Tørken har resulteret i udtørrede græsplæner.
Tørken har resulteret i udtørrede græsplæner. Foto: Getty images

Sådan redder du din græsplæne efter tørken

Sommeren kan være en hård tid for de danske haver. Græsplænen mister måske sine bløde teksturer og frodige, grønne farver, og ligner hvad der mest af alt minder om kedelige arealer af afplukket hø og ukrudt. Når er regnen endelig er tilbage, kan græsplænen så reddes?

Af: C. Dahl, 15. august 2018

Få en grøn og frodig græsplæne igen

Tørke resulterer i udtørrede græsplæner, der ikke bare minder mange haveejere om en tør tid, men også det arbejde, der ligger forude for at få græsplænen til at ligne sig selv igen.

Vi har derfor samlet 6 trin til, hvordan du får din græsplæne grøn og frodig på ny.

1. Efterså nu

Græsplæner består som regel af flere forskellige græsarter, hvoraf nogle er mere modstandsdygtige end andre.

Hvor nogle græsarter modstår tørke ved at danne rødder langt nede i jorden, dør andre sartere græsarter hurtigere i tørkeperioder. Disse græsarter er ofte hvad, der gør din græsplæne blød og lækker.

For at din græsplæne kommer til at ligne sig selv igen, kan der derfor være behov for at efterså allerede nu, så det ikke kun er de hårdføre græsarter, der vokser i din græsplæne.

Læs om hvordan du med eftersåning af græs kan fornye din plæne.

2. Vent med at slå græsset

Din græsplæne har som sagt været igennem en hård periode. Du bør derfor lade græsset vokse til mellem 6-7 centimeter, inden du slår det første gang efter tørken.

3. Slå græsset når det er tørt

Når du endelig slår din græsplæne, er det en god ide, at græsset er tørt, så det ikke samler sig i klumper på græsplænen. For store græsklumper på græsplænen kan hæmme græssets fotosyntese og ende med at skade din i forvejen svækkede græsplæne.

4. Slå græsset i den korrekte længde

Når du slår din græsplæne, er det ligeledes vigtigt, at du klipper det i den korrekte længde. Klipper du græsset for kort, kan du risikere at nå græssets vækstpunkt, dvs. hvor græsset gror fra roden.

En god tommelfingerregel er, at du ikke må fjerne mere end en tredjedel af græsset længde, ellers kan du risikere at svække græsplænen. Indstil derfor din plæneklipper så den kun tager en tredjedel.

5. Lad det klippede græs ligge

Slår du din græsplæne, når græsset er den rette længde, kan du få stor gavn ud af at lade det afklippede græs blive liggende som naturlig gødning.

Klipper du derimod dit græs, når det er blevet meget højt, er det vigtigt, at du samler de afklippede græsrester op, så det ikke kvæler græsplænen nedenunder. 

6. Slå græsset 1-2 gange om ugen

Sidst, men ikke mindst, spiller det også en rolle, hvor ofte du slå din græsplæne. Selvom du måske har savnet at gå en tur med græsslåmaskinen, kan overdrevet græsslåning ligeledes gøre det sværere for din græsplæne at rehabilitere. Samtidig hjælper du heller ikke din græsplæne ved at lade den gro vildt.

En god tommelfingeregel er, at du bør slå din græsplæne 1-2 gange om ugen afhængig af årstid og vejr.

Ønsker du flere tips, kan du læse mere om græsslåning.

15. august 2018 C. Dahl
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

3 tips til en grønnere græsplæne

Du drømmer sikkert om en helt tæt, sund og grøn græsplæne. Og det er faktisk muligt. Du skal bare bruge de tips, du kan læse om i denne...

Lille robotplæneklipper med luksusfunktioner

Med denne nye robotplæneklipper, får du de store modellers førsteklasses funktioner i en lavere prisklasse. Robotplæneklipperen håndterer ubesværet smalle passager, høje skråninger og komplekse plæner. Og det er ikke alt.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative...

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Gør din græsplæne vinterklar

Visne, nedfaldne blade skal løbende fjernes hen over efterår og vinter. Det er som regel i det sene efterår, at plænen får skader. Er efterå...

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså. Jorden er stadig lun og regnmængden tilpas.

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.

Anlæg en ny plæne

Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.