Pas på! Danske haveejere gøder jorden for meget

Mange haveejere er alt for gavmilde med gødningen. Det viser en undersøgelse.

En undersøgelse foretaget af Haveselskabet – en forening med cirka 30.000 medlemmer – viser, at knap 9 ud af 10 gøder jorden for meget. 

– Analyser af jordprøverne viser, at overgødning faktisk er et større problem, end at folk gøder for lidt. For meget gødning kan give mistrivsel hos planterne, præcis som for lidt gødning kan. Miljømæssigt giver det heller ingen mening at gøde unødvendigt, siger Bente Mortensen, der er hortonom med speciale i gødning og planters vækstforhold i en pressemeddelelse.

Haver bliver kvalt i kærlighed

Bente Mortensen analyserer jordprøver for private haveejere, ligesom hun rådgiver og lægger gødningsplaner for blandt andet kommuner og virksomheder. Hun har analyseret jordprøver for Haveselskabets medlemmer i 10 år, og i seneste runde havde 58 af de 66 analyserede prøver ikke behov for at få tilsat gødning.

– Tendensen er den samme hvert år. Jeg plejer at sige, at haveejerne kvæler deres planter i gødning og kærlighed. Selv om de fleste gøder for meget, gør de det af den bedste mening. Men det er fjollet, for det er ikke nødvendigt, da der ofte er rigelig gødning i jorden i forvejen, siger hun.

– Der hvor haveejere anvender mest gødning er i rosenhaven. For eksempel står der i alle bøger, at roser skal have godt med gødning, og det skal de også, men ikke nødvendigvis så meget, som mange giver dem. Hvis roserne ovenikøbet også får kompost og måske endda også hønsemøg, får de langt mere, end de har behov for, tilføjer Bente Mortensen.

Gødning giver ikke mening

Der er gået en generation tabt i haveverdenen, mener hun. For siden 1960’erne og 1970’erne har det ikke været moderne at forstå haven. Ikke før nu.

– Selv om der i nyere tid aldrig har været så stor interesse for haven som i dag, er det tydeligt, at særligt yngre mennesker mangler basal viden om haveliv. Det myldrer med buzzwords om natur, økologi og biodiversitet, men folk skal lære på ny at forstå naturen og kredsløbet. Miljømæssigt giver det ikke mening at gøde, når haven ikke har brug for det. Tværtimod, siger Bente Mortensen.

Nogle haver gødes mere end hvedemarker

Jorden er fra naturens side fuld af naturligt organisk stof som visne blade, biller, larver og mikroorganismer, og det giver rigelig med næring til almindelige haveplanter. For meget gødning skaber ubalance og kan i stedet give misvækst og øge risikoen for sygdomme hos planten.

– Der er en opfattelse i dag af, at vi ikke kan klare os i haven uden gødning. Markedsføringen af gødningsmidler er massiv, og det gør det svært at navigere i. Jeg hører fra haveejere, der er overraskede over de høje tal for deres jordbundsprøver, for de gøder ’kun det, de må’ ifølge produktet. Men produktet tager ikke højde for de haver, hvor gødning ikke er nødvendig eller kun er det i minimale mængder, forklarer Bente Mortensen, der har set eksempler på private haver, der er så overgødede, at tallene ligger fem-seks gange højere end på en intensivt dyrket hvedemark.

Sådan tjekker du, om gødning er nødvendigt

Kig på planten, om den trives. Gør den det, har den som udgangspunkt ikke brug for gødning.

Har den mangelsymptomer som f.eks. pletter på bladene, falmede blade eller misvækst, kan det være tegn på sygdom. Det er sjældent gødning, der er problemet. Jorden kan være så kompakt, at planten har svært ved at optage næring. Det ses typisk på grunde med nybyggede huse eller i haver, der står under vand om vinteren. Her kan gødning gøre det hele værre for planten.

Her skal man som haveejer typisk gøde:

  • Græsplænen, hvis du gerne vil have en tæt plæne. Gødning er med til at udkonkurrere andre planter i plænen. Men overvej eventuelt at bruge bioklip i stedet for gødning. Vil du have en blomstereng, skal du helt undlade at gøde.

  • Køkkenhaven og drivhuset er en intensiv dyrkningsform, og når man høster, fjernes næringen. Derfor er det nødvendigt at give ny gødning hvert år.

  • Krukkehaven har ofte brug for lidt mere gødning gennem sæsonen af den simple grund, at en plante i krukke ikke kan sende sine rødder ned og hente næring dybt i jorden.

  • Når du planter nyt.

  • I sandet jord, da næringsstofferne lettere vaskes ud af jorden. Her kan du med fordel også anvende kompost og lade græsafklippet ligge på plænen.

  • Rosenhaven – men måske ikke så meget, som du plejer. Kig på jord og plante i din egen have, før du gøder.

  • Se flere gode råd om gødning: 5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

    Læs også: Havegødning som næringstilskud – guiden til optimal gødning

    Mest læste artikler