Gød haven rigtigt, så du ikke forurener grundvandet

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på hverken dem eller miljøet. Som hovedregel skal du give gødning, der erstatter det grønne, du fjerner. Og kun bruge havegødning, når planterne har behov for at vokse.

I køkkenhaven fjerner vi rigtig meget grønt fra jorden, og det skal erstattes med gødning.
I køkkenhaven fjerner vi rigtig meget grønt fra jorden, og det skal erstattes med gødning.

Gødningsbehov i haven er forskelligt

Gødning er planternes mad. Men der er stor forskel på hvor i haven og hvor meget, der skal gødes. Gødning er en kombination af de næringsstoffer, planterne har brug for. Næringsstofferne findes naturligt i jorden, og så længe ingen blander sig, er der balance mellem de næringsstoffer, der bruges og dem, der vender tilbage til jorden.

Skab balance

Næsten den samme balance kan skabes i dele af haven. I bede mellem buske og træer og i staudebedet er det sjældent nødvendigt at fjerne ret meget plantemateriale. I stedet kan fx staudetoppene klippes i stykker og spredes mellem planterne, og vissent løv kan få lov at blive, hvor det falder og formulde der, så næringsstofferne føres tilbage til jorden.

Grønt skal erstattes

Anderledes ser det ud i de områder af haven, hvor du fjerner plantemateriale systematisk. Det gælder fx i køkkenhaven, i rosenbedet og på græsplænen. Når du spiser en gulerod, klipper rosen ned eller river det afklippede græs sammen, forhindrer du næringsstoffer i at vende tilbage til jorden. Da er det, at havegødning bliver nødvendig for planternes trivsel. Udmarvet jord er jord, hvor et eller flere næringsstoffer simpelthen er brugt op.

Brug havegødning, når planterne har behov

Det er ikke ligegyldigt, hvornår du gøder. Som udgangspunkt kan du regne med, at planterne er sultne, når vækstsæsonen går i gang. Giv græsplænen gødning første gang sidst i marts, roserne, frugttræerne og frugtbuskene først i april og køkkenhaven, når grøntsagerne er kommet op og er i god vækst.

Stop havegødning i tide

Efter et par måneder er planterne sultne igen, og det er aktuelt at give endnu et næringstilskud. For fx græsplænens og køkkenhavens vedkommende kan havegødningen gentages i maj og igen i juli. August er det absolut sidste udkald for at gøde for i år. Dels giver for sen gødskning risiko for, at planterne vokser videre og ikke afmodner og gør sig klar til vinteren. Dels er der risiko for udvaskning af næringsstoffer til fx grundvandet, hvis der gødes i den periode, hvor der ikke er planter til at optage næringen.

Havegødning efter vejrudsigten

Spred havegødning i tørt vejr, så gødningskuglerne ikke klistrer fast til bladene, men triller ned på jorden, hvor de gør gavn. Til gengæld er det en fordel, hvis det bliver regnvejr efterfølgende, så vandet kan transportere næringsstofferne ned, hvor rødderne kan få fat på dem.

Organisk eller uorganisk gødning

Du kan vælge mellem organisk eller uorganisk gødning, der også kaldes kunstgødning. Begge typer gødning indeholder de næringsstoffer, planterne har brug for, men der er forskel fra produkt til produkt på, hvor meget du skal tilføre. Det er helt afgørende, at du retter dig efter de mængder, der står anført på emballagen. For meget gødning risikerer at ende i vandmiljøet.

3. marts 2015
Mere om Gødning og spagnum

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Overlad ikke noget til tilfældighederne. Her er 5 uundværlige tips til gødning i haven. Læs blandt andet om den ideelle jordtemperatur og...

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørslen. Men eddikesyre, salt og salmiak skal bruges med stor omtanke - især i det grønne. 

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også...

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hestegødning sammen.

Fjern ukrudt med eddikesyre

Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet...

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet mindst. Se efter Miljøstyrelsens fem flueben.

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen....

Tjek på havejorden

En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.