Kan man slå græs når græsset er vådt?

Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklipperen.

Græsset er vådt. Det må være en god grund til at lade græsslåmaskinen stå - eller er det?
Græsset er vådt. Det må være en god grund til at lade græsslåmaskinen stå - eller er det? Foto: iStock, Flickr v/ Kasper Jensen

Det korte svar

Det korte svar er: 1) ja og 2) helst ikke.

Nutidens græsslåmaskiner er nogle højteknologiske bæster, som kan indstilles til lidt af hvert. Hvis det er vådt i vejret og vejrudsigten siger regn hele den næste uge, eller hvis du er nødt til at slå græsset, inden du for eksempel skal på ferie, så er der faktisk ikke noget i vejen for, at du kan slå græsset.

Hvis plæneklipperen selv kunne bestemme, ville den nok sige - vent nu lige lidt. Men den gør heldigvis, hvad der bliver sagt. 

Det er dog nødvendligt at tage et par ekstra forholdsregler, når du slår græs i regnvejr, eller når du klipper, når det er vådt i vejret. Hvis du er omhyggelig med at overholde dem, så er der ingen tvivl om, at græsslåmaskinen nok skal overleve turen. 

Græsslåmaskine i regnvejr,  
Husk også at børste plæneklipperens dæk rene efter gråsslåning i vådt føre. (Foto: Flickr v/ Kasper Jensen.  

Det skal du gøre, hvis du vil slå græs, når det er vådt

1. Løft bladet. På mange græsslåmaskiner kan man pr. automatik løfte rotorbladet. Det er en fordel, når græsset er vådt. Dette vil betyde, at plænemaskinen skal arbejde lidt mindre hårdt, og det vil også efterlade mindre afklippet græs både på og omkring maskinen.

2. Vær forsigtig med at pløje græsslåmaskinen igennem græsplænen. Det kan risikere at rive græsset op og skabe fuger i græsplænen. 

3. Klæd dig i arbejdstøj. Det kan godt blive en beskidt affære med fugtigt græs, der sprøjter rundt i mange forskellige retninger, og klorofylpletter fra græs kan være vanskelige at få af tøjet. 

4. Spray undersiden af plæneklipperen med silikone, inden du går i gang. Så vil det være lettere efter brug at skrabe de våde rester af græs af, der ender der.

5. Glem alt om at rive græsset væk bagefter. Det afklippede græs har alligevel bedst ved at blive liggende som næring for det stadigt levende græs.

Læs også: Skal man fjerne græsset, efter man har slået det.

6. Rengør plæneklipperen efter brug. Sørg for at afmontere tændrøret eller på anden vis sikre dig, at græsslåmaskinen ikke ved et uheld pludselig går i gang, mens du f.eks. er i gang med at gøre rotorbladet eller undersiden rent 

7. Fjern rester af græs og jord fra hjulene med en stålbørste. 

24. juli 2017
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

Sådan redder du din græsplæne efter tørken

Sommeren har været en hård tid for de danske haver. Græsplæner har mistet sine bløde teksturer og frodige, grønne farver, og ligner nu hvad...

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver græsset højere, hvis man lader det ligge? Og hvordan får man egentlig det grønneste græs? Få alle svarene her. 

Slå græsset på den rigtige måde og på de rette tidspunkter

En god plæneklipper-teknik er vejen til en smuk græsplæne. Lær at slå græsset med den rette tæthed, så det bliver stærkt og modstandsdygtig...

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.

7 trin til en flot græsplæne

Brug plænegødning rigtigt og få en sund stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker mosset. 

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative råd her.

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs...

Græs breder sig dybt ind i blomsterbedene, hvis ikke det bliver holdt på plads. Kanter er sagen, hvis du ikke vil luge græs væk hele sommere...

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Græsplæne på rekordtid

Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at...

Forny græsplænen med en eftersåning i september

Eftersåning en gang om året forynger og forskønner din græsplæne og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste...