Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Græsplæne

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine uden græsopsamler, så kan det faktisk være en stor fordel for din græsplæne. 

Skal græsset samles op eller blive liggende?
Skal græsset samles op eller blive liggende? Foto: iStock

Skal græsset blive liggende eller samles op?

Mange græsslåsmaskiner er bygget med en opsamlerboks, der fanger det klippede græs, så det ikke spredes ud over græsplænen, mens andre græsslåmaskiner spreder græsstumperne ud over græsplænen.

Der er i denne forbindelse delte meninger om hvorvidt græsset skal samles op eller blive liggende efter det er blevet slået. Hvor nogle mener, at det skader græsplænen af lade de afklippede græsstumper blive liggende, mener andre, at græsstumperne er direkte gode for græsplænen. Så hvad skal man tro på?

Giv dine gamle havemøbler nyt liv med disse få midler.

Opsamling af græsstumper giver en lysere græsplæne

Opsamling af græs kan være nødvendigt, hvis du har en græsplæne, der ikke er blevet slået i lang tid. Men hvis du altid samler græs op efter slåning, kan det resultere i, at din græsplæne bliver tyndere og får en lysere grøn farve, da din græsplæne således ikke bliver gødet med græsstumperne.

De fine græsstumper gøder din plæne

Et af argumenterne for at lade græsset blive liggende er, at stumperne naturligt gøder græsplænen, hvilket giver en grønnere og mere tæt græsplæne.

- Det nyslåede græs falder ned mellem det friske græs, og her ligger det, indtil regnorme og bakterier omdanner det til kvælstof, kalium og fosfor, som dit græs kan bruge som næring, udtaler Karen Søegaard, der er seniorforsker ved Institut for Agroøkologi, Jordbrugsproduktion og Bæredygtighed ved Aarhus Universitet til Videnskab.dk.

Her får du den ultimative guide til din græsplæne.

Bør man aldrig samle græsset op?

Men vil dette så sige, at du aldrig bør samle græsset op? Svaret er nej. Som nævnt ovenfor bør du samle græsset op, hvis du for eksempel har været på ferie og ikke har slået din græsplæne i meget lang tid. Hvis der ligger meget afslået græs på din græsplæne, kan det nemlig forhindre din græsplæne i at foretage fotosyntese, der får græsset til at gro.

Kilde: Videnskab.dk

28. juni 2018
Mere om Græsplæne

Overlæge advarer: Hold øje med dine børn når robotplæneklipperen...

Græsplæne Overlæge fra Odense Universitetshospital opfordrer børnefamilier om at være ekstra opmærksomme på legende børn og robotplæneklippere efter 2-årig kom til skade i haven.

Sådan redder du din græsplæne efter tørken

Græsplæne Sommeren har været en hård tid for de danske haver. Græsplæner har mistet sine bløde teksturer og frodige, grønne farver, og ligner nu hvad...

Kan man slå græs når græsset er vådt?

Græsplæne Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklippe...

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Græsplæne Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver græsset højere, hvis man lader det ligge? Og hvordan får man egentlig det grønneste græs? Få alle svarene her. 

Slå græsset på den rigtige måde og på de rette tidspunkter

Græsplæne En god plæneklipper-teknik er vejen til en smuk græsplæne. Lær at slå græsset med den rette tæthed, så det bliver stærkt og modstandsdygtig...

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

Græsplæne En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.

7 trin til en flot græsplæne

Græsplæne Brug plænegødning rigtigt og få en sund stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker mosset. 

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Græsplæne Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Græsplæne Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

6 tips til grønnere græs

Græsplæne En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative råd her.

Visne blade er guld værd

Græsplæne Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs...

Græsplæne Græs breder sig dybt ind i blomsterbedene, hvis ikke det bliver holdt på plads. Kanter er sagen, hvis du ikke vil luge græs væk hele sommere...

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Græsplæne Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne, er der sikkert en spindelvævs-agtig, hvidlig belægning på de visne græsstrå. Fjern det døde græs, luft ud i plænen og så friske græsfrø, så ukrudtet ikke tager magten efter et angreb af sneskimmel.

Græsplæne på rekordtid

Græsplæne Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at...

Forny græsplænen med en eftersåning i september

Græsplæne Eftersåning en gang om året forynger og forskønner din græsplæne og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste...