Ukrudt dør af eddikesyre, ja, men det er ikke godkendt som ukrudtsmiddel.
Ukrudt dør af eddikesyre, ja, men det er ikke godkendt som ukrudtsmiddel. Foto: Colourbox

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørslen. Men eddikesyre, salt og salmiak skal bruges med stor omtanke - især i det grønne. 

Af: Thea Jessen Kristensen, 27. februar 2017

Onkel siger: "Bland eddikesyre i vand ...."

Der findes mange råd om alternative ukrudtsmidler: "Bland eddikesyre i vand, og hæld det over ukrudtet", "Opløs 1 spsk. salt i 1 liter vand", og "Hæld spilkogende vand over ukrudt mellem fliser". Rådene er mange, og midlerne har vi ofte i huset: edddikesyre, salt og kaustisk soda.

Hvad siger eksperterne om ukrudtsrådene?

Ofte flankeres rådene af udsagn, som "det er miljøvenligt". Men passer det? Vi har bedt Miljøstyrelsen om at kaste lys over de alternative ukrudtsmidler

Miljøstyrelsens svar er klart: Det er ikke lovligt at bruge midler, der ikke er godkendt som ukrudtsmidler – og det er der ingen af de nævnte husråd, der er. Ikke blot er midlerne ikke godkendte, men de fleste af dem er ikke undersøgt af Miljøstyrelsen, for om de giver skader på planter, mennesker og dyr.

Hjemmeblandede ukrudtsmidler er direkte farlige

Miljøstyrelsen fraråder også, at du selv begynder at lave blandinger – fx fortynde eddikesyre eller kaustisk soda med vand.

– Det er ikke alene ulovligt, men også forbundet med en stor usikkerhed og i nogle tilfælde en høj risiko at anvende den slags "hjemmeblandede" bekæmpelsesmidler, siger Vibeke Møller fra Miljøstyrelsen.

Salt og eddikesyre er populært mod ukrudt

Selv om midlerne ikke er godkendte, er de populære hos villaejerne. En undersøgelse fra idenyt.dk, som 2.049 personer har svaret på, viser, at fx 23 procent har brugt salt mod ukrudt i haven, og 15 procent har brugt eddikesyre.

– Der er ingen tvivl om, at nogle af dem virker, fx eddikesyre. De virker ved at svie eller ætse planternes vokslag væk, så de tørrer ud og dør. Hvis det er rodukrudt som fx skvalderkål, vil det dog komme igen, forklarer Bjarne W. Strobel fra Det Biovidenskabelige Fakultet.

100 milligram er nok til 10.000 kvadratmeter

Bjarne W. Strobel mener, at de nævnte husråd mod ukrudt er harmløse – så længe du bruger dem med måde!
– Problemet er, at haveejerne meget nemt kommer til at overdrive. De vil gerne se ukrudtet krølle sammen og dø med det samme. Men der skal så ufattelig lidt kemi til, at det er meget nemt at overdosere, siger han.

Fx kan 100 mg ukrudtsmiddel være nok til 10.000 kvardratmeter. 

Køb ukrudtsmidler, der er fortyndet på forhånd

Der ligger en meget stor opdragelsesopgave i at lære haveejere at dosere korrekt. I dag kan du købe flere og flere ukrudtsmidler, der er fortyndet op på forhånd, og det er et skridt i den rigtige retning, siger Bjarne W. Strobel.

Læs også: Sådan beskærer du havens buske og træer

Naturfredningsforeningen: Køb et skuffejern

Naturfredningsforeningen er da heller ikke i tvivl om, hvad de allerhelst så haveejerne gøre: – Køb et godt skuffejern! Evt. et der er skræddersyet til fliserne. Og skal du anlægge fliser, så læg et underlag, hvor rødderne ikke kan få fæste: rald/sten i stedet for sand eller grus, opfordrer Christian Poll.

5 fornuftige råd mod ukrudtsbekæmpelse

  • Sprøjt på en dag med tørt vejr lige efter regn. Efter regn er planternes vokslag tyndere, og der skal mindre kemi til for at svie vokslaget væk, så planten dør. En lille smule vind øger også plantens fordampning, så den visner hurtigere.
  • Sprøjt det spæde ukrudt med det samme. Små planter med friske blade er mere sårbare end ældre blade.
  • Hold børn og husdyr væk, når du lige har sprøjtet.
  • Læs brugsvejledningen på ukrudtsmidlet og følg den nøje.
  • Vask altid hænder, når du har brugt et ukrudtsmiddel.

 Kilder: Miljøstyrelsen og Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Deltag i debatten om ukrudtsmidler herunder

27. februar 2017 Thea Jessen Kristensen
Mere om Gødning og spagnum

Pas på! Danske haveejere gøder jorden for meget

Mange haveejere er alt for gavmilde med gødningen. Det viser en ny undersøgelse.

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Guiden til den optimale havegødning

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på dem, og i sidste ende også miljøet....

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Med de rigtige forhold, kan du få meget mere ud af din gødning. Læs vores fem uundværlige tips til gødning i haven, og få en enkel opskrift på flydende gødning.

Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også...

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere måder. Her er 5 gode grunde til at IKKE at smide kaffegrumsen væk.

Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet...

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen....

Tjek på havejorden

En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.