Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hestegødning sammen.

Gratis gødning til haveejere

Kristian Nielsen bor i en lejlighed på Østerbro i København.

Men i weekender og ferier besøger han sin faster i Vestjylland, der har et hestestutteri.  Hestehold er ensbetydende med masser af gødning, og det fik Kristian til at tænke ud af boksen. Han spurgte 70 haveejere, om de kunne være interesseret i at hente gratis hestegødning til haven, hvis de vidste, hvor de kunne henvende sig.

93% gav et rungende JA! – og så gik den unge iværksætter for alvor igang.

www.gratisgødning.dk blev etableret

Stutterier over hele landet blev kontaktet, og hjemmesiden www.gratisgødning.dk blev etableret. Her kan interesserede haveejere finde et stutteri i nærheden og hente et læsfuld af de nyttige pærer. Indtil videre har Kristian aftale med 42 stutterier. Og flere skal nok komme til, når nyheden breder sig.

– Jeg elsker at starte projekter op fra bunden af og se, hvor langt jeg kan komme med dem og i dette tilfælde – ret langt. Jeg glæder mig til at se, om det bliver stort. Hestegødning er jo miljøvenligt, bæredygtigt og naturligt, siger Kristian.

Og det har han helt ret i.

Læs også: Gratis bunddække planter

Hestegødning er godt i haven

Hestegødning er virkelig godt til blomstrende planter, stauder og roser. Det bedste er, at blande pærerne op med almindelig muld. Og så skal gødningen gerne gives en gang om året. Næringsstofferne fra pærerne bliver gradvist tilgængelige for planterne. Denne type gødning indeholder strukturstoffer, som forbedrer jorden, så den får et rigt dyreliv af regnorme, smådyr og bakterier. Og det er godt for planterne.

Hestemøg med megen halm i er det bedste. Hestene skal helst have stået og urineret i det, så halmen er godt fugtig. Selve hestepærerne er mindre værdifulde, men sammen med halmen bliver det til rigtig god gødning. Da den er temmelig stærk, skal man ikke lægge gødningen for tæt på unge spirer, da den brænder dem af. Det bedste er at kompostere staldgødning, enten i en åben kompostbeholder eller direkte på jorden. 

Læs også: Video: Nyt genialt trick til at skræmme myggene væk

Læs også: Havegødning som næringstilskud – guiden til optimal gødning

Læs også: Det ved du (måske) ikke om gødning

Mest læste artikler