Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet mindst. Se efter Miljøstyrelsens fem flueben.

Af: Thea Jessen Kristensen, 3. marts 2015

Fra et til fem flueben

Styrelsen har uddelt flueben til alle godkendte ukrudtsmidler.
  • Fem flueben = mindst belastende middel.
  • Nul flueben = mest belastende middel.

www.tænkførdusprøjter.dk kan du se, hvor mange flueben de forskellige midler har fået.

Midler med flueben er godkendte

Alle midlerne med flueben er godkendte og lovlige at bruge i din have, men midler med fem flueben er bl.a. kendtegnet ved, at det aktive stof bliver forholdvis hurtigt nedbrudt. Det betyder mindre risiko for utilsigtet forurening af grundvand og skader på anden beplantning og dyr.

Der findes skadedyrsmidler med fem flueben

Sprøjter du mod enten svampesygdomme, skadedyr på planter, buske og træer eller dræbersnegle, så findes der midler med fem flueben. Knap så godt står det til, hvis du sprøjter mod mos og ukrudt i græsplænen eller mod ukrudt mellem fliser og i bede – de “bedste” produkter har kun fået fire flueben.

Knofedt er ikke skadeligt

Du kan selvfølgelig helt undlade at bruge sprøjtemidler. Det kræver lidt knofedt, men havearbejde er motion. Og så er der også de “gode gamle” husråd mod ukrudt – fx salt og eddikesyre.

Midlet skal være godkendt af Miljøstyrelsen

Køb kun produkter, der er godkendt til private og godkendt i Danmark. Det skal stå på etiketten, at midlet er godkendt af Miljøstyrelsen, og det skal have et registreringsnr. 

Læs altid etiketten inden brug, og følg derefter nøje instrukserne. Husk: Midlet er kun godkendt til den brug og i de mængder, der står på etiketten.

Børn og dyr skal ikke være i nærheden

Hold børn og husdyr væk, når du lige har sprøjtet. Vent indtil du er sikker på, at det sprøjtede område er tørt. Der er forskel på, hvor lang tid du skal vente. Det afhænger bl.a. af vejret og det sprøjtemiddel, du bruger.

Vær forsigtig hele vejen igennem

Vask hænder efter brug, opbevar sprøjtemidler utilgængeligt for børn, og skil dig af med rester af midlerne på den rigtige måde. Ikke alt må smides i skraldespanden. Følg anvisningerne på etiketten og kommunens anbefalinger.

3. marts 2015 Thea Jessen Kristensen
Mere om Gødning og spagnum

Pas på! Danske haveejere gøder jorden for meget

Mange haveejere er alt for gavmilde med gødningen. Det viser en ny undersøgelse.

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Guiden til den optimale havegødning

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på dem, og i sidste ende også miljøet....

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Med de rigtige forhold, kan du få meget mere ud af din gødning. Læs vores fem uundværlige tips til gødning i haven, og få en enkel opskrift på flydende gødning.

Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet tilladelse til at et enkelt eddikesyrebaseret produkt kan benyttes.

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen....

Tjek på havejorden

En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.