Græsfrø - alt om at så græs og gøde græsplænen korrekt

Græsplæne

Gode græsfrø, let gødning og korrekt klipning gør underværker på græsplænen. Stor guide til alt, der vedrører frø til græsset: såning, luftning og valg af de rigtige græsfrø til græsplænen. Se græsplænens årskalender her.

Foto: iStock

Græsgødning, græsfrø og plænelufter

Mos og ukrudt, store huller uden græs – og gule afsvedne pletter om sommeren er enhver haveejers mareridt. Og problemet er, at dårligdomme på en græsplæne har tendens til at brede sig, når de først har fået fat. For jo dårligere græsset har det, jo bedre gror alt det andet – mos og ukrudt er tegn på, at græsset ikke har det godt.
 
Vejen til en flot græsplæne er derfor, at du skaber de allerbedste betingelser for græsset.
Og du behøver vel at mærke ikke at lægge hele græsplænen om for at få grønnere græs.
 
Du kan år for år forbedre og forynge plænen ved at gøde den tre til fire gange i løbet af vækstsæsonen; give den en forårskur med plænelufteren – og ved at forbedre græssets egenskaber, når du eftersår med nye udvalgte græsfrø.

Vælg græsfrø til græsplænen

Helt grundlæggende er det naturligvis, at du fornyer din plæne med græsfrø, der er fremavlet lige netop til de forhold, der er i din have med hensyn til sol og skygge og jordbundsforhold.

Hvis græssorten og græsfrøene passer til vækstbetingelserne og i øvrigt har den egenskab, at den bliver tæt og lav, vil plænen vokse sig tættere og tættere.

Græsplænen skal også være slidstærk, tørketålende, modstandsdygtig overfor svampeangreb og stærk nok til at klare en dansk frostvinter. 

Plænegræs består af 5-7 forskellige sorter

Normalt vil plænegræs være blandet af fem til syv forskellige græssorter, der så at sige supplerer hinanden. Noget græs klarer sig rigtig godt under tørke, andet er godt i våde perioder, og atter andet klarer sig i skygge, hård frost, på sandjord eller i muld.

Tilsammen skal sorterne dække de forskellige vækstbetingelser, der er på din plæne i løbet af en sæson, og normalt vil det kun være nødvendigt at købe én plænegræsblanding til en græsplæne.

Når du køber frøene, bør du derfor gå ud fra, om den største del af haven ligger i sol eller skygge, eller den ligger i halvskygge. Har du en del af plænen, der ligger i rigtig meget skygge, er det dog en god idé at så særligt skyggetålende græs der.

Spar 10 klipninger

Selv om det naturligvis lyder dejligt – vil de fleste af os helst ikke høre græsset gro!
“Langsomvoksende” – er vel den egenskab, vi alle ønsker for vores græsplæne, og faktisk er der helt op til 30 pct. forskel på, hvor hurtigt græs vokser, alt efter hvilke græsfrø man vælger.

Generelt kan du regne med, at jo billigere du kan købe græsfrøene, jo hurtigere vil din plæne vokse. Den vil samtidig gro ujævnt og skabe huller, hvor ukrudtet og mosset kan få fat.

Kvalitetsfrøene er de dyreste at producere, fordi det specielt udvalgte langsomvoksende og fine græs har et noget mindre udbytte, når det avles. Køber du langsomvoksende græsfrø, slipper du med slå græs cirka 25-30 pct. mindre på en sæson.

De fleste slår græs én gang om ugen fra først i april til midt i oktober (i nogle perioder flere gange om ugen) – i alt cirka 35 gange på en sæson. Med langsomvoksende græsfrø kan du ofte komme helt ned på under cirka 25 klipninger fra forår til efterår.

Find de gode græsfrø - dette skal du kigge efter

Kig på deklarationen pakken med græsfrø. Her vil normalt være en liste med fem til syv græssorter i blandingen.

Se efter, at alle – eller de fleste – sorter er mærket med S; det betyder, at de er statsgodkendte og afprøvede til dansk klima.

Klip plænen sund

Top og rødder følges ad. Klipper du græsset for tæt, vil planten automatisk reducere rodnettet, og så svækker du din plæne. Klip først når græsset er mindst 4-5 cm højt.
Du bør kun klippe 1⁄3 af græssets længde af, når du slår græsset – der skal altså minimum være cirka 3-3,5 cm højt græs tilbage, når du er færdig.

Hvis du fjerner afklippet, når du slår græs, fjerner du også nogle af plænens naturlige næringsstoffer, og du skal derfor regne med, at du så skal gøde mere.

Bruger du en plæneklipper med bioklip, er det helt unødvendigt at fjerne afklippet, og plænens gødningsbehov sænkes, da næringen i det afklippede græs med tiden frigives til plænen.

