Græsplæne

Anlægning, etablering og pleje af græsplænen – sådan gør du!

At skabe og vedligeholde en flot græsplæne, kræver både tålmodighed og viden. Om du er nybegynder eller en erfaren haveentusiast, kan du finde udførlige trin-for-trin-guides og nyttige tips og tricks til pleje af din græsplæne her. 

Læs mere

Sådan anlægger og plejer du din græsplæne

Såning af græs er grundstenen i anlæggelsen af en ny plæne. Du kan allerede starte med at så græs i marts måned, hvor temperaturen begynder at stige.

Et populært valg af græsfrø er for mange haveejere rødsvingel, på grund af græssets fine tekstur og evne til at tåle skygge. Dette græs er også kendt for sin tolerance over for tørke, hvilket reducerer risikoen for gult græs i tørre perioder.

Ønsker du en øjeblikkeligt flot græsplæne, er rullegræs en hurtig løsning, der ikke kræver samme lange ventetid eller tålmodighed som en nysået plæne. Uanset om du vælger at lægge rullegræs eller så græsset selv, er det nødvendigt med en eftersåning af græsset mindst en gang om året, da det hjælper med at tætte plænen og bekæmpe uønsket ukrudt.

Ukrudt i græsplænen

Ukrudt i græsplænen er et problem som mange haveejere kender. En anden fjende af en tæt og grøn græsplæne er mos. For at fjerne mos i græsplænen, kan det være nødvendigt at anvende mosfjerner. Det kan også gøres med knofedt og en mosrive.

Vil du undgå, at mos og ukrudt kommer tilbage i græsplænen, er det efterfølgende afgørende at forbedre forholdene for græsset, så det har sværere ved at etablere sig igen. Det gør du med løbende vedligehold – blandt andet ved hjælp af græsslåning.

Græsslåning på den rigtig måde

Du bør slå græsset, når det er tørt, for at undgå ujævn klipning og for at beskytte græsset mod sygdomme. Du kan også slå vådt græs, men det anbefales generelt ikke, da det kan skade både plænen og din græsslåmaskine.

Du bør overveje at lade græsset ligge, efter du har slået det for at give naturlig næring til plænen. En plæneklipper med bioklip kan for eksempel finfordele afklippet, som derefter giver næring til plænen.

Skab en naturlig græsplæne

Er du glad for din mossede græsplæne, kan du også finde en guide til, hvordan du får endnu mere af det her. En nyere trend, når det gælder vores græsplæner, er nemlig etableringen af den naturlige plæne.

Et naturligt græsland, en løgplæne eller en blomstereng, hvor græsset deles med løgplanter eller vilde blomster er en populær løsning, der både er til stor glæde for havens insekter og smådyr – og for haveejerne. Blomsterne skaber nemlig ikke kun en smuk græsplæne med øget biodiversitet, men også en dynamisk have, der ændrer udseende med årstiderne.

Find inspiration til din egen græsplæne

Uanset om du drømmer om en traditionel grøn plæne eller en farverig blomstereng, er nøglen til succes vedligeholdelse, tålmodighed og et par gode tricks! Vi håber, at du finder inspiration og viden, så du kan skabe din egen perfekte græsplæne.

Din græsplæne i marts: Det skal du gøre
Så græs i marts

Din græsplæne i marts: Det skal du gøre

Græsplænen ser lidt kvæstet ud oven på vinteren, men får hurtigt nyt liv, hvis du i marts tager hånd om den, så den kan blive klar til at så græs.

Sådan fjerner du mos i græsplænen
fjern mos

Sådan fjerner du mos i græsplænen

Det er ikke kun græsset, der gror i plænen. Mange haveejere kæmper mod mos. Læs hvordan og hvornår du slipper af med mos i græsplænen.

Hvornår skal du slå græsset for sidste gang?
Slå græs for sidste gang inden vinter

Hvornår skal du slå græsset for sidste gang?

Vil du give din græsplæne de bedste forudsætninger for at komme godt gennem vinteren? Se her, hvad du bør gøre, inden du slår græsplænen for sidste gang.

Gødning til græsplænen – sådan gør du
Brug organisk gødning eller NPK-gødning til græsplænen

Gødning til græsplænen – sådan gør du

Vil du have en smuk, stærk og modstandsdygtig plæne, må du gøde i hvert fald én gang om året - og flere afhængigt af, hvilken gødningstype, du bruger. Læs alt om organisk gødning og kunstgødning her.

Rullegræs | Sådan får du en flot græsplæne på rekordtid
Se hvornår og hvordan du kan lægge rullegræs

Rullegræs | Sådan får du en flot græsplæne på rekordtid

Med rullegræs i haven kan du hurtigt og nemt få en grøn og frodig græsplæne, som er lige til at nyde. Se alt, hvad du skal vide om rullegræs her, og følg vores trin-for-trin-guide til, hvornår og hvordan du anlægger den perfekte plæne.

Sådan redder du din græsplæne efter tørken
græsslåning i tørke

Sådan redder du din græsplæne efter tørken

Sommeren kan være en hård tid for de danske haver. Græsplænen mister måske sine bløde teksturer og frodige, grønne farver, og ligner hvad der mest af alt minder om kedelige arealer af afplukket hø og ukrudt. Med disse 6 tips, får du liv i plænen igen.

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det
Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Derfor behøver du ikke at samle græsset op efter du har slået det

Du ville måske ønske, at du var den glade ejer af en græsslåmaskine med en indbygget opsamlerboks til græsset, men har du en græsslåmaskine uden græsopsamler, så kan det faktisk være en stor fordel for din græsplæne.

Sådan fornyer du græsplænen med eftersåning af græs
Forny græsplænen med eftersåning af græs

Sådan fornyer du græsplænen med eftersåning af græs

Eftersår du græsset en gang om året, forynger og forskønner du græsplænen og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos. Det bedste tidspunkt at efterså græsplænen er forår eller tidligt efterår.

Sådan får du en blomstrende løgplæne i foråret
Sådan laver du en løgplæne

Sådan får du en blomstrende løgplæne i foråret

En løgplæne med krokus, vintergækker eller andre løgplanter til foråret giver farve i haven. Ønsker du dig også en vild og anderledes plæne, så er det i sensommeren, du skal lægge løgene - så kan du glæde dig til at se resultatet næste forår.