Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen kører

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Foto: iStock

Selvkørende plæneklippere kan være en fantastisk hjælp i haven og antallet af dem er forståeligt nok i kraftig vækst rundt om i de danske haver.

Men har du små børn eller børnebørn i haven, skal du være ekstra opmærksom på, at de ikke kommer til skade når plæneklipperen kommer kørende.

Test: Den letteste hækkeklipper er den bedste

To-årig fik foden kørt over

I Ekstra Bladet advarer overlæge Jens Lauritsen fra Uykkes Analyse Gruppen under Ortopædkirurgisk afdeling ved Odense Universitetshospital om at forældre skal passe på deres legende børn i nærheden af robotplæneklippere.

- Vi vil gøre opmærksomme på, at forældre skal være ekstra opmærksomme på, at det her er altså en ny risiko, som vi nok ikke har vænnet os til, siger han ifølge avisen.

Advarslen kommer efter en to-årig for nylig fik kørt foden over af en robotplæneklipper i sine forældres have, og fik et dybt sår i foden.

Test: 6 græstrimmere til de skarpe kanter

Kig efter svingblade og EU-godkendte maskiner

Heldigvis kan man som forbruger gøre meget for at sikre sig ved at købe EU-godkendte maskiner og købe maskiner med svingblade i stedet for faste blade.

- Vi kommer ikke udenom, at der sidder knive under robotplæneklippere, og vi anbefaler selvfølgelig, at man holder øje med små børn, når robotplæneklipperen kører, men heldigvis har langt de fleste robotplæneklippere sikkerhedsanordninger, der sikrer at ulykker sjældent sker, fortæller Mads Bach, der er direktør i Københavns Maskinservice.

Han anbefaler, at man sikrer sig, at plæneklippperen er EU-godkendt før man køber den, og i øvrigt køber en maskine, der sikkerhedsmæssigt lever op til dine krav. Det kan du tale med din forhandler om inden du køber maskinen.

Arbejdstilsynet advarer pt. mod to specifikke modeller af robotplæneklippere, som har utilstrækkelig sikkerhed. Dem kan du se her

6. juli 2018
Mere om Græsplæne

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine uden græsopsamler, så kan det faktisk være en stor fordel for din græsplæne. 

Sådan redder du din græsplæne efter tørken

Sommeren har været en hård tid for de danske haver. Græsplæner har mistet sine bløde teksturer og frodige, grønne farver, og ligner nu hvad...

Kan man slå græs når græsset er vådt?

Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklippe...

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver græsset højere, hvis man lader det ligge? Og hvordan får man egentlig det grønneste græs? Få alle svarene her. 

Slå græsset på den rigtige måde og på de rette tidspunkter

En god plæneklipper-teknik er vejen til en smuk græsplæne. Lær at slå græsset med den rette tæthed, så det bliver stærkt og modstandsdygtig...

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.

7 trin til en flot græsplæne

Brug plænegødning rigtigt og få en sund stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker mosset. 

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative råd her.

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs...

Græs breder sig dybt ind i blomsterbedene, hvis ikke det bliver holdt på plads. Kanter er sagen, hvis du ikke vil luge græs væk hele sommere...

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Græsplæne på rekordtid

Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at...

Forny græsplænen med en eftersåning i september

Eftersåning en gang om året forynger og forskønner din græsplæne og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste...