Hvilken græsplæne-type er du?

Græsplæne

De fleste af os holder af en græsplæne, men plænens beskaffenhed er et spørgsmål om holdning, indsats – og måske temperament? Er du græsnørd, plænenaturist eller mosfan?

Vælg din græsplænes beskaffenhed efter, hvad du vil bruge den til.
Vælg din græsplænes beskaffenhed efter, hvad du vil bruge den til. Foto: Turbine, EcoStyle, Lilli Gruwier, flickr.com m.fl.

Vi har alle en drøm om, hvordan vores udearealer skal se ud. Og i de allerfleste tilfælde er en græsplæne et "must have". 

Men så hører enigheden også op. En plæne kan være alt lige fra den super-trimmede grønne sag, hvor enhver vild blomst bliver "frosset" ud, og selv mælkebøtterne må se sig slået, over et grønt tæppe med mos i rigelige mængder, og til den mere naturlige grønne belægning, der skifter udseende over sæsonen, og hvor både smådyr og diverse vilde blomster får lov at være i fred. 

Hver drøm sit temperament, men skal drømmen blive virkelighed, så kræver det en indsats fra dig. Så lad os hjælpe dig med et par tricks  – om du er græsnørd, mos-fan eller plænenaturist.

De bedste tips til græsnørden

Lad os begynde hos græsnørden. Her skal plænen være supertæt, indholdet af egentlig græs stort og andet grønt er forment adgang.

Her er en tre trins-kur vejen frem. Den fandt vi hos frøleverandøren Ecostyle, der medgiver, at foråret er det helt rigtige tidspunkt at starte den på.

Det meste kan klares nemt og enkelt i løbet af en enkelt dag, og herefter handler det egentlig bare om almindelig vedligeholdelse.

Trin 1: Fjern mosset

Du kan komme af med det meste af mosset ved at rive det igennem på kryds og tværs. Men langt det nemmeste og mest effektive er at vande plænen igennem med et mosfjernings-produkt.

Midlet er baseret på naturlige mættede fedtsyrer, og fedtsyrerne "punkterer" mossets forholdsvis store og bløde planteceller, så det visner.

Riv nemt det visne mos væk med en rive eller vertikalskærer og efterså med en blanding af græsfrø i en god kvalitet.

Trin 2: Gør sur jord glad 

Din græsplæne kan bedst lide en neutral jord, hvor pH-værdien er 6-7.  Mos derimod stor-trives i sur jord, hvor pH-værdien er 4-5.

Test derfor din jord med en  pH-jordbundstest og strø med kalk, hvis jorden er for sur. Nemt, hurtigt og effektivt.

Trin 3: Styrk græsset 

En god organisk plænegødning tilfører næringsstoffer i takt med, at græsset har brug for dem. Organisk plænegødning er fx tilsat mikroorganismer (mykorrhizaer) og kan også anvendes i den økologiske have.

Slå græsset i 3-4 cm højde i foråret og efteråret. Undgå at græsplænen tørrer ud om sommeren ved at slå i 6 cm højde. Højere græs sætter længere rødder og er mere modstandsdygtigt over for tørke.

De bedste tips til plænenaturisten

Et alternativ til en almindelig græsplæne er det, der kaldes et græsland. 

Græsland kan indeholde hundreder af forskellige arter og bliver hurtigt et kærkomment hjem for områdets dyr. Har du lyst til at forvandle din græsplæne til græsland skal du huske følgende:

  • Hver gang du slår plænen, skal du fjerne afklippet. 
  • Lad græsset blive langt. Vælg en solrig dag efter et par tørre dage, og  slå græsset med"høj klippeafstand" eller en le. Riv afklippet sammen
  • Har du muldvarpeskud eller bare pletter, så så en færdig frøblanding af vilde blomster.
  • Ved at fjerne afklip, fjerner du næringog giver mulighed for at mange vilde planter har de rette betingelser.

Vil du hurtigst muligt opnå dette, kan du udpine jorden ved simpelthen at fjerne det øverste lag af muldjord, hvis det er muligt. Det vil betyde, at de vilde blomster snart vil bryde frem. 

Et græsland kan godt se lidt for tilfældigt ud i begyndelsen, men hurtigt vil du opdage et summende liv blandt de vilde planter, og at de vil grupere sig i små "bede". Husk også, at du kan lave stier med plæneklipperen rundt i haven, så du bedre kan nyde det nye liv, der bryder frem.

De bedste tips til mosfanen

Hører du til dem, der faktisk synes, at mos er dejligt at træde på og skønt at bruge inde op til jul, så er din indsats noget mindre, end græsnørdens. 

Kig på din plæne og vurdér om den mængde mos, der er, er tilfredsstillende.

Riv gerne mos under træer sammen på kryds og tværs her i foråret. 

Er mosmængden tilfredsstillende, skal du blot slå plænen, som du plejer. Din opgave er at sikre, at mosset ikke breder sig mere, end du ønsker. En plæne af denne type kræver ikke de store mængder gødning. Nærmest tværtimod, for jo mere gødning du tilsætter, jo hurtigere vokser græsset, og så skal du ud og klippe igen.

Vil du bruge plænen som fodboldbane, er mos ikke det bedste underlag. Så må du for alvor i gang med riven, Du behøver jo ikke "forvandle" hele plænen, men vælg et stykke ud, og smøg ærmerne op.

Mosset skal fjernes, og jorden "krattes op", før du spreder nye græsfrø. Vær lidt kræsen i dit valg af frø. De fleste producenter informerer gerne om indholdet i frøblandingen. Vælg en langsomt-voksende type og følg nøje brugsanvisningen på pakken –  så får du mere tid i liggestolen. 

2. august 2017
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Græsplæne Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Græsplæne Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

Sådan redder du din græsplæne efter tørken

Græsplæne Sommeren har været en hård tid for de danske haver. Græsplæner har mistet sine bløde teksturer og frodige, grønne farver, og ligner nu hvad...

Kan man slå græs når græsset er vådt?

Græsplæne Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklipperen.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Græsplæne Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Slå græsset på den rigtige måde og på de rette tidspunkter

Græsplæne En god plæneklipper-teknik er vejen til en smuk græsplæne. Lær at slå græsset med den rette tæthed, så det bliver stærkt og modstandsdygtig...

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

Græsplæne En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.  

7 trin til en flot græsplæne

Græsplæne Brug plænegødning rigtigt og få en sund stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker...

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Græsplæne Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Græsplæne Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

Visne blade er guld værd

Græsplæne Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs...

Græsplæne Græs breder sig dybt ind i blomsterbedene, hvis ikke det bliver holdt på plads. Kanter er sagen, hvis du ikke vil luge græs væk hele sommere...

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Græsplæne Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Græsplæne på rekordtid

Græsplæne Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at...

Forny græsplænen med en eftersåning i september

Græsplæne Eftersåning en gang om året forynger og forskønner din græsplæne og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste...