En frodig og god jord får du gennem brug af den rigtige gødning.
En frodig og god jord får du gennem brug af den rigtige gødning. Foto: Kyle Ellefson/Unsplash

Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror. 

Af: Guro Danielsen og Jason Halberg, 6. april 2017

Ny bog om naturlig gødning

Gødning hører nok ikke til den meste glamourøse del af livet i haven, men selv nybegynderen opdager hurtigt, at gødning er vigtig, hvis man vil have 100 % udbytte af blomster, frugt og grøntsager. 

Du kan hente hjælp til at gøde på den rigtige måde i plantecentret. Hvis du foretrækker naturlig gødning, kan du nu også læse dig til det. 

Det kan du gøre i en ny bog af Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagache. Det er de tre svenske haveentusiaster bag bogen "Naturlig gødning i haven", som netop er udkommet på dansk på forlaget Lindhardt & Ringhof. Den vejledende udsalgspris er 299.95.

Urin som gødning

Forfatterne omtaler mange både kemiske og økologiske gødningsmetoder. En af de allermest enkle berører noget helt grundlæggende for alle mennesker: 

- "Træk bukserne ned og strint løs", opfordrer de tre forfattere nemlig til i deres bog. 

Det bedste og måske mest tilgængelige tips i hele bogen drejer sig om "Guldvand" - eller den ukronede dronning i hele gødningsarsenalet, som det hedder i bogen.

Tis som supplerende gødning

Urin fra dyr - gylle - kender du nok, men faktisk er dit eget tis lige så virkningsfuldt i haven. Tis indholder kvælstof og stort set al den næring, dine planter har brug for. Faktisk er urin fra én person nok til at gøde mellem 100 og 350 kvadrameter opdyrket jord. 

Forfatterne anbefaler navnlig urin som supplement til husdyrsgødning og kompost, og de karakteriserer væsken som en ypperlig råvare til supplerende gødning af havens planter i væksttperioden.  

Opskrift på guldvand

Bogen indeholder en nem og enkel opskrift på en gødningscocktail, hvor tis indgår. Betegnelsen guldvand er lidt mere hyggelig end urin. Opskriften på guldvand finder du i Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagaches bog. Her er opskriften på guldvandet. 

Ingredienser til 1 liter

  • 1 dl urin
  • 9 dl vand

Sådan anvender du guldvand

  • Undgå at vande direkte på planterne eller bladene. Vand direkte på jorden. 
  • Gød ikke med guldvand, før du skal høste, eller hvis du har været syg. 
  • Overgød ikke. Brug hellere for lidt end for meget.
  • Brug næsen, når der gødes, så naboerne ikke klager over lugten af den urinholdige gødningsblanding. 
6. april 2017 Guro Danielsen og Jason Halberg
Mere om Gødning og spagnum

Pas på! Danske haveejere gøder jorden for meget

Mange haveejere er alt for gavmilde med gødningen. Det viser en ny undersøgelse.

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Guiden til den optimale havegødning

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på dem, og i sidste ende også miljøet....

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Med de rigtige forhold, kan du få meget mere ud af din gødning. Læs vores fem uundværlige tips til gødning i haven, og få en enkel opskrift på flydende gødning.

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også...

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere måder. Her er 5 gode grunde til at IKKE at smide kaffegrumsen væk.

Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet...

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen....

Tjek på havejorden

En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.