5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Gødning og spagnum

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

Æggeskaller er det hvid-brune-gullige guld for dine planter
Æggeskaller er det hvid-brune-gullige guld for dine planter Foto: iStockphoto

Kløgtige gartnere og havejere smider ikke deres æggeskaller ud. Det er nemlig kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bruge æggeskaller og deres uvurderlige næringstoffer til i haven.

Her er 5 grunde til ALDRIG mere at smide æggeskaller ud i skraldespanden. 

1. Brug æggeskaller til at forspire planter 

Få gavn af calciumen i æggeskallerne ved at bruge skallerne som en lille potte til spirer. Tag skalresterne fra det kogte æg fra morgenbordet. Det er allerede udstyret med et passende plantehul i toppen.

Bor derefter et lille hul i bunden som drænhul. Fyld æggeskallen med jord. Plant et frø i jorden og vand den lille plante in spe. Du kan allerede nu anbringe planten i æggeskallen i dit køkkenbed, eller du kan lade frøet forspire i æggebakken sammen med andre "æggepotter".

2. Giv din kompost et boost med en "æggepunch"

Giv saft og kraft til din kompost i haven med en særlig æggeskalle-mix. Put æggeskallerne i en blender med en smule vand og noget eddike. Hæld miksturen ud over din kompostbunke. Det vil give ekstra kraft og virkning til din kompost, når du skal bruge den i haven.

3. Lav powergødning til planterne med kaffegrums

Mange planter - og særligt roser - har kæmpe gavn af næringsstofferne fra æggeskallerne. Saml derfor et forråd af æggeskaller. Knus dem til fint pulver. Du kan eventuelt. gøre det ved at lægge dem ned i en plastikpose, så du slipper for at have æggepulver overalt i huset.

Sørg også gerne for at samle på din kaffegrums. Bland denne kaffegrums sammen med de knuste æggeskaller. Strø blandingen af de nyttige madrester rundt omkring dine planter, før du vander planterne.

4.Hold dræbersnegle fra køkkenhaven med æggeskaller

Dræbersnegle og andre typer af snegler har det ikke godt med æggeskaller. Knus æggeskallerne groft, så der stadig er skarpe kanter tilbage. Strø æggeskallerne som et hegn rundt omkring de planter, du gerne vil holde dræbersneglene væk fra.

Det vil være som at krybe hen over glas for de dårligt polstrede snegle. