Foto: KantDesign

Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs og bed

Græs breder sig dybt ind i blomsterbedene, hvis ikke det bliver holdt på plads. Kanter er sagen, hvis du ikke vil luge græs væk hele sommeren. Du kan lave dem af forskelligt materiale; natursten, beton, palisader eller planter. På den måde kan du undgå, at græsset overtager bedet.

Græsset kan overtage bedet, hvis du ikke passer på

Et nyanlagt bed ser flot ud med sin mørke jord mellem alle planterne og blomsterne. Men det pæne syn skal græsset i din have nok få lavet om på. Hvis du ikke konstant fjerner de små nye græstotter, der invaderer bedet, vil græsset til sidst få overtaget. Netop derfor kan det være en god idé en gang for alle at adskille bed og græs med en effektiv kant.

Svær græsslåning

Der er flere muligheder, når det gælder bedkanter. Du kan selv lægge en kant af store natursten, som stikker halvt op af jorden. Det er pænt, og holder relativt godt græsset væk fra bedet. Dog skal du - efter du har slået græsplænen - klippe efter i alle mellemrummene mellem de irregulære sten.

En kant der flugter overfladen

Mere praktisk er en kant, der flugter med jordoverfladen - ikke mindst, hvis bedet ligger midt i græsplænen - så du kan slå græsset helt ind til kanten med plæneklipperen. Til en sådan kant er fx chaussésten eller herregårdssten yderst velegnede, lagt i grus eller sand eller støbt fast i en udgravet rende.

Støb en kant, der passer

En anden mulighed er at få støbt kanter i beton langs bedene. Det har den fordel, at du kan få lige så mange bugter og snoninger, som du lyster, og dermed kan du skabe nogle spændende og anderledes bede. Kantens udformning kan også varieres - den kan blandt andet støbes, så den skråner ud mod græsset, så plæneklipperen delvist kan køre på den.

Palisader med højdeforskel

Du kan også lave en kant af palisader - kraftige, runde stokke, der placeres tæt ved siden af hinanden. Brug stokke på 50 cm, og grav dem halvt ned i jorden. Du kan også variere med palisader i forskellige længder, så bedene kommer til at bølge i højden.

Skjul kanten

En mindre iøjnefaldende mulighed er kanter af grøn plastik, der matcher græsset, og som monteres dels under jorden, dels over. Ønsker du en fuldstændig usynlig løsning, bør valget falde på nogle af de bånd, som kan graves ned i en rende mellem græsplænen og bedet.

Fiberdug kvæler ukrudt

Hvis du er i færd med at anlægge et nyt bed, kan det være en god idé at supplere kanten med en fiberdug, som lægges ud over den nøgne jord i bedet. Græs, der ikke får lys, dør, og en sådan fiberdug kan effektivt lukke lyset ude, så hverken græsset eller ukrudtet for mulighed for at overleve.

Plant i dugen

Når du skal plante, klipper du et kryds i dugen og graver planten ned i jorden. Dugen dækkes med fx flis eller småsten og kan eventuelt fastgøres til den kant, du har valgt at afslutte bedet med.

Planter, der holder

Planter langs kanten af et bed kan også hjælpe til med at holde græsset væk. Stauder som høstanemone, hestemønte og røllike er glimrende i den forbindelse. Også storkenæb - især de sorter, der har en kraftig vækst som fx Jolly Bee - er et godt valg, hvis du vil undgå, at græsset kryber ind i bedet. I det hele taget er frodige planter med en tæt vækst forneden, der giver skygge, udmærkede “græsskræmmere”. En kant af lavt voksende hostaer kan ligeledes holde græsset på afstand.

8. april 2010
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine...

Sådan redder du din græsplæne efter tørken

Sommeren har været en hård tid for de danske haver. Græsplæner har mistet sine bløde teksturer og frodige, grønne farver, og ligner nu hvad...

Kan man slå græs når græsset er vådt?

Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklipperen.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Slå græsset på den rigtige måde og på de rette tidspunkter

En god plæneklipper-teknik er vejen til en smuk græsplæne. Lær at slå græsset med den rette tæthed, så det bliver stærkt og modstandsdygtig...

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.  

7 trin til en flot græsplæne

Brug plænegødning rigtigt og få en sund stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker...

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative...

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Græsplæne på rekordtid

Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at...

Forny græsplænen med en eftersåning i september

Eftersåning en gang om året forynger og forskønner din græsplæne og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.