Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

Dreng tisser i haven

Gødning hører nok ikke til den meste glamourøse del af livet i haven, men selv nybegynderen opdager hurtigt, at gødning er vigtig, hvis man vil have 100 % udbytte af blomster, frugt og grøntsager. 

Du kan hente hjælp til at gøde på den rigtige måde i plantecentret. Hvis du foretrækker naturlig gødning, kan du også læse dig til det. 

Det kan du gøre i en bog af Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagache. Det er de tre svenske haveentusiaster bag bogen “Naturlig gødning i haven”, som forlaget Lindhardt & Ringhof har udgivet. 

Urin som gødning

Forfatterne omtaler mange både kemiske og økologiske gødningsmetoder. En af de allermest enkle berører noget helt grundlæggende for alle mennesker: 

“Træk bukserne ned og strint løs”, opfordrer de tre forfattere nemlig til i deres bog. 

Det bedste og måske mest tilgængelige tips i hele bogen drejer sig om “Guldvand” – eller den ukronede dronning i hele gødningsarsenalet, som det hedder i bogen.

Tis som supplerende gødning

Urin fra dyr – gylle – kender du nok, men faktisk er dit eget tis lige så virkningsfuldt i haven. Tis indholder kvælstof og stort set al den næring, dine planter har brug for. Faktisk er urin fra én person nok til at gøde mellem 100 og 350 kvadrameter opdyrket jord. 

Forfatterne anbefaler navnlig urin som supplement til husdyrsgødning og kompost, og de karakteriserer væsken som en ypperlig råvare til supplerende gødning af havens planter i væksttperioden.  

Opskrift på guldvand

Bogen indeholder en nem og enkel opskrift på en gødningscocktail, hvor tis indgår. Betegnelsen guldvand er lidt mere hyggelig end urin. Opskriften på guldvand finder du i Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagaches bog. Her er opskriften på guldvandet. 

Ingredienser til 1 liter

  • 1 dl urin
  • 9 dl vand

Sådan anvender du guldvand

  • Undgå at vande direkte på planterne eller bladene. Vand direkte på jorden. 
  • Gød ikke med guldvand, før du skal høste, eller hvis du har været syg. 
  • Overgød ikke. Brug hellere for lidt end for meget.
  • Brug næsen, når der gødes, så naboerne ikke klager over lugten af den urinholdige gødningsblanding. 

Læs også: Havegødning som næringstilskud – guiden til optimal gødning

Læs også: Det ved du (måske) ikke om gødning

Mest læste artikler