I Danmark bliver det nu forbudt at bekæmpe ukrudt med glyphosfat og hjælpestoffet POE-tallowamin.
I Danmark bliver det nu forbudt at bekæmpe ukrudt med glyphosfat og hjælpestoffet POE-tallowamin. Foto: Flickr.com

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Af: A. Aaen, 4. juli 2016

Miljøstyrelsen har talt. Det effektive ukrudtsmiddel glyphosfat har længe været i søgelyset, når det handler om vores miljø fremadrettet. Netop nu har Miljøstyrelsen udtalt følgende:

Miljøstyrelsen vil ikke forlænge godkendelsen af glyphosat-holdige sprøjtemidler, som indeholder hjælpestoffet POE-tallowamin. Stoffet er langt mere giftigt end glyphosat.

For dig som villaejer betyder det følgende...

Kendte ukrudtsbekæmpelsesmidler som fx Glyfonova, Dan-Kvik, Roundup FL 360, Roundup MAX, Roundup FL 540 eller Tanaco Ukrudsmiddel må ikke sælges efter den 31. december i år. De enkelte brands har flere produkter, og flere af dem er fortsat godkendte, så spørg en fagperson, inden di køber. Se den komplette liste af ikke længere godkendte produkter på mst.dk.

Disse midler indeholder alle både hjælpestoffet tallowamin og glyphosfat. Flere af de kendte brands har forskellige underkategorier og navne, og flere er stadig godkendte, så spørg en fagperson, før du handler ind.

Selv om EU Kommisionen netop har forlænget godkendelsen af glyphosfat-holdige sprøjtemidler, så må de ovennævnte midler altså ikke sælges i Danmark efter i år.

Det vil være forbudt at bruge midler med glyphosfat og tallowamin fra den 31. december næste år.

4. juli 2016 A. Aaen
Mere om Gødning og spagnum

Pas på! Danske haveejere gøder jorden for meget

Mange haveejere er alt for gavmilde med gødningen. Det viser en ny undersøgelse.

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Guiden til den optimale havegødning

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på dem, og i sidste ende også miljøet....

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Med de rigtige forhold, kan du få meget mere ud af din gødning. Læs vores fem uundværlige tips til gødning i haven, og få en enkel opskrift på flydende gødning.

Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet tilladelse til at et enkelt eddikesyrebaseret produkt kan benyttes.

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen....

Tjek på havejorden

En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.