Foto: iStock

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen kører

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Af: Emil Jensen, 6. juli 2018

Selvkørende plæneklippere kan være en fantastisk hjælp i haven og antallet af dem er forståeligt nok i kraftig vækst rundt om i de danske haver.

Men har du små børn eller børnebørn i haven, skal du være ekstra opmærksom på, at de ikke kommer til skade når plæneklipperen kommer kørende.

Test: Den letteste hækkeklipper er den bedste

To-årig fik foden kørt over

I Ekstra Bladet advarer overlæge Jens Lauritsen fra Uykkes Analyse Gruppen under Ortopædkirurgisk afdeling ved Odense Universitetshospital om at forældre skal passe på deres legende børn i nærheden af robotplæneklippere.

- Vi vil gøre opmærksomme på, at forældre skal være ekstra opmærksomme på, at det her er altså en ny risiko, som vi nok ikke har vænnet os til, siger han ifølge avisen.

Advarslen kommer efter en to-årig for nylig fik kørt foden over af en robotplæneklipper i sine forældres have, og fik et dybt sår i foden.

Test: 6 græstrimmere til de skarpe kanter

Kig efter svingblade og EU-godkendte maskiner

Heldigvis kan man som forbruger gøre meget for at sikre sig ved at købe EU-godkendte maskiner og købe maskiner med svingblade i stedet for faste blade.

- Vi kommer ikke udenom, at der sidder knive under robotplæneklippere, og vi anbefaler selvfølgelig, at man holder øje med små børn, når robotplæneklipperen kører, men heldigvis har langt de fleste robotplæneklippere sikkerhedsanordninger, der sikrer at ulykker sjældent sker, fortæller Mads Bach, der er direktør i Københavns Maskinservice.

Han anbefaler, at man sikrer sig, at plæneklippperen er EU-godkendt før man køber den, og i øvrigt køber en maskine, der sikkerhedsmæssigt lever op til dine krav. Det kan du tale med din forhandler om inden du køber maskinen.

Arbejdstilsynet advarer pt. mod to specifikke modeller af robotplæneklippere, som har utilstrækkelig sikkerhed. Dem kan du se her

6. juli 2018 Emil Jensen
Mere om Græsplæne

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine uden græsopsamler, så kan det faktisk være en stor fordel for din græsplæne. 

3 tips til en grønnere græsplæne

Du drømmer sikkert om en helt tæt, sund og grøn græsplæne. Og det er faktisk muligt. Du skal bare bruge de tips, du kan læse om i denne...

Lille robotplæneklipper med luksusfunktioner

Med denne nye robotplæneklipper, får du de store modellers førsteklasses funktioner i en lavere prisklasse. Robotplæneklipperen håndterer...

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver græsset højere, hvis man lader det ligge? Og hvordan får man egentlig det grønneste græs? Få alle svarene her. 

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative råd her.

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne...

Flot plæne uden mos og sprøjtemidler

I foråret ser græsplænen måske lidt trist ud efter en hård vinter. Det gælder om at være lidt tålmodig og lade græsset få lidt tid til at gro. Få fem gode råd til en smuk, grøn græsplæne uden brug af sprøjtemidler.

Gør din græsplæne vinterklar

Visne, nedfaldne blade skal løbende fjernes hen over efterår og vinter. Det er som regel i det sene efterår, at plænen får skader. Er efterå...

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså. Jorden er stadig lun og regnmængden tilpas.

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.

Anlæg en ny plæne

Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.