Foto: iStockphoto

Test: Benzindrevne plæneklippere

Plæneklipperen med benzinmotor er det sikre valg. Den kan klare det meste, kræver ingen ledning eller opladning af batterier. Hæld benzin på, og klip. Alligevel er der store kvalitetsforskelle mellem de 6 modeller, vi tester.

Græsplæne af en vis størrelse

Er din græsplæne af en vis størrelse, uden at den kræver en havetraktor, så er det nemmeste helt klart den gode gamle benzindrevne plæneklipper, når græsset skal klippes.

Den kan med sin gode motor tygge sig igennem en ganske langhåret plæne uden at give op. Vi har testet seks af markedets benzinklippere. De kan alle slå plænen, og resultatet bliver pænt.

Sådan testede vi

Funktion vægter vi med 50%
Vi har slået både tørt og fugtigt græs i forskellige højder. Undervejs vurderer vi bl.a. styrke, klippefunktioner, og hvor effektivt og pænt græsset bliver slået. Den skal samle ordentligt op med opsamler på og findele græsset effektivt, når vi bioklipper.

Vi ser også på hjulenes evne til at køre sikkert, også i fugtigt græs og op ad bakke. Endelig ser vi, hvor tæt vi kan køre på en kant og stadig få græsset klippet.

Ergonomi vægter vi med 30%
Komfort er vigtigt, når man slår græs i længere tid ad gangen. Greb og sikkerhedsbøjle skal være behagelige at holde på, og grebet skal helst kunne reguleres, så det passer til brugeren. Maskinens vægt og manøvreevner vurderer vi også.

Motoren skal være let at starte uden store anstrengelser og må gerne være lyddæmpet, så den generer bruger og naboer mindst muligt. Det er også vigtigt, at man føler sig tryg ved at bruge maskinen.

Betjening vægter vi med 20%
Vi ser på maskinens indretning og justeringsmuligheder af greb og klippehøjde. Og på skiftet mellem klippefunktioner og rengøringsvenlighed.

Det betyder karakteren

9-10 Topkvalitet. Fås ikke bedre.
7-8 Rigtig godt. Masser af kvalitet.
4-6 Middel. Gennemsnitsprodukt.
2-3 Dårligt. Under middel. Bør undgås.
0-1 Elendigt. Gå langt udenom.

Allround hurtigløber

48SQ BW Stiga

Karakter: 6,0

Her får du mange fine detaljer. Den løber lovlig stærkt, men klipper effektivt. Grebet er let at justere. Det er koblingen ikke.

Funktion: Motorens omdrejninger kan justeres, men det er helt overflødigt, da den skal køre på fulde omdrejninger for at klippe effektivt. De store baghjul giver en rolig kørsel på plænen. God spredning af klippehøjden over seks trin med central indstilling af alle fire hjul. Kan kaste græsset bagud, til siden, samle græsset op og bioklippe.

Ergonomi: Styrebøjlen er let at klappe sammen, når maskinen skal opbevares. Bøjlen kan justeres i tre højder. Nem indstilling af klippehøjde uden besvær.

Betjening: Der skal trykkes lidt hårdt på bageste bøjle for at koble trækket på. Maskinen kører ret stærkt, så der skal fart på for at følge med. Koblingsbøjlen sidder langt fra grebet og er svær at nå uden at slippe grebet med den ene hånd.

Teknisk:
Motor: Stiga SA 45 OHV/2,22 kW
Klippebredde: 46 cm
Skjold: Metal
Vægt: 34 kg
Støjniveau: 96 dB
Klippesystem: Opsaml., 2 x udkast, bio
Græsopsamler: 70 liter

Ved at sætte en prop i udkasthullet forvandles maskinen til en bioklipper.

Set til: 3.360 kr.
www.stiga.dk, tlf. 43 43 77 66

Let og ligetil

MB545V Viking

Karakter: 7,7

Maskinen er let og nem at betjene. Motoren er let at starte, og det er helt klart modellen for dig, der sætter pris på en letvægtsmaskine.

