Styrk din dine græsplanter ved eftersåning af græs.
Styrk din dine græsplanter ved eftersåning af græs. Foto: Getty Images

Forny græsplænen med eftersåning af græs i september

Eftersår du græsset en gang om året forynger og forskønner græsplænen og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste tidspunkt at efterså græsplænen er sidst på sommeren eller først på efteråret.

Af: Lotte Bjarke & Nicole Hardt, 5. februar 2019

Den grønne og tætte græsplæne uden ukrudt står højt på de fleste haveejeres ønskeliste. Er dette en drøm, der skal blive til virkelig, er der flere ting, du nemt selv kan gøre.

Skal græsset i din græsplæne klare kampen mod ukrudt og mos, er det derfor vigtigt du styrker det, blandt andet gennem eftersåning af græs og tæt klipning. 

Vi har sammensat denne guide, som du nemt kan følge, for at opnå den perfekte græsplæne.

Græsplænen skal plejes hele året

Når græsplænen først er etableret, bliver den hurtigt en selvfølgelighed. Den skal klippes sommeren igennem, men de færreste tænker på eftersåning af græs, når plænen én gang først er sået. En eftersåning - gerne årligt - kan imidlertid godt betale sig. Græsplænen ældes med årene og de oprindelige græsplanter bliver populært sagt trætte. Dette giver mos og ukrudt frit spil. Her begynder en ond spiral - for jo mere mos og ukrudt, der er i græsplænen, jo sværere bliver det for græsplanterne at vokse.

Styrk græsplænen med eftersåning af græs

Eftersår du plænen, styrker du den, fordi mos og ukrudt må vige til fordel for friske, livskraftige græsplanter. En tæt og frodig græsplæne er derfor den bedste forsikring mod mos- og ukrudtsproblemer. Nye græsplanter mellem de eksisterende virker nærmest som en vitaminindsprøjtning, og det kan hurtigt ses på plænen.

Vælg særlige frøblandinger

Det bedste resultat af en eftersåning får du ved at vælge særlige frøblandinger, der er beregnet til formålet. Der er altid forskellige frøsorter i plænen, der tilsammen giver den de egenskaber, haveejeren ønsker af sin græsplæne. Frøblandinger indeholder især frø, der etablerer sig godt og hurtigt netop mellem andre græsplanter.

En vertikalskærer sparer på kræfterne

Vil du gøre det ekstra godt – og spare lidt på kræfterne – kan det svare sig at leje en vertikalskærer. Det er en maskine med roterende knive, der simpelthen skærer mosset fri og samtidig er hårde ved ukrudtsplanter i plænen. 

Vertikalskæreren har samtidig den nyttige sideeffekt, at den løsner bunden af græsplænen, og det giver luft til græsrøddernes vækst. Faktisk kaldes vertikalskæreren også en plænelufter. Du kan også give græsrødderne frisk luft ved at stikke lodrette huller i plænen med en greb.

Topdressing forbedrer spiringsforholdene

Du kan også blande frøene med en såkaldt topdressing. En topdressing er en blanding af kompost og sand, der forbedrer spiringsforholdene for de nye frø.

Græsplænen gror når temperaturen når over 7 grader

Græs gror, når temperaturen er over 7 grader. Når årets vækst begynder, har græsplænen brug for næring. Dermed kommer de godt fra start, og styrkeforholdet mellem græs og mos vipper til græssets fordel. Det kan altså ikke betale sig at spare på gødningen. Giv altid græsplænen gødning i tørt vejr.

Eftersåning af græs i græsplænen er ikke nok

Desværre skal der lidt mere til en vellykket eftersåning end blot at investere i en æske frø og drysse dem ud over græsplænen. Det handler om at skabe gode forhold for frøspiring. Begynd med at gå i krig mod det moslag, der typisk findes i bunden af plænen. Klip først græsset så kort som muligt. Gå derpå løs på mosset med en mosrive.

5. februar 2019 Lotte Bjarke & Nicole Hardt
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

3 tips til en grønnere græsplæne

Du drømmer sikkert om en helt tæt, sund og grøn græsplæne. Og det er faktisk muligt. Du skal bare bruge de tips, du kan læse om i denne...

Lille robotplæneklipper med luksusfunktioner

Med denne nye robotplæneklipper, får du de store modellers førsteklasses funktioner i en lavere prisklasse. Robotplæneklipperen håndterer ubesværet smalle passager, høje skråninger og komplekse plæner. Og det er ikke alt.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative...

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Gør din græsplæne vinterklar

Visne, nedfaldne blade skal løbende fjernes hen over efterår og vinter. Det er som regel i det sene efterår, at plænen får skader. Er efterå...

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså. Jorden er stadig lun og regnmængden tilpas.

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.

Anlæg en ny plæne

Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.