Se også, hvornår græsslåning sidste gang skal gøres.
Se også, hvornår græsslåning sidste gang skal gøres. Foto: Getty Images

Græsslåning på den rigtige måde og de rette tidspunkter

En god teknik til græsslåning er vejen til en smuk græsplæne. Lær at slå græsset med den rette tæthed, så det bliver stærkt og modstandsdygtig mod sygdomme. Se også, om man stadig kan slå græs i oktober måned. 

Af: Lise Mortensen Høy & Nicole Hardt, 1. februar 2019

Som haveejer med græsplæne er det vigtigt græsslåningen gøres rigtigt og på det rigtige tidspunkt, hvad enten den er stor eller lille. Græsslåningen har nemlig stor betydning for, hvordan plænen vil se ud året rundt, og det er derfor vigtigt du har de rigtige teknikker.

Med hjælp af vores tips, kan du få den optimale guide til græsslåningen, for en større chance for succes med den flotte grønne plæne. 

For tæt græsslåning svækker rodnettet

Er græsslåningen for tæt, vil planten automatisk reducere rodnettet, og så svækker du din plæne. Græsset bliver mindre modstandsdygtig over for sygdomme og dårligere til at stå gennem tørkeperioder. Som tommelfingerregel skal græsslåningen starte, når græsset er 4-5 cm højt og klippe det ned til cirka 3 til 3,5 cm. Men du må aldrig klippe mere end en tredjedel af græssets længde på én gang, så tager du for meget kraft fra planterne.

Slå græs af flere gange, hvis plænen er blevet ”langhåret”

Det princip gælder også, når du kommer hjem til en ”langhåret” græsplæne efter ferien. Græsslåningen skal ske ad flere gange, så her skal du sætte plæneklipperen i øverste hak, ved første græsslåning. Klippehøjden bør også varieres, så du hæver den i starten og slutningen af sæsonen. Opstår der en længere tørkeperiode midt på sommeren, kan du med fordel hæve klippehøjden igen for at hjælpe græsset igennem.

Tre græsproblemer – og løsningen på dem

1. Vissent græs - græsset kommer igen med regnen

Hvis græsplænen tørrer totalt ind under en hedebølge i foråret eller midt på sommeren – så nyd sommeren på din gule plæne, for græsset kommer igen af sig selv, så snart der kommer regn. Er du træt af den vissengule plæne, kan du efterså med mikrokløver i august. De små kløvere bevarer den grønne farve længere, når det bliver tørt.

2. Gule pletter - svampesygdommen rødtråd

Har du kedelige gule pletter i din græsplæne sidst på sommeren, er der stor sandsynlighed for, at det er svampesygdommen rødtråd. Den kommer, hvis græsset mangler lidt gødning, og problemet løses derfor let ved at give lidt ekstra gødning først i august: ca. 2.5 kg/100 m2.

3. Ukrudt i græsplænen - lug ud i græsset eller slå det

Ukrudt, der danner en flad bladroset (tusindfryd, vejbred, skræppe, mælkebøtte osv.) har vækststed under græssets klippehøjde, så dem bør du stikke skråt ned under hver roset, sådan at de kan lempes op, hvis du vil af med dem. Mere opret ukrudt som fuglegræs, ærenpris, storkenæb osv. har vækststed over græssets klippehøjde, så dem kan du nøjes med at tage dem ved græsslåningen.

Her kan du læse mere om ukrudt i græsplænen

Vælg plæneklipper til græsslåning - rotor- eller cylinderklipper

Der findes to typer plæneklippere til græsslåningen: rotorklippere og cylinderklippere. Hvis rotorklipperens vinge er lidt uskarp eller ødelagt af sten, vil det gå hårdt ud over græstoppene ved græsslåningen. Cylinderklippere har vandret kørende, spiralsnoede skær, der klipper græsset af. Det giver den flotteste klipning uden flossede toppe. Cylinderklipperen kræver naturligvis også vedligeholdelse, skæret skal være skarpt for at klippe græsset rent.

Hvornår må du senest slå græs?

Du skal stoppe med gødning og græsslåning i tide. På et tidspunkt kan det faktisk ikke betale sig at gøre det længere. Når temperaturen i jorden falder til 6-7 grader, hører græsset nemlig op med at gro.

Normalt skal græsslåningen sidste gang ske i oktober måned. Hvis efteråret er lunt, kan det nogle gange komme på tale at slå plænen helt ind i begyndelsen af november måned. Som tommelfingerregel kan du nogenlunde gå ud fra, at sidste græsslåning falder sammen med slutningen af børnenes efterårsferie.

Husk også at rive bladene af plænen for at undgå sneskimmel hen over vinteren. Sørg også for ikke at slå græsplænen som en golfbane sidste gang i løbet af sæsonen ved græsslåningen. 

1. februar 2019 Lise Mortensen Høy & Nicole Hardt
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

3 tips til en grønnere græsplæne

Du drømmer sikkert om en helt tæt, sund og grøn græsplæne. Og det er faktisk muligt. Du skal bare bruge de tips, du kan læse om i denne...

Lille robotplæneklipper med luksusfunktioner

Med denne nye robotplæneklipper, får du de store modellers førsteklasses funktioner i en lavere prisklasse. Robotplæneklipperen håndterer ubesværet smalle passager, høje skråninger og komplekse plæner. Og det er ikke alt.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Sådan får du en blomstrende løghave i din græsplæne

En løgplæne med krokus, vintergækker eller andre løgplanter til foråret er en meget romantisk tanke. Ønsker du dig også en vild og anderlede...

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste, der findes. Men så starter naboen sin plæneklipper...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative...

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne...

Gør din græsplæne vinterklar

Visne, nedfaldne blade skal løbende fjernes hen over efterår og vinter. Det er som regel i det sene efterår, at plænen får skader. Er efterå...

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager, og plænen skal ikke mere slås regelmæssigt.

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså....

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.