Derfor skal du give græsplænen en kærlig hånd i november

Græsplænen har godt af lidt ekstra opmærksomhed i november – nedfaldne blade skal fjernes, og du kan lave huller til at lede regnvandet væk. Se også, hvordan du laver små dekorationer, der byder julen velkommen.

Giv græsplænen en hånd i november

1. God pleje

Vinterhalvåret kan være hårdt ved græsplænen: Både regn, sne og frost giver udfordringer for plænegræsset, der samtidig skal kæmpe med mos om lys og ilt til rødderne. Derfor gælder det om at hjælpe græsplanterne med at komme i bedst mulig form, før vintervejret sætter ind.

2. Riv bladene sammen

Visne blade på plænen skal fjernes. Riv dem sammen med en løvrive og læg dem på komposten, hvor de bliver til dejlig, ukrudtsfri kompost. Blade, der bliver liggende på græsset, klistrer tæt sammen, når de bliver våde, og det øger risikoen for, at plænen bliver angrebet af svampesygdommen sneskimmel, fordi den får svært ved at få luft.

Læs også: Rødtråd – sådan fjerner du svamp i græsplænen

3. Giv plænen et hvil

For megen trampen rundt på en fugtig græsplæne, komprimerer jorden, og medfører at rødderne ikke kan ånde. Nedfaldne blade lukker af for lys og luft, i takt med de nedbrydes, og det kan medføre svampeangreb. Så udover at fjerne nedfaldne blade, skal græsplænen helst ikke betrædes.

4. Stik i plænen

Af samme grund er det en god idé at stikke lodrette drænhuller i græsplænen fx med en gravegreb. Hullerne får overskydende regnvand til at sive hurtigere ned i undergrunden, så græsrødderne ikke kommer til at stå i et vandmættet jordlag uden adgang til tilstrækkeligt med ilt. Det bekommer også altid græsset vel at rive plænen igennem med en mosrive og fjerne så meget mos som muligt mellem græsplanterne. 

Lav små dekorationer, der byder velkommen

Gæstebud står for døren i den kommende tid. Tag godt imod dem med dekorationer, der spreder stemning. Et tableau med små krukker, nips, levende lys og naturlig pynt som æbler og grankogler er fint på et gammelt havebord eller en stol, der står ubenyttet hen i vintertiden.

Planterne tåler let frost

Så længe, det ikke fryser stærkt, holder planterne sig fint i opstillingen, og de skal sjældent vandes i det kølige vejr. Hyacinter, primula og pletter i luften kan dækkes med lidt fiberdug, når der er udsigt til nattefrost. Små stedsegrønne ”juletræer”, heuchera, skimmia og bjergte er perfekte julekrukkeplanter, der ikke tager skade af sne og frost.

Luk for vandet i udendørs vandhaner

Med november måneds komme er risikoen for frost rykket tæt på. Det betyder, at det er en rigtig god ide at lukke for vandet til udendørs vandhaner. En enkel øvelse, der er nem at glemme i farten, men ellers risikerer du frostsprængninger, der er dyre i såvel vandforbrug som reparation.

Grønne tips til haven nu

  • Lad porrerne stå og høst efterhånden
  • Ryd op og gør rent i drivhuset
  • Lug ukrudt
  • Plant hæk og andre barrodede planter
  • Sørg for mad og drikke til fuglene 
  • Fjern alger på fliserne
  • Læg kompost omkring  sarte buske
  • Køb tulipanløg på udsalg og læg dem hurtigt
  • Fjern udtjente grøntsager i køkkenhaven
  • Beskær efterårsblomstrende buske
  • Destruér klynger af snegleæg

Læs også: 9 ting du skal huske i haven om efteråret

Artiklen er opdateret den 2. november 2023.

Mest læste artikler