Kristian er 16
Kristian er 16 Foto: Kristian Nielsen og iStock

Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hestegødning sammen.

Af: A. Aaen, 7. juli 2016

Gratis gødning til haveejere

Kristian Nielsen bor i en lejlighed på Østerbro i København.

Men i weekender og ferier besøger han sin faster i Vestjylland, der har et hestestutteri.  Hestehold er ensbetydende med masser af gødning, og det fik Kristian til at tænke ud af boksen. Han spurgte 70 haveejere, om de kunne være interesseret i at hente gratis hestegødning til haven, hvis de vidste, hvor de kunne henvende sig.

93% gav et rungende JA! - og så gik den unge iværksætter for alvor igang.

www.gratisgødning.dk blev etableret

Stutterier over hele landet blev kontaktet, og hjemmesiden www.gratisgødning.dk blev etableret. Her kan interesserede haveejere finde et stutteri i nærheden og hente et læsfuld af de nyttige pærer. Indtil videre har Kristian aftale med 42 stutterier. Og flere skal nok komme til, når nyheden breder sig.

– Jeg elsker at starte projekter op fra bunden af og se, hvor langt jeg kan komme med dem og i dette tilfælde – ret langt. Jeg glæder mig til at se, om det bliver stort. Hestegødning er jo miljøvenligt, bæredygtigt og naturligt, siger Kristian.

Og det har han helt ret i.

Læs også: Gratis bunddække planter

Hestegødning er godt i haven

Hestegødning er virkelig godt til blomstrende planter, stauder og roser. Det bedste er, at blande pærerne op med almindelig muld. Og så skal gødningen gerne gives en gang om året. Næringsstofferne fra pærerne bliver gradvist tilgængelige for planterne. Denne type gødning indeholder strukturstoffer, som forbedrer jorden, så den får et rigt dyreliv af regnorme, smådyr og bakterier. Og det er godt for planterne.

Hestemøg med megen halm i er det bedste. Hestene skal helst have stået og urineret i det, så halmen er godt fugtig. Selve hestepærerne er mindre værdifulde, men sammen med halmen bliver det til rigtig god gødning. Da den er temmelig stærk, skal man ikke lægge gødningen for tæt på unge spirer, da den brænder dem af. Det bedste er at kompostere staldgødning, enten i en åben kompostbeholder eller direkte på jorden. 

Læs også: Video: Nyt genialt trick til at skræmme myggene væk

7. juli 2016 A. Aaen
Mere om Gødning og spagnum

Pas på! Danske haveejere gøder jorden for meget

Mange haveejere er alt for gavmilde med gødningen. Det viser en ny undersøgelse.

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Guiden til den optimale havegødning

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på dem, og i sidste ende også miljøet....

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Med de rigtige forhold, kan du få meget mere ud af din gødning. Læs vores fem uundværlige tips til gødning i haven, og få en enkel opskrift på flydende gødning.

Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet...

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen....

Tjek på havejorden

En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.