Derfor skal du tisse i haven

Gødning og spagnum

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror. 

En frodig og god jord får du gennem brug af den rigtige gødning.
En frodig og god jord får du gennem brug af den rigtige gødning. Foto: Kyle Ellefson/Unsplash

Ny bog om naturlig gødning

Gødning hører nok ikke til den meste glamourøse del af livet i haven, men selv nybegynderen opdager hurtigt, at gødning er vigtig, hvis man vil have 100 % udbytte af blomster, frugt og grøntsager. 

Du kan hente hjælp til at gøde på den rigtige måde i plantecentret. Hvis du foretrækker naturlig gødning, kan du nu også læse dig til det. 

Det kan du gøre i en ny bog af Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagache. Det er de tre svenske haveentusiaster bag bogen "Naturlig gødning i haven", som netop er udkommet på dansk på forlaget Lindhardt & Ringhof. Den vejledende udsalgspris er 299.95.

Urin som gødning

Forfatterne omtaler mange både kemiske og økologiske gødningsmetoder. En af de allermest enkle berører noget helt grundlæggende for alle mennesker: 

- "Træk bukserne ned og strint løs", opfordrer de tre forfattere nemlig til i deres bog. 

Det bedste og måske mest tilgængelige tips i hele bogen drejer sig om "Guldvand" - eller den ukronede dronning i hele gødningsarsenalet, som det hedder i bogen.

Tis som supplerende gødning

Urin fra dyr - gylle - kender du nok, men faktisk er dit eget tis lige så virkningsfuldt i haven. Tis indholder kvælstof og stort set al den næring, dine planter har brug for. Faktisk er urin fra én person nok til at gøde mellem 100 og 350 kvadrameter opdyrket jord. 

Forfatterne anbefaler navnlig urin som supplement til husdyrsgødning og kompost, og de karakteriserer væsken som en ypperlig råvare til supplerende gødning af havens planter i væksttperioden.  

Opskrift på guldvand

Bogen indeholder en nem og enkel opskrift på en gødningscocktail, hvor tis indgår. Betegnelsen guldvand er lidt mere hyggelig end urin. Opskriften på guldvand finder du i Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagaches bog. Her er opskriften på guldvandet. 

Ingredienser til 1 liter

  • 1 dl urin
  • 9 dl vand

Sådan anvender du guldvand

  • Undgå at vande direkte på planterne eller bladene. Vand direkte på jorden. 
  • Gød ikke med guldvand, før du skal høste, eller hvis du har været syg. 
  • Overgød ikke. Brug hellere for lidt end for meget.
  • Brug næsen, når der gødes, så naboerne ikke klager over lugten af den urinholdige gødningsblanding. 
6. april 2017
Mere om Gødning og spagnum

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Gødning og sprøjtemidler Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Gødning og sprøjtemidler Overlad ikke noget til tilfældighederne. Her er 5 uundværlige tips til gødning i haven. Læs blandt andet om den ideelle jordtemperatur og...

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Gødning og spagnum Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Gødning og sprøjtemidler Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Gødning og sprøjtemidler Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Sådan får du gratis gødning til din have

Gødning og sprøjtemidler Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Gødning og sprøjtemidler Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet tilladelse til at et enkelt eddikesyrebaseret produkt kan benyttes.

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Gødning og sprøjtemidler Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Gød haven rigtigt, så du ikke forurener grundvandet

Gødning og spagnum Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på hverken dem eller miljøet. Som hovedreg...

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

Gødning og spagnum To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet mindst. Se efter Miljøstyrelsens fem flueben.

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Gødning og spagnum Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen....

Tjek på havejorden

Gødning og spagnum En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.