Funktion: Her klippes som standard med opsamler eller bagudkast. En bioprop kan tilkøbes, så maskinen kan bioklippe. Den variable regulering af hastigheden er smart, og motoren kører konstant på fulde omdrejninger, og det er et klart plus, når græsset skal klippes pænt.

Ergonomi: Det strømlinede og glatte design gør den nem at rengøre. Opsamleren er let at hægte af og på, og klippe-højden reguleres på et superlet fjederophæng.

Betjening: Maskinen er med sine 34 kilo og letløbende hjul nem at styre. Et velfungerende variogear betyder, at du helt selv bestemmer hastigheden. Maskinen er dog lidt bagtung og stejler let, når opsamleren er fyldt op. Opsamleren kan desværre ikke klappes sammen. Det er en ulempe.

Teknisk:
Motor: B&S 675/2,4 kW
Klippebredde: 43 cm
Skjold: Plast
Vægt: 34 kg
Støjniveau: 96 dB
Klippesystem: Opsaml., bagudkast
Græsopsamler: 60 liter

Godt greb til regulering af kørehastighed. Rotoren kører for fuld styrke konstant.

Set til: 4.995 kr.
www.stihl.dk, tlf. 36 86 05 00

Lækker luksus

HRX 476VYE Honda

Karakter: 8,8 - BEDST I TEST

Lækre detaljer som knivkobling, variabel hastighed via ægte gearkasse, variabelt bioklip og skjold i polykarbonat. Dyrt, men dejligt.

Funktion: Klipperen har alle tænkelige funktioner, bortset fra elstart og sideudkast. Som testens eneste kan den bioklippe og samtidig samle lidt eller meget af afklippet op, afhængigt af plænens behov. Det kan justeres i fem trin.

Ergonomi: Kniven stopper øjeblikkeligt, når du slipper sikkerhedsgrebet, men motoren kører videre, så du slipper for at trække i snoren, hver gang du er nødt til at slippe maskinen, fx for at fjerne forhindringer fra plænen. God sikkerhed og relativt lidt støj giver ekstra point.

Betjening: Maskinen kan køre helt tæt på kanter i begge sider. Hastigheden er let at styre ved hjælp af “smart drive”. Let at trække baglæns, let at højdejustere og i det hele taget en fornøjelse at arbejde med.

Teknisk:
Motor: Honda GCV160E/2,7 kW
Klippebredde: 47 cm
Skjold: Polykarbonat
Vægt: 43 kg
Støjniveau: 94 dB
Klippesystem: Opsaml., bagudkast
Græsopsamler: 69 liter

I fem trin kan du regulere, hvor meget af bio­klippet der skal opsamles af maskinen.

Set til: 8.395 kr.
www.hondapower.dk, tlf. 36 34 25 50

Den traditionelle

M46-450CMDV McCulloch

Karakter: 4,5

Lidt simpel maskine med få finesser. Motoren er en ældre type, der er træg at starte. Til gengæld er det en let og rengøringsvenlig model.

Funktion: Smart studs gør det nemt at tilslutte vandslange og rengøre undervognen. Klippehøjden justeres på hele tre greb – det er for besværligt. Ingen sideudkast, til gengæld kan begge sider køre til kant.

Ergonomi: Motoren er lidt træg at starte og skal “pumpes” .Styrebøjlen kan ikke justeres. Kører behageligt med store baghjul, men lidt træg at trække baglæns.

Betjening: Traditionelt opbygget maskine i gammeldags design. Klipper effektivt, men uden opsamler går klappen bagpå mod jorden, når maskinen er justeret til lav klippe-højde. Det er særligt uheldigt, når man bakker. Indkobling af trækket er blødt og behageligt, og hastigheden kan justeres en smule ved at trykke lidt ekstra på koblingsbøjlen.

Teknisk:
Motor: B&S 450/1,9 kW
Klippebredde: 46 cm
Skjold: Metal
Vægt: 32 kg
Støjniveau: 95 dB
Klippesystem: Opsaml., bagudkast, bio
Græsopsamler: 50 liter

Slangestudsen i skjoldet gør det let at spule undervognen ren for græs med haveslange.

