Se, hvornår det afklippede græs skal fjernes fra plænen.
Se, hvornår det afklippede græs skal fjernes fra plænen. Foto: iStock

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver græsset højere, hvis man lader det ligge? Og hvordan får man egentlig det grønneste græs? Få alle svarene her. 

Af: Mikkel Hede, 12. juni 2017

Fjerne græsset - ja eller nej?

Svaret afhænger af, hvem man spørger. Henvender man sig til greenkeeperen på golfbanen eller gartneren i Parken, vil de begge sige: væk med skidtet! Spørger man en forsker i bæredygtighed, er svaret et andet. 

Græsset er (næsten) altid grønnere der, hvor du lader det ligge

Det sidste har videnskab.dk gjort. Her har man spurgt Karen Søegaard, forsker ved Institut for Agroøkologi, Jordbrugsproduktion og Bæredygtighed ved Aarhus Universitet, om den bedste strategi, når man klipper græs.

Karen Søegaard er i interviewet med det videnskabelige website ikke i tvivl om, hvad græsset har bedst af. 

»Det nyslåede græs falder ned mellem det friske græs, og her ligger det, indtil regnorme og bakterier omdanner det til kvælstof, kalium og fosfor, som dit græs kan bruge som næring,« fortæller Karen Søegaard til videnskab.dk.

Den gødning, som græsset repræsenterer, vil ifølge Karen Søegaard oven i købet, gøre græsset grønnere. Tilførslen af næring vil nemlig give en kraftigere vækst i græsset, og som følge af dette vil det både blive grønnere og tættere. 

Græsslåning efterlader afklippet græs på græsset.  
Lille græsslåklipper - hvad nu? Rive græsset op eller lade det ligge?  

Undtagelse: Fjern græsset i dette tilfælde

For Karen Søegaard er der dog en undtagelse fra reglen om at lade græsset ligge for at få kønnere og sundere græs.

»Hvis det er meget langt, så er det bedst for plænen, hvis man fjerner de lange stængler. De kan nemlig ikke rigtig falde ned mellem de friske græsstrå, og derfor ligger de og blokerer for sollyset, og så kan græsset ikke foretage sin livsnødvendige fotosyntese, som får græsset til at gro,« pointerer Karen Søegaard over for videnskab.dk.

Hvis du for eksempel kommer hjem efter en lang ferie, er der derfor i følge Karen Søegaard bedst at fjerne en del af det afklippede græs, så græsset ikke holder sollyset væk fra at nå ned til græsstrubbene nedenunder. Lad dog noget af det afklippede græs ligge, så græsset bliver tilført sin egen naturlige gødning.

Kraftigere vækst i græsset jo mere du slår det

Golfbanens greenkepper er tit ude med både riven og plæneklippernen. Hyppig græsslåning er dog ikke altid den bedste måde at tøjle græsset på. Græsset gror nemlig hurtigere, hvis det uafbrudt bliver klippet

»Jeg kan ikke specifikt sige, hvor meget det er, men planterne har nogle hormoner, som styrer væksten, og de bliver påvirkede, når man slår sit græs ofte, og græsplanterne sætter derfor flere skud ud,« siger Karen Søegaard.

Hyppig plæneklipning får således ikke græsset til at bliver højere - tværtimod.

Om en mere tolerant omgang med det afklippede græs vil slå an hos greenkepperen på golfbanen eller i idrætspaken, er derimod tvivlsomt. Selvom denne mere tolerante indstilling til græsset på banerne kunne give nogle spændende scenarier grønsværen.

Kilde: videnskab.dk

12. juni 2017 Mikkel Hede
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

3 tips til en grønnere græsplæne

Du drømmer sikkert om en helt tæt, sund og grøn græsplæne. Og det er faktisk muligt. Du skal bare bruge de tips, du kan læse om i denne...

Lille robotplæneklipper med luksusfunktioner

Med denne nye robotplæneklipper, får du de store modellers førsteklasses funktioner i en lavere prisklasse. Robotplæneklipperen håndterer ubesværet smalle passager, høje skråninger og komplekse plæner. Og det er ikke alt.

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative råd her.

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne...

Flot plæne uden mos og sprøjtemidler

I foråret ser græsplænen måske lidt trist ud efter en hård vinter. Det gælder om at være lidt tålmodig og lade græsset få lidt tid til at gro. Få fem gode råd til en smuk, grøn græsplæne uden brug af sprøjtemidler.

Gør din græsplæne vinterklar

Visne, nedfaldne blade skal løbende fjernes hen over efterår og vinter. Det er som regel i det sene efterår, at plænen får skader. Er efterå...

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså. Jorden er stadig lun og regnmængden tilpas.

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.

Anlæg en ny plæne

Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.