En løgplæne med krokus i græsset
En løgplæne med krokus i græsset Foto: iStock

Sådan får du en blomstrende løghave i din græsplæne

En løgplæne med krokus, vintergækker eller andre løgplanter til foråret er en meget romantisk tanke. Ønsker du dig også en vild og anderledes plæne, så er det i sensommeren, du skal lægge løgene - så kan du glæde dig til at se resultatet næste forår.

Af: Lotte Bjarke, 31. august 2016

Sådan forvandler du græsplænen

Vælg spinkle, lave planter med små blomster - vintergæk, krokus og skilla er oplagte valg. De små løg blandes og lægges i tilfældig orden i jorden. Tag fx en greb, og stik den i jorden der, hvor løgene skal i. Vrik greben frem og tilbage et par gange, og straks har du fire perfekte huller. Fyld lidt grusblandet jord nederst i hullet. Lad så løget falde ned med spidsen opad, og dæk det med et lag jord.

Hvad med græsslåningen?

Efter afblomstringen skal løgvæksternes blade have tid til at visne ned, før græsset slås. Vælger du senere blomstrende arter, kan det komme til at se rodet ud, når græsset begynder at vokse. Derfor er det bedst at begrænse blomsterne til udvalgte områder - eksempelvis bagest i haven, langs kanten af plænen eller omkring træer og buske. Så kan du klippe det meste af plænen, mens områderne med blomstereng lades i fred.

Læs også: Sådan anlægger du en blomstereng med vilde blomster i din have

Gode forårsløg til løghaven

• Krokus, Crocus vernus-hybrider, har farvestrålende bægerformede blomster i hvid, gul eller lilla. Blomstrer i marts. Bladene er ganske smalle, og planterne bliver 10-15 cm.

• Russisk skilla, Scilla sibirica, blomstrer i april med små, stjerneformede, blå blomster. Bladene er linjeformede og ligner græs, og planten bliver 10-20 cm høj.

• Snepryd, Chinodoxa forbesii, har stjerneformede blomster, som kigger op i himlen. Blomsten er blå med hvid midte, løvet er græslignende. Planten bliver kun 10-15 cm.

31. august 2016 Lotte Bjarke
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

3 tips til en grønnere græsplæne

Du drømmer sikkert om en helt tæt, sund og grøn græsplæne. Og det er faktisk muligt. Du skal bare bruge de tips, du kan læse om i denne...

Lille robotplæneklipper med luksusfunktioner

Med denne nye robotplæneklipper, får du de store modellers førsteklasses funktioner i en lavere prisklasse. Robotplæneklipperen håndterer ubesværet smalle passager, høje skråninger og komplekse plæner. Og det er ikke alt.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative...

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Gør din græsplæne vinterklar

Visne, nedfaldne blade skal løbende fjernes hen over efterår og vinter. Det er som regel i det sene efterår, at plænen får skader. Er efterå...

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså. Jorden er stadig lun og regnmængden tilpas.

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.

Anlæg en ny plæne

Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.