Set til: 3.195 kr.
www.flymo-partner.dk, tlf. 45 87 79 79

Smart nytænkning

LC 48e Husqvarna

Karakter: 8,7

Praktisk og funktionelt design. Let betjent variabel hastighed og central højdejustering er blandt de detaljer, der giver point.

Funktion: Græsset føres ud af maskinen som ved side­udkast, men føres via en udvendig kanal til opsamleren. Det giver en effektiv fyldning af opsamleren. Den effektive motor kører med konstante omdrejninger; en fordel.

Ergonomi: Øverste del af bøjlen kan let og hurtigt vippes trinløst til en passende højde. Det dobbelte greb til regulering af hastigheden gør det nemt at bruge både højre og venstre hånd. Testens næsttungeste maskine er tung at løfte, men den er let at manøvrere rundt og let at bakke med.

Betjening: Maskinen er let at starte. Hastigheden reguleres med et “gashåndtag” på grebsbøjlen. God plads til at hægte opsamleren af og på. God balance. Græskanalen er i vejen, når man vil køre tæt på hegn eller et hus med højre side.

Teknisk:
Motor: B&S 750/2,7 kW
Klippebredde: 48 cm
Skjold: Metal
Vægt: 42 kg
Støjniveau: 96 dB
Klippesystem: Opsaml., bagudkast, bio
Græsopsamler: 60 liter

Det dobbelte “gashåndtag” gør det let at styre hastigheden med højre eller venstre hånd.

Set til: 3.995 kr.
www.husqvarna.dk, tlf. 45 87 79 79

Den alsidige model

Silver 470 BRV premium Al-ko

Karakter: 5,2

Mange klippefunktioner, men den er tung at trække baglæns. Praktisk justering af kørehastighed.

Funktion: Motorens omdrejninger kan justeres, men vil i praksis altid køre for fuld fart. Variogearet til hastigheden er behageligt. Kan både kaste bagud, til siden, samle op og bioklippe. Kort sagt alle funktioner.

Ergonomi: Let højdejustering af bøjlen. Sikkerheds- og koblingsbøjle er ikke så behagelige at holde på, og afstanden mellem greb og koblingsbøjle er for stor til, at man kan nå bøjlen uden at slippe grebet med den ene hånd.

Betjening: Motoren starter let, og maskinen er rimelig nem at manøvrere. Undtagen fx når du bakker. Så er det tungt. Sideudkastet betyder, at den kun kan klippe tæt til kant med venstre side. Det kræver lidt ekstra vendinger.

Teknisk:
Motor: B&S 650/2,4 kW
Klippebredde: 46 cm
Skjold: Metal
Vægt: 37 kg
Støjniveau: 96 dB
Klippesystem: Opsaml., 2 x udkast, bio
Græsopsamler: 70 liter

Med et tryk på knapperne på indersiden af styrebøjlen justeres højden nemt.

Set til: 3.299 kr.
www.ginge.com, tlf. 98 82 10 00

28. maj 2013
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Sådan får du en blomstrende løghave i din græsplæne

En løgplæne med krokus, vintergækker eller andre løgplanter til foråret er en meget romantisk tanke. Ønsker du dig også en vild og anderledes plæne, så er det i sensommeren, du skal lægge løgene - så kan du glæde dig til at se resultatet næste forår.

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative råd her.

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne...

Flot plæne uden mos og sprøjtemidler

I foråret ser græsplænen måske lidt trist ud efter en hård vinter. Det gælder om at være lidt tålmodig og lade græsset få lidt tid til at gro. Få fem gode råd til en smuk, grøn græsplæne uden brug af sprøjtemidler.

Gør din græsplæne vinterklar

Visne, nedfaldne blade skal løbende fjernes hen over efterår og vinter. Det er som regel i det sene efterår, at plænen får skader. Er efterå...

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså. Jorden er stadig lun og regnmængden tilpas.

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.

Anlæg en ny plæne

Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.