Læs også: Sådan bekæmper du ukrudt med fiberdug

Plænedoktoren

Husk, du kan kun gøde miljørigtigt og ud fra de behov, din plæne har, hvis du ved, hvilke stoffer der er i jorden. Det er en god idé at få fortaget en jordbundsanalyse cirka hvert tredje år, hvis du har mistanke om, at det ikke “kun” er NPK-gødning, plænen mangler. Måske mangler den jern, måske er jorden for sur eller for basisk.

Græsplænens årskalender

Tidlig forår

 • Når græsset begynder at gro, klippes det tæt og køres over med plænelufteren.
 • Mos og ukrudt rives væk.
 • Bare pletter eftersås.
 • Plænen gødes.

Juni

 • Plænen gødes.

Juli 

 • Her sættes klippehøjden lidt op – så er græsset mere modstandsdygtigt, hvis der kommer en tørkeperiode.

August 

 • Plænen gødes.

September/oktober 

 • Så en ny græsplæne eller efterså den gamle med græsfrø.
 • Plænen gødes sidste gang.

Efterår 

 • Græsset skal helst være cirka 4-5 cm, når det overvintrer. En lang plæne kan give svampevækst i græsset.
 • Fjerne nedfaldne blade – da de kvæler græsset.

Nyt: Så en “selvforsynende” græsplæne

Sår du en græsblanding med mikrokløver i, får du en plæne med mange gode egenskaber. Kløveren tilfører jorden kvælstof, så plænen i høj grad gøder sig selv.

Du kan nøjes med at tilføre en PK-gødning (altså uden kvælstof) én gang om året.

Kløveren gør desuden, at græsplænen hurtigere bliver grøn om foråret, og at den fremstår grønnere under tørke. Plæneblandingen med mikrokløver indeholder samtidig en af de langsomst voksende græssorter.

Gød din plæne korrekt

Gød med speciel plænegødning eksempelvis NPK 14-3-15.

Brug evt. en gødningsspreder, den sikrer, at du spreder gødningen jævnt og i korrekt mængde, som er cirka 20 g pr. kvadratmeter.

Plænegødningen indeholder kun lidt kvælstof. Får plænen for meget kvælstof, vokser toppen for hurtigt – uden at rødderne følger med. Når du gøder, vil græsset naturligvis vokse lidt hurtigere.

En græsplæne er en balancegang – græsset skal være sundt og velgødet for at holde sig grønt og sundt og holde ukrudtet væk. Og samtidig skal det vokse “mindst muligt”.

12 års forædling af græsfrø

En ny græssort er op til 12 år undervejs, før den kan købes af forbrugerne. Først skal de enkelte græsplanter udvælges, det kan fx være de korteste, de stærkeste og de, der er modstandsdygtige over for sygdomme.

Ofte er planterne indsamlet fra naturen – hvor forædlerne kan se, at græsset klarer sig godt under forskellige ekstreme forhold. Herefter avles planterne og dyrkes i græsplæneforsøg i tre år, hvor græssets egenskaber bliver ekstra tydelige og derfor kan udvælges. Nu sættes de bedste græsplanter sammen til nye sorter.

Næste skridt er, at sorten afprøves i tre år under forskellige klimaforhold. De samme græssorter sås i Danmark, Holland, England, Frankrig og i bjergene i Polen, hvor vinteren er hård.

I gennemsnit vil 10-12 nye sorter ud af 10.000 vise sig at være egnede til danske haver. De udvalgte sorter af græsfrø går videre til en 3-årig test på Statens Jordbrugsforskning, og bliver de anerkendt her, kan de mærkes med S, der betyder statsgodkendt til brug i Danmark.

9. april 2008
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Græsplæne Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Græsplæne Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

Sådan redder du din græsplæne efter tørken

Græsplæne Sommeren har været en hård tid for de danske haver. Græsplæner har mistet sine bløde teksturer og frodige, grønne farver, og ligner nu hvad...

Kan man slå græs når græsset er vådt?

Græsplæne Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklipperen.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Græsplæne Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Slå græsset på den rigtige måde og på de rette tidspunkter

Græsplæne En god plæneklipper-teknik er vejen til en smuk græsplæne. Lær at slå græsset med den rette tæthed, så det bliver stærkt og modstandsdygtig...

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

Græsplæne En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.  

7 trin til en flot græsplæne

Græsplæne Brug plænegødning rigtigt og få en sund stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker...

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Græsplæne Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Græsplæne Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

Visne blade er guld værd

Græsplæne Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs...

Græsplæne Græs breder sig dybt ind i blomsterbedene, hvis ikke det bliver holdt på plads. Kanter er sagen, hvis du ikke vil luge græs væk hele sommere...

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Græsplæne Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Græsplæne på rekordtid

Græsplæne Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at...

Forny græsplænen med en eftersåning i september

Græsplæne Eftersåning en gang om året forynger og forskønner din græsplæne og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.