Skal græsset samles op eller blive liggende?
Skal græsset samles op eller blive liggende? Foto: iStock

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine uden græsopsamler, så kan det faktisk være en stor fordel for din græsplæne. 

Af: C. Dahl, 28. juni 2018

Skal græsset blive liggende eller samles op?

Mange græsslåsmaskiner er bygget med en opsamlerboks, der fanger det klippede græs, så det ikke spredes ud over græsplænen, mens andre græsslåmaskiner spreder græsstumperne ud over græsplænen.

Der er i denne forbindelse delte meninger om hvorvidt græsset skal samles op eller blive liggende efter det er blevet slået. Hvor nogle mener, at det skader græsplænen af lade de afklippede græsstumper blive liggende, mener andre, at græsstumperne er direkte gode for græsplænen. Så hvad skal man tro på?

Giv dine gamle havemøbler nyt liv med disse få midler.

Opsamling af græsstumper giver en lysere græsplæne

Opsamling af græs kan være nødvendigt, hvis du har en græsplæne, der ikke er blevet slået i lang tid. Men hvis du altid samler græs op efter slåning, kan det resultere i, at din græsplæne bliver tyndere og får en lysere grøn farve, da din græsplæne således ikke bliver gødet med græsstumperne.

De fine græsstumper gøder din plæne

Et af argumenterne for at lade græsset blive liggende er, at stumperne naturligt gøder græsplænen, hvilket giver en grønnere og mere tæt græsplæne.

- Det nyslåede græs falder ned mellem det friske græs, og her ligger det, indtil regnorme og bakterier omdanner det til kvælstof, kalium og fosfor, som dit græs kan bruge som næring, udtaler Karen Søegaard, der er seniorforsker ved Institut for Agroøkologi, Jordbrugsproduktion og Bæredygtighed ved Aarhus Universitet til Videnskab.dk.

Her får du den ultimative guide til din græsplæne.

Bør man aldrig samle græsset op?

Men vil dette så sige, at du aldrig bør samle græsset op? Svaret er nej. Som nævnt ovenfor bør du samle græsset op, hvis du for eksempel har været på ferie og ikke har slået din græsplæne i meget lang tid. Hvis der ligger meget afslået græs på din græsplæne, kan det nemlig forhindre din græsplæne i at foretage fotosyntese, der får græsset til at gro.

Kilde: Videnskab.dk

28. juni 2018 C. Dahl
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

3 tips til en grønnere græsplæne

Du drømmer sikkert om en helt tæt, sund og grøn græsplæne. Og det er faktisk muligt. Du skal bare bruge de tips, du kan læse om i denne...

Lille robotplæneklipper med luksusfunktioner

Med denne nye robotplæneklipper, får du de store modellers førsteklasses funktioner i en lavere prisklasse. Robotplæneklipperen håndterer...

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver græsset højere, hvis man lader det ligge? Og hvordan får man egentlig det grønneste græs? Få alle svarene her. 

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative råd her.

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne...

Flot plæne uden mos og sprøjtemidler

I foråret ser græsplænen måske lidt trist ud efter en hård vinter. Det gælder om at være lidt tålmodig og lade græsset få lidt tid til at gro. Få fem gode råd til en smuk, grøn græsplæne uden brug af sprøjtemidler.

Gør din græsplæne vinterklar

Visne, nedfaldne blade skal løbende fjernes hen over efterår og vinter. Det er som regel i det sene efterår, at plænen får skader. Er efterå...

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså. Jorden er stadig lun og regnmængden tilpas.

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.

Anlæg en ny plæne

Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.