Der findes mange forskellige slags sprøjtemidler, så det er en god idé at tjekke, hvilke der belaster miljøet mindst, inden du bruger dem.
Der findes mange forskellige slags sprøjtemidler, så det er en god idé at tjekke, hvilke der belaster miljøet mindst, inden du bruger dem.

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Når man bruger de skrappe midler skal man være opmærksom på, at de kun må bruges, hvis de er købt i Danmark eller har dansk etiket. Så har man garanti for, at de er godkendt af Miljøstyrelsen. En stikprøvekontrol foretaget for nylig, viste, at nogle danskere tager ulovlige sprøjtemidler med over grænsen.

Af: Maja Grønbæk, 1206, 18. juni 2012

Forskel på brug af sprøjtemidler

Når ukrudt og skadedyr skal bekæmpes i haven, tyer to ud af tre danskere til sprøjtemidler frem for knofedt. Jo sydligere man kommer på landkortet, jo større er sandsynligheden for, at det er de skrappe giftstoffer, der bliver taget i brug. En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at 71,9% af sønderjyderne kunne svare ja til spørgsmålet "Har du nogensinde anvendt sprøjtemidler og lignende til at bekæmpe ukrudt, plantesygdomme eller skadedyr i haven?", mens det samme gælder for 53% af nordsjællænderne. I resten af landet ligger niveauet på lige omkring 69%.

Brug kun sprøjtemidler med dansk etiket

Når man bruger sprøjtemidler i sin have, skal man være opmærksom på, at man kun må bruge sprøjtemidler godkendt af Miljøstyrelsen. Det vil sige, at man skal købe produkterne i Danmark, og hvis man køber dem i udlandet, skal de være forsynet med en dansk etiket. Det er altså ikke lovligt at køre over grænsen og tage sprøjtegift med hjem, som har fx tysk eller polsk etiket, da risikoen for at de indeholder stoffer, der ikke er godkendt i Danmark er stor.

Sprøjtemidler med over grænsen

Det er måske ikke alle haveejere, der ved, at haven kun må sprøjtes med sprøjtemidler købt i Danmark. Miljøstyrelsen lavede for nylig en stikprøvekontrol ved grænsen i Padborg, hvor de fandt 23 forskellige tyske bekæmpelsesmidler hos 13 bilister på bare halvanden time. Det drejede sig om myregift, sneglegift, insektspray og spøjtemidlet Roundup. Alle 23 produkter blev konfiskeret af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Overraskende mængder og sager ifølge Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen betragter mængden og antallet af sager som overraskende stort set i lyset af kontrollens meget korte varighed.
- Mange danskere ved åbenbart ikke, at det er ulovligt at hente ikke godkendte sprøjtemidler i udlandet. Men sprøjter man sin have med midler købt i udlandet, er der risiko for at forurene vores miljø og grundvand. Derfor skal man altid gå efter en dansk etiket og brugsanvisning. Det er den bedste garanti for, at produktet er godkendt af Miljøstyrelsen, siger Sonja Canger, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Samme navn ingen garanti

At et produkt har det samme navn i Danmark og Tyskland gør det ikke mere lovligt at købe i Tyskland uden dansk etiket. For eksempel kan produktet Roundup købes på begge sider af grænsen, men det er stadig ulovligt at importere. For selvom produkterne umiddelbart ligner hinanden, kan der være forskel på doseringen eller på produkternes sammensætning.
- En dansk etiket og brugsanvisning er haveejernes eneste garanti for, at et produkt lever op til de strenge danske godkendelseskrav. Har produktet ikke det, så er det strafbart at sælge, bruge eller besidde, siger Sonja Canger.

Hvorfor skal Miljøstyrelsen godkende sprøjtemidler?

- Bekæmpelsesmidler indeholder kemiske og mikrobiologiske stoffer, der har det til fælles, at de er beregnet til at slå levende organismer ihjel.
- Miljøstyrelsen skal godkende alle insekt- og plantebeskyttelsesmidler, før de må importeres, sælges og bruges i Danmark for at sikre, at produkterne ikke skader miljø eller sundhed.
- I denne forbindelse gennemgår og godkender Miljøstyrelsen også produktets etiket og brugsanvisning, så haveejeren kan dosere produktet rigtigt, tage de rette forholdsregler og bortskaffe rester og emballage på forsvarlig vis.

Miljøstyrelsens seks råd når du sprøjter

God sprøjteadfærd handler både om køb, brug, og hvad du gør med sprøjtemidlet bagefter.
1. Tjek √ før du køber
2. Køb kun produkter godkendt til private
3. Køb kun produkter godkendt i Danmark
4. Læs etiketten og sprøjt efter instrukserne
5. Hold børn og husdyr væk, når du lige har sprøjtet
6. Smid ikke sprøjtemidler med faremærke i skraldespanden

Læs mere om sprøjtemidler i haven på www.godthavemiljø.dk. Her kan du også se, hvilke karakterer Miljøstyrelsen har givet de forskellige produkter i forhold til, hvilke der belaster miljø og sundhed mindst.

18. juni 2012 Maja Grønbæk, 1206
Mere om Gødning og spagnum

Pas på! Danske haveejere gøder jorden for meget

Mange haveejere er alt for gavmilde med gødningen. Det viser en ny undersøgelse.

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Guiden til den optimale havegødning

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på dem, og i sidste ende også miljøet....

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Med de rigtige forhold, kan du få meget mere ud af din gødning. Læs vores fem uundværlige tips til gødning i haven, og få en enkel opskrift på flydende gødning.

Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet tilladelse til at et enkelt eddikesyrebaseret produkt kan benyttes.

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Tjek på havejorden

En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.