Foto: istockphoto

Fjern ukrudt med eddikesyre

Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet tilladelse til at et enkelt eddikesyrebaseret produkt kan benyttes.

Af: Mariah Leitisstein, 6. juli 2016

Det kan være svært at komme det hurtigvoksende ukrudt til livs, og der findes masser af gode råde til, hvordan man lettest og hurtigst får fjernet den uønskede bevoksning i haven. Et af de mange råd som du sikkert har hørt før, det er, at man kan fjerne ukrudt med eddike. Et råd man ikke skal følge, for det er faktisk ulovligt.

Kun til fortove, terrasser og fliser

Først i slutningen af 2015 godkendte man hos Miljøstyrelsen mærket Natria No Weed Special, som den eneste form for eddikesyre, man må bruge i haven.

Man skal dog være forsigtig med, hvor man bruger produktet henne, da det fortsat ikke er tilladt at bruge det på græsplæner. I stedet skal man holde sig til fortove, terrasser og fliser.

- "Vi anbefaler altid, at man bruger midler, der er godkendt til det specifikke behov, da vi i så fald kan stå inde for produktets sikkerhed og påvirkning. Derfor anbefaler vi ikke, at man bruger husholdningseddike som ukrudtsmiddel, da det ikke er godkendt", siger Charlotta Amalia Wallensten, som er funktionsleder inden for pesticider hos Miljøstyrelsen, til Bolius.

Hold dig fra midler, der ikke er godkendte og fra hjemmelavede eddikeblandinger

Derudover skal man også holde sig fra at lave hjemmelavede eddikeblandinger med fx salt og opvaskemiddel til samme formål – det er heller ikke tilladt.

I samme forbindelse er det heller ikke tilladt at bruge eddike, hvis man har problemer med alger på terrassen eller i gården. Som alternativ skal man i stedet benytte sig af produkter, der er godkendte til formålet. Det er altid tydeligt på produktets etiket, om det er godkendt af Miljøstyrelsen, så sørg altid for at dobbelttjekke, inden du går i gang. Hvis du er i tvivl om, det du gør er tilladt, så kan du læse mere på www.tænkførdusprøjter.dk.

6. juli 2016 Mariah Leitisstein
Mere om Gødning og spagnum

Pas på! Danske haveejere gøder jorden for meget

Mange haveejere er alt for gavmilde med gødningen. Det viser en ny undersøgelse.

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Guiden til den optimale havegødning

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på dem, og i sidste ende også miljøet....

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Med de rigtige forhold, kan du få meget mere ud af din gødning. Læs vores fem uundværlige tips til gødning i haven, og få en enkel opskrift på flydende gødning.

Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen....

Tjek på havejorden

En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.