Intet ukrudt i græsplænen
Intet ukrudt i græsplænen Foto: Getty Images

Ukrudt i græsplænen: Forny din græsplæne

Skranter græsset i din græsplæne, mens mos og ukrudt har kronede dage, så er det tid til at starte græsplænens foryngelseskur. Den går ganske enkelt ud på at skabe de allerbedste betingelser for græsset - så det får overtaget i forhold til mos og ukrudt.

Af: Redaktionen, 4. februar 2019

Ukrudt i græsplænen er svær at få bugt med

Modsat mos, er ukrudt lidt mere besværligt at få bugt med. En tur med plænelufteren svækker planterne væsentligt, og giver dermed græsset bedre betingelser for at få overtaget.

De drilske mælkebøtter bør dog altid stikkes og luges ud. Brug eventuelt et mælkebøttejern, og stik den så langt ned i jorden, så du når ned til rødderne, for at svække ukrudtets evne til at vokse.  

Plænelufteren svækker ukrudtet i græsplænen

Omvendt fra ukrudtet, har græsset ligefrem godt af at blive behandlet med plænelufteren. Dels skærer den græssets udløbere over – hvad der får græsset til at blive tættere, fordi det straks danner nye udløbere. Dels løsner processen bunden af græsplænen.

Rigtige knive

Det er vigtigt, plænelufteren har en kraftig motor, så den rent faktisk har kræfter til at løsne mos og ukrudt i græsplænen helt ned i jorden. Skæret skal være rigtige knive - ikke fjedre. Indstil højden, så knivene kradser et par millimeter ned i jorden.

Derefter skal alt løst ukrudt, mos og græs rives bort. Brug en rigtig græsrive og riv på tværs af den sidste bane fra plænelufteren. Saml ukrudtet i plastik- eller papirsække, og fjern det.

Bioklip danner svampet filtlag

Bioklip kaldes også multiklip. Det er en ny miljøvenlig funktion på nyere græsslåmaskiner. Med bioklip findeles græsset, hvorefter det pustes ned i plænen. Her ligger det så og formulder stille og roligt på plænen, og giver dermed græsset en fordel.

Risikoen ved bioklip er, at der kan dannes et svampet filtlag, der med tiden gør det svært for plænen at ånde.

Men husk, så snart der er bare pletter i plænen dér, hvor du har fjernet ukrudt eller mos, så kan problemet altid løses ved at så nyt græs på plænen.

Eftersåning af nyt græs i græsplænen

Nu er det tid at så. Vælg en frøblanding, der er beregnet til vedligeholdelse. Det betyder, den spirer hurtigt. Det er vigtigt i konkurrencen mod ukrudtet i græsplænen.

Spirer efter 8 dage

De hurtigste græsarter spirer efter otte dage. Spred frøene over hele plænen - dosér efter, hvor store bare pletter der er i plænen.  

Gød med let hånd

Endelig skal plænen gødes. Hæld gødningen op i en spand, og spred det i lange kast - op til 6-7 meter - ud over plænen.

Kast ud over det samme område fra forskellige vinkler, så fordeler du gødningen bedst. En gødningsspreder er god, da den sikrer en jævn fordeling og den rigtige dosering.

Græsset skal tørre først

Det er vigtigt, du gøder, når græsset er tørt, og aldrig tilfører mere gødning, end brugsanvisningen foreskriver. Med for meget gødning vil græsplanterne vokse så hurtigt, at plænen bliver tynd i bunden - hvilket forbedrer forholdene for mos og ukrudt i græsplænen, og det er jo ikke meningen.

Nem løsning til gødning og eftersåning

Du kan købe en blanding af græsfrø og gødning i en praktisk strøpose, der gør det enkelt at efterså og gøde i én og samme proces.

Slå græsplænen rigtigt

Ukrudt kræver sol for at vokse, ligesom alle andre planter. Ved at lade græsset være minimum 4 centimeter højt, vil ukrudtet ikke få sol, og kan dermed ikke vokse.

Gentag processen og bliv fri for ukrudt i græsplænen

Jord står ikke bart i ret lang tid. Sørger du ikke for, at det er græsfrøene, der får fat, vil ukrudtet hurtigt fylde hullerne ud. Gentager du processen i tre-fire år, vil du år for år kunne glæde dig over, græsset vil tage overhånd, og ukrudtet i græsplænen vil forsvinde.

4. februar 2019 Redaktionen
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

3 tips til en grønnere græsplæne

Du drømmer sikkert om en helt tæt, sund og grøn græsplæne. Og det er faktisk muligt. Du skal bare bruge de tips, du kan læse om i denne...

Lille robotplæneklipper med luksusfunktioner

Med denne nye robotplæneklipper, får du de store modellers førsteklasses funktioner i en lavere prisklasse. Robotplæneklipperen håndterer ubesværet smalle passager, høje skråninger og komplekse plæner. Og det er ikke alt.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Sådan får du en blomstrende løghave i din græsplæne

En løgplæne med krokus, vintergækker eller andre løgplanter til foråret er en meget romantisk tanke. Ønsker du dig også en vild og anderlede...

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste, der findes. Men så starter naboen sin plæneklipper...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative...

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne...

Gør din græsplæne vinterklar

Visne, nedfaldne blade skal løbende fjernes hen over efterår og vinter. Det er som regel i det sene efterår, at plænen får skader. Er efterå...

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager, og plænen skal ikke mere slås regelmæssigt.

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså....

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.