Få tjek på din græsplæne, så den bliver tæt og frodig

Græsplænen fungerer bedst, når græstæppet er helt tæt og frodigt. Så er risikoen for fredsforstyrrere som mos, ukrudt og svampesygdomme mindst. Forudsætningen er, at græsplanterne er i god vækst og i det hele taget trives, så de fører på point i forhold til fx konkurrerende ukrudtsplanter.


Græs gror ved syv grader
Efter en lang vinter har græsplanterne brug for en hjælpende hånd i det tidlige forår. Græs begynder at gro allerede ved syv grader, og da er det vigtigt, at planterne har så gode vækstbetingelser som muligt.

Væk med mosset
Plænen skal ikke være ret gammel, før du kan opleve, at mos har etableret sig vældig effektivt mellem græsplanterne. I bare lidt ældre græsplæner kan der være rigtig meget mos, og det hæmmer græsplanternes vækst. Så brug en tør dag til at gå løs på mosset med en mosrive. Fjern så meget som muligt, så der rigtig kommer luft til græsplanterne.

Jorden under græsset skal luftes
Jordlaget under plænen kan også trænge til en udluftning, der indebærer, at overskydende regnvand hurtigt siver væk fra plænen. Prik lodrette huller i plænen med fx en greb, eller lej en plænelufter. Når væksten begynder, er tiden inde til at gøde plænen. Velnærede græsplanter gør det svært for mos og ukrudt at etablere sig i plænen.

Sæt skæret på 4-5 cm første gang
Plæneklipning begynder om foråret. I første omgang sættes skæret højt på omkring 4-5 cm. Hvis du klipper for tæt i det tidlige forår, svækker du planterne for meget, men efterhånden som væksten for alvor kommer i gang, kan du sænke klippehøjden til 3 cm.

Klippehøjden sættes op igen i tørre perioder
Der er imidlertid en undtagelse fra det råd. I lange varme og tørre perioder, er det hårdt at være græsplante. Da bør klippehøjden på ny sættes op til 4-5 cm for at undgå, at græsplanterne svækkes.

Du behøver ikke vande, når det er tørt
Selv om det er tørt, og plænen ser meget tørstig ud, er det sjældent nogen god idé at vande. Effektiv vanding kræver meget store mængder vand, og ineffektiv vanding med for lidt vand betyder, at græsplanterne får et øverligt liggende rodnet og derfor får svært ved at klare sig selv.

Gød plænen igen i juni
Medmindre du har givet langtidsvirkende gødning i første omgang, trænger plænen til gødning igen sidst i juni. Græsset skal klippes til hen mod midten af oktober, men allerede i august skal du gøde plænen for sidste gang i år.

Eftersåning giver en flot græsplæne år efter år
Eftersåning er en mirakelkur for græsplænen og en god genvej til en flot græsplæne år efter år. Græsfrø til eftersåning er udvalgte sorter, der er gode til at etablere sig mellem de ældre planter i plænen.

Nye planter styrker plænen
En ny generation af planter der blander sig mellem de ældre og styrker helheden. Klip plænen med lav klippehøjde, og riv den godt igennem med mosriven, så mos og planterester fjernes, før du eftersår.

Sørg for, at plænen er veltrimmet
Vinteren kan være hård ved plænen, men du kan hjælpe den godt på vej ved at fjerne blade og sørge for, at plænen er veltrimmet. Ved de sidste klipninger sættes klippehøjden igen lidt op, men plænen må ikke gå vinteren i møde med alt for langt græs, der klasker sammen og blokerer for luft.

Pas på sneskimmel
Svampesygdommen sneskimmel opstår, når plænen mangler luft. Risikoen mindskes, når blade og sammenklistret græs fjernes, og al færdsel på plænen undgås i perioder med vådt og koldt vejr.

Mos stortrives i skygge
Hvis du har store mosproblemer, er det et signal om, at betingelserne for mosvækst er optimale, mens det kniber mere for græsset. Mos stortrives i skygge, mens græs mistrives. Hvis plænen ligger under fx store træer, så overvej, om træet skal fældes, eller om plænen omdannes til et pænt skyggebed.

Pæne kanter pynter
Græsplænen ser bedst ud, når kanterne er veltrimmede. Derfor betaler en indsats med kantklipperen sig altid. Vil du slippe nemmere om ved det, kan du lægge en kant af sten. Stenene skal ligge i niveau med jordoverfladen, så plæneklipperen kan køre på dem, mens den klipper græsset.

Fjern mælkebøtterne, når de danner blomster
Mælkebøtter kan være lidt af en plage i plænen, fordi selv et lille rodstykke, der efterlades i jorden, kan blive til en ny plante. Når mælkebøtterne danner blomster, tærer de på oplagsnæringen i roden. Det betyder, at roden er lidt tyndere og dermed lidt nemmere at få hel op end på andre årstider.
 

16. marts 2011
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

Sådan redder du din græsplæne efter tørken

Sommeren har været en hård tid for de danske haver. Græsplæner har mistet sine bløde teksturer og frodige, grønne farver, og ligner nu hvad...

Kan man slå græs når græsset er vådt?

Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklipperen.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.

7 trin til en flot græsplæne

Brug plænegødning rigtigt og få en sund stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker mosset. 

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative råd her.

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Reparation af græsplænen

Græsplænen i Lotte Bjarkes have er ikke så pæn efter muldvarpe-besøg i løbet af vinteren. Derfor har hun repareret de bare pletter – læs om...

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Græsplæne på rekordtid

Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at...

Forny græsplænen med en eftersåning i september

Eftersåning en gang om året forynger og forskønner din græsplæne og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.