren. Ligesom med en kulgrill skal du tage dine forholdsregler og bruge grillen på den rigtige måde. Få også en grill-opskrift på lækre muffins med skinke og ost.

Af: Lise Mortensen Høy, 1404, 8. maj 2014

Er gasgrillen en rigtig grill?

Der er mange meninger – og følelser – forbundet med grillmad. Mange grillentusiaster sværger hårdnakket til, at en grillstarter med hvidglødende kul og røg, gløder og stikflammer hører sig til et ordentligt grillmåltid…en gasgrill? Den er kun for folk, der ikke kan kunsten at tænde op.

Men faktisk er gasgrillerne blevet mere og mere populær på danske terrasser. Det er der gode grunde til:

• Gasgrillen tændes på en knap og er kun fem-otte minutter om at varme op.

• Varmen kan styres enkelt og hurtigt, der er flere varmezoner, og kartoflerne kan koge på sideblusset.

• Efter brug er der ingen aske og kulstøv, og grillen er nem at rengøre. 

Fås i alle størrelser

Gasgrillen kan købes i alle størrelser – startende med den firkantede kasse, der kan stå på spisebordet, over familiegrillen, der enten er udformet som en kuglegrill eller som en komfuragtig grill og til deluxe-modellerne med rigelig bøf-plads til den helt store havefest. 

Gasgrillen giver god grillsmag

Den kan naturligvis altid diskuteres; men faktisk har gasgrillen vundet flere blindtests; hvor den udmærkes for stegeskorpen på kødet – jævn stegning og god røgsmag. Den gode grillsmag kommer ved, at saft og fedt drypper ned på metalplader – der ligger hen over brænderrørene. Herved opstår den røg, der skaber smagen. Metalpladerne beskytter også brænderrørene imod fedtdryp og minimerer risiko for opflamning. 

Kræver lidt øvelse

Ligesom det er en "kunst" at grille over kul; kræver det også lidt øvelse at få det optimale ud af en gasgrill. Den giver mange og andre muligheder, fra intervalstegning, brug af flere varmezoner, brug af ekstra røg – og stegning af store stege ved indirekte varme.

Gasgrill og sikkerhed

Gas kræver god sikkerhed. Når du tænder op, er det vigtigt, at låget på grillen står åbent. Hvis du åbner for gassen med lukket låg – kan gassen have hobet sig op under låget. Når du så trykker på knappen for at få gnisten til at antænde, vil låget springe op med
voldsom kraft. Så tænd altid gasgrillen med åbent låg. Når du er færdig med at grille, er det vigtigt at slukke grillen, lukke for gassen på gasflasken – og tage regulatoren af flasken. 

Giv maden ekstra røgsmag

Det er nemt at give maden ekstra røgsmag. Du kan købe mange forskellige røgtræ-typer, fx æble, kirsebær, ahorn, hickory, eg, pekantræ eller vinstokke. Du kan også bruge træagtige stængler af krydderurter, eller du kan bruge nøddeskaller.

Røgflis bruger du ved mad, der ikke skal tilberedes længe. Træstykker er gode, når du skal grille kød i længere tid. Start med en lille håndfuld, og prøv dig frem.  Varm grillen op. Læg træ/flis i en lille foliebakke, en røgboks eller et røgkammer (der fås som tilbehør til grillen). Når røgen er dannet, lægges maden midt på stegeristen og grilles som anført i opskriften.

Rengøring af gasgrill

Gør gasgrillen ren, når du er færdig med at grille, og den stadig er varm. Så skal du kun bruge 15-20 sekunder på at gøre den ren – og så har du til gengæld en ren grill at gå til, næste gang du skal grille.

Grillens varme ’steriliserer’ grillristen, og de sidste rester af mad, stegefedt eller marinade kan børstes af med en langskaftet messingbørste.

Hovedrengøring efter behov

1. Varm godt igennem.

2. Tag en rustfri stål- eller messingbørste, og skur risten godt og grundigt.

3. Fjern risten, og skrab fedtet ud i bunden med en gammel spatel.

4. Tag en ren børste, og puds brænderrørene.

5. Det er vigtigt, at du har to grillbørster. Hvis du anvender den samme, kan fedt, der sidder i børsten, sætte sig i hullerne på brænderrørene og lukke dem til.

Find din gasgrill

- Se efter en gasgrill, der passer til dit hverdagsbehov med plads
til ekstra gæster.

- Der skal være plads til både kød og tilbehør. Regn med, at en rist på størrelse med to A4-ark passer til en almindelig familie. Du får typisk lyst til at grille flere forskellige ting, når du kommer i gang, så sørg for at købe den stor nok.

- Tjek, om der er forskellige varmezoner fordelt på grillen, så du kan grille forskellige typer fødevarer samtidig.  Jo flere brænderrør, grillen har, jo større mulighed for at tænde nogle, slukke andre og på den måde lave flere retter samtidig.

- Du bliver helt sikkert glad for en sidebrænder, der er et selvstændigt gasblus, hvor du for eksempel kan koge kartoflerne.

- Nogle gasgriller har en ekstra rist i et højere niveau, hvor du kan placere fx brød og grøntsager/tomater.

- Se også efter, om grillen har sideborde, hvor du kan stille bøfferne. Det er vigtigt, at de er stabile og nemme at rengøre.

- Tjek kvaliteten og materialerne, for der er stor forskel, og grillen skal jo helst holde en del år. Vær også opmærksom på, at du skal kunne købe reser-
vedele i mange år frem.
Køb noget, du er tryg ved.

- Vær opmærksom på, om gasflaske, regulator, hætte og slange er med i prisen.

- Priserne ligger fra ca. 1.200 kr. og opefter. 

Muffins med skinke og ost

Ingredienser:

250 g mel
½ pk. gær
300 g skinke, skåret i små tern
150 g emmentalerost, revet
1 spsk. persille, hakket
1 dl fløde
1 spsk. sennep, mild
3 æg
125 g blødt smør
1 knsp. salt 
Kværnet peber, muskat og smør til silikoneformene

Sådan gør du:
5 min. på trin 2, lukket låg. Bland alle ingredienserne i en skål (kan også gøres i en røremaskine). Smør silikoneformen og fyld blandingen i formen. Formen må kun fyldes ¾. Stil formen i den forvarmede grill, og bag dine muffins i ca. 20 min. ved 200 grader. Lukket låg.

8. maj 2014 Lise Mortensen Høy, 1404
Mere om Grill og udekøkken

Overraskende: Dette produkt hitter i danske haver

Danskere er vilde med at eksperimentere med deres madlavning. Den seneste trend er faktisk en ældgammel tradition, som er blevet vakt til live igen.

Pas på! Farlig gasgrill og tilbehør tilbagekaldt

Yderst farligt havetilbehør er tilbagekaldt af Sikkerhedsstyrelsen. Hvis du har produkterne derhjemme, bør du straks stoppe brugen og return...

6 geniale grill-nyheder

Sommeren er lige om hjørnet, hvilket betyder sene sommeraftener med lækkert grillmad. Se her seks spændende nyheder fra grillfronten med...

Gas- kul- eller elgrill: Kan du smage forskel?

Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, mange har en gasgrill, og det nye er elgrillen. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad? Svaret vil nok overraske dig…

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er...

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellige slags.      

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes i en almindelig grill.

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld...