Den perfekte græsplæne
Den perfekte græsplæne Foto: Getty Images

12 tips til den perfekte græsplæne

Din græsplæne fungerer bedst, når græstæppet er helt tæt og frodigt. Så er risikoen for fredsforstyrrere som mos, ukrudt og svampesygdomme mindst. Læs hvordan du, ved at styrke græsset, opnår den perfekte græsplæne. 

Af: Lotte Bjarke & Nicole Hardt, 4. februar 2019

Efter en lang vinter har græsplanterne brug for en hjælpende hånd i det tidlige forår. Græs begynder at gro allerede ved syv grader, og da er det vigtigt, at planterne har så gode vækstbetingelser som muligt.

Det er nemlig vigtigt græsplanterne er i god vækst og trives, så de fører på point i forhold til for eksempel konkurrende ukrudtsplanter i græsplænen.

Græsplænen uden mos

Plænen skal ikke være ret gammel, før du kan opleve, at mos har etableret sig vældig effektivt mellem græsplanterne. I bare lidt ældre græsplæner kan der være rigtig meget mos, og det hæmmer væksten for planterne i græsplænen. Så brug en tør dag til at gå løs på mosset med en mosrive. Fjern så meget som muligt, så der rigtig kommer luft til planterne i din græsplæne.

Luft jorden under græsset i din græsplæne

Jordlaget under plænen trænger også til en udluftning, der indebærer, at overskydende regnvand hurtigt siver væk fra plænen. Prik lodrette huller i græsplænen med fx en greb, eller lej en plænelufter. Når væksten begynder, er tiden inde til at gøde din græsplæne. Velnærede græsplanter gør det svært for mos og ukrudt at etablere sig i plænen.

Sæt skæret på 4-5 cm første gang

Klipning af din græsplæne begynder om foråret. I første omgang sættes skæret højt på omkring 4-5 cm. Hvis du klipper for tæt i det tidlige forår, svækker du planterne for meget, men efterhånden som væksten for alvor kommer i gang, kan du sænke klippehøjden til 3 cm.

Der er imidlertid en undtagelse fra det råd. I lange varme og tørre perioder, er det hårdt at være græsplante. Da bør klippehøjden på ny sættes op til 4-5 cm for at undgå, at græsplanterne svækkes.

Du behøver ikke vande din græsplæne, når det er tørt

Selv om det er tørt, og plænen ser meget tørstig ud, er det sjældent nogen god idé at vande. Effektiv vanding af din græsplæne kræver meget store mængder vand, og ineffektiv vanding med for lidt vand betyder, at græsplanterne i din græsplæne får et øverligt liggende rodnet og derfor får svært ved at klare sig selv.

Gød din græsplæne igen i juni

Medmindre du har givet langtidsvirkende gødning i første omgang, trænger plænen til gødning igen sidst i juni. Græsset skal klippes til hen mod midten af oktober, men allerede i august skal du gøde din græsplæne for sidste gang i år.

Eftersåning giver en flot græsplæne år efter år

Eftersåning er en mirakelkur for græsplænen og en god genvej til en flot græsplæne år efter år. Græsfrø til eftersåning er udvalgte sorter, der er gode til at etablere sig mellem de ældre planter i plænen.

Nye planter styrker din græsplæne

En ny generation af planter der blander sig mellem de ældre og styrker helheden. Klip græsplænen med lav klippehøjde, og riv den godt igennem med mosriven, så mos og planterester fjernes, før du eftersår.

Pas på sneskimmel græsplænen

Svampesygdommen sneskimmel opstår, når plænen mangler luft. Risikoen mindskes, når blade og sammenklistret græs fjernes, og al færdsel på græsplænen undgås i perioder med vådt og koldt vejr.

Mos stortrives i skygge

Hvis du har store mosproblemer, er det et signal om, at betingelserne for mosvækst er optimale, mens det kniber mere for græsset. Mos stortrives i skygge, mens græs mistrives. Hvis ligger din græsplæne under fx store træer, så overvej, om træet skal fældes, eller om plænen skal omdannes til et pænt skyggebed.

Pæne kanter i græsplænen pynter

Din græsplæne ser bedst ud, når kanterne er veltrimmede. Derfor betaler en indsats med kantklipperen sig altid. Vil du slippe nemmere om ved det, kan du lægge en kant af sten. Stenene skal ligge i niveau med jordoverfladen, så plæneklipperen kan køre på dem, mens den klipper græsset.

Fjern mælkebøtterne, når de danner blomster

Mælkebøtter kan være lidt af en plage i græsplænen, fordi selv et lille rodstykke, der efterlades i jorden, kan blive til en ny plante. Når mælkebøtterne danner blomster, tærer de på oplagsnæringen i roden. Det betyder, at roden er lidt tyndere og dermed lidt nemmere at få hel op end på andre årstider.

Sørg for, din græsplæne er veltrimmet

Vinteren kan være hård ved plænen, men du kan hjælpe den godt på vej ved at fjerne blade og sørge for, at græsplænen er veltrimmet. Ved de sidste klipninger sættes klippehøjden igen lidt op, men plænen må ikke gå vinteren i møde med alt for langt græs, der klasker sammen og blokerer for luft.

4. februar 2019 Lotte Bjarke & Nicole Hardt
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

3 tips til en grønnere græsplæne

Du drømmer sikkert om en helt tæt, sund og grøn græsplæne. Og det er faktisk muligt. Du skal bare bruge de tips, du kan læse om i denne...

Lille robotplæneklipper med luksusfunktioner

Med denne nye robotplæneklipper, får du de store modellers førsteklasses funktioner i en lavere prisklasse. Robotplæneklipperen håndterer ubesværet smalle passager, høje skråninger og komplekse plæner. Og det er ikke alt.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative...

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Gør din græsplæne vinterklar

Visne, nedfaldne blade skal løbende fjernes hen over efterår og vinter. Det er som regel i det sene efterår, at plænen får skader. Er efterå...

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså. Jorden er stadig lun og regnmængden tilpas.

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.

Anlæg en ny plæne

Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.