Foto: istockphoto

Forny din græsplæne ved at fjerne mos og ukrudt

Skranter græsset i din græsplæne, mens mos og ukrudt har kronede dage, så er det tid til at starte græsplænens foryngelseskur. Den går ganske enkelt ud på at skabe de allerbedste betingelser for græsset - så det får overtaget i forhold til mos og ukrudt.

Mos i græsplænen kan nemt rives bort

Mos er nemmest at bekæmpe. Det har næsten ikke noget rodnet og kan nemt rives bort, når det er løsnet med plænelufteren.
 
En plænelufter er en motoriseret mosfjerner og fås hos de fleste forhandlere af havemaskiner.
 
En håndholdt rive er selvfølglig også en mulighed, hvis du vil af med mosset. 

Ukrudt er svær at få bugt med

Ukrudt er lidt mere besværligt at få bugt med. En tur med plænelufteren svækker planterne væsentligt, og giver dermed græsset bedre betingelser for at få overtaget.
 
De drilske mælkebøtter bør dog altid stikkes og luges ud. 

Godt af at blive behandlet med plænelufteren

Omvendt har græsset ligefrem godt af at blive behandlet med plænelufteren. Dels skærer den græssets udløbere over – hvad der får græsset til at blive tættere, fordi det straks danner nye udløbere. Dels løsner processen bunden af græsplænen.

Bioklip danner svampet filtlag

Bioklip kaldes også multiklip. Det er en ny miljøvenlig funktion på nyere græsslåmaskiner. Med bioklip findeles græset, hvor efter det pustes ned i plænen. Her ligger det så og formulder stille og roligt på plænen.
 
Risikoen ved bioklip er, at der kan dannes et svampet filtlag, der med tiden gør det svært for plænen at ånde.
 
Men husk, så snart der er bare pletter i plænen dér, hvor du har fjernet ukrudt eller mos, så kan problemet altid løses ved at så nyt græs på plænen.

Gentag processen i tre-fire år

Jord står ikke bart i ret lang tid. Sørger du ikke for, at det er græsfrøene, der får fat, vil ukrudtet hurtigt fylde hullerne ud. Gentager du processen i tre-fire år, vil du år for år kunne glæde dig over, at plænen bliver flottere og tættere.

Græsplænen bliver udskiftet gradvist

Når du skal fylde de bare huller ud, har du samtidig mulighed for gradvist at udskifte græsset i din plæne til en ny, langsomtvoksende sort – med alle de egenskaber, du gerne vil have i din græsplæne. Men husk, vedligeholdelsen stopper aldrig – græs skal passes og plejes årligt, ligesom alle andre planter i haven. 
  
Hvornår skal hækkes klippes?

Krads mos og ukrudt løs

Plænelufteren - eller vertikalskæreren, som den også kaldes - er første skridt, når din græsplæne skal have en skønhedsbehandling.

Plænen skal være helt tætklippet og tør, når du slipper plænelufteren løs. Kør først frem og tilbage og herefter vinkelret på de første baner. Til sidst skal du køre på kryds og tværs, til du har været alle steder fire til seks gange. Bliv ved, til du med fingrene kan fjerne alt mosset.

Læs også: Find Gør Det Selv's store test af plæneluftere her

Rigtige knive

Det er vigtigt, at plænelufteren har en kraftig motor, så den rent faktisk har kræfter til at løsne mos og ukrudt helt ned i jorden. Skæret skal være rigtige knive - ikke fjedre. Indstil højden, så knivene kradser et par millimeter ned i jorden.

Derefter skal alt løst mos og græs rives bort. Brug en rigtig græsrive og riv på tværs af den sidste bane fra plænelufteren. Saml mosset i plastik- eller papirssække, og fjern det.

Eftersåning af nyt græs

Nu er det tid at så – og det er her, du gradvist kan få nye gode egenskaber ind i din græsplæne. Vælg en frøblanding, der er beregnet til vedligeholdelse. Det betyder først og fremmest, at den spirer hurtigt. Det er vigtigt i konkurrencen mod ukrudtet.

Spirer efter 8 dage

De hurtigste græsarter spirer efter otte dage. Men tjek også, at græsfrøene har alle de andre gode egenskaber, du gerne vil have fornyet din græsplæne med. Spred frøene over hele plænen - dosér efter, hvor store bare pletter der er i plænen.  

Læs idényts store test af kompostkværne

Gød med let hånd

Endelig skal plænen gødes. Hæld gødningen op i en spand, og spred det i lange kast - op til 6-7 meter - ud over plænen.
 

Kast ud over det samme område fra forskellige vinkler, så fordeler du gødningen bedst. En gødningsspreder er god, da den sikrer en jævn fordeling og den rigtige dosering.

Græsset skal tørre først

Det er vigtigt, at du gøder, når græsset er tørt, og aldrig tilfører mere gødning, end brugsanvisningen foreskriver. Med for meget gødning vil græsplanterne vokse så hurtigt, at plænen bliver tynd i bunden - hvilket forbedrer forholdene for mos og ukrudt, og det er jo ikke meningen.

Nem løsning til gødning og eftersåning

Du kan købe en blanding af græsfrø og gødning i en praktisk strøpose, der gør det enkelt at efterså og gøde i én og samme proces.

9. april 2008
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

Sådan redder du din græsplæne efter tørken

Sommeren har været en hård tid for de danske haver. Græsplæner har mistet sine bløde teksturer og frodige, grønne farver, og ligner nu hvad...

Kan man slå græs når græsset er vådt?

Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklipperen.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Slå græsset på den rigtige måde og på de rette tidspunkter

En god plæneklipper-teknik er vejen til en smuk græsplæne. Lær at slå græsset med den rette tæthed, så det bliver stærkt og modstandsdygtig...

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.  

7 trin til en flot græsplæne

Brug plænegødning rigtigt og få en sund stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker...

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs...

Græs breder sig dybt ind i blomsterbedene, hvis ikke det bliver holdt på plads. Kanter er sagen, hvis du ikke vil luge græs væk hele sommere...

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Græsplæne på rekordtid

Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at...

Forny græsplænen med en eftersåning i september

Eftersåning en gang om året forynger og forskønner din græsplæne og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.