Tjek på havejorden

En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.
Af: redaktionen, 30. september 2006
Foto: Lise Mortensen Høy


Virkede dine grøntsager blege i sommer, skranter havens stauder, eller var der gule pletter på bærbuskenes blade? Så har du måske problemer med næringsindholdet i din havejord – også selv om du er flittig til at gøde.

Send en prøve
Hvis gødningen ikke indeholder de rigtige mængder af de stoffer, som planterne skal bruge, kan den faktisk gøre mere skade end gavn.

Foto: Lise Mortensen HøySådan gør du, når prøven skal tages
• Du kan tage jord fra et enkelt område eller tage prøver over hele haven og få et generelt svar.
• Mærk 10-15 steder af, undgå steder, hvor der fx er spildt gødning, hvor der har været bål, eller hvor hunden har toilet. Grav et hul en spadestiks dybde hvert sted. Læg jorden ved siden af og “skær” en skive på et par cm af siden på hullet.
• Skær en tynd strimmel ud af skiven med en kniv – sørg for, at du har jord fra toplaget og et spadestik ned.
• Saml jorden fra alle prøvesteder i en spand og bland det godt.
• Hent en prøvepose og en returkuvert i et havecenter. Indsend ca. 300 g jord til Eurofins Steins Laboratorium (ca. 400 kr.) Efter ca. 3 uger kommer svaret og en generel gødningsanvisning.
For dine planter er for meget og for lidt gødning lige skidt. Så før du griber til en ny pose gødning eller kalktilskud, kan det være en rigtig god idé at gå lidt videnskabeligt til værks. Du får tjek på, hvad jorden indeholder – og mangler – hvis du indsender en prøve af jorden til en analyse. Du får et skema retur, hvor du kan se pH-værdi, fosfor- og kaliumtal.Holder i minimum fire år
Jordprøver til analyse kan med fordel udtages i perioden fra oktober til maj måned, men ikke umiddelbart efter, der er spredt gødning, og du kan regne med, at resultatet gælder for en periode fra fire til fem år.

Mangelsygdomme
Balancen mellem kalium, fosfor og kvælstof skal være fint afstemt, så planterne kan få den næring, de har brug for.

Fosfor
Tilstræb et fosfor-tal ml. 3 og 5. Fosformangel giver nærmest blågrønne blade. Bladkanterne brunfarves, knopsætningen er sparsom, blomsterne små og rodnettet svagt.

Kalium
Du bør tilstræbe et kaliumtal omkring 10. Mangel på kalium giver brune bladkanter. Farverne i blomsterne bliver svagere, og skuddene bliver korte.

Kvælstof
Kvælstofmangel giver gule, visne blade, svag vækst, små blomster og træagtige skud. For meget kvælstof betyder, at der “sættes” for meget top i forhold til rødderne – de sætter mange blomster og frugter, som aldrig når at modne.

Jordens pH-værdi
Jordens surhedsgrad, pH-værdien, er væsentlig for røddernes evne til at optage næringsstoffer. Surhedsgraden kan hæves ved at tilføre kalk, og den kan sænkes med kompost eller spagnum i jorden eller ved at bruge gødninger med et lavt pH, fx svovlsur ammoniak.

Tekst og Foto: Lise Mortensen Høy, 606

30. september 2006 redaktionen
Mere om Gødning og spagnum

Pas på! Danske haveejere gøder jorden for meget

Mange haveejere er alt for gavmilde med gødningen. Det viser en ny undersøgelse.

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Guiden til den optimale havegødning

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på dem, og i sidste ende også miljøet....

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Med de rigtige forhold, kan du få meget mere ud af din gødning. Læs vores fem uundværlige tips til gødning i haven, og få en enkel opskrift på flydende gødning.

Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet tilladelse til at et enkelt eddikesyrebaseret produkt kan benyttes.

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Når man bruger de skrappe midler skal man være opmærksom på, at de kun må bruges, hvis de er købt i Danmark eller har dansk etiket. Så har man garanti for, at de er godkendt af Miljøstyrelsen. En stikprøvekontrol foretaget for nylig, viste, at nogle danskere tager ulovlige sprøjtemidler med over grænsen.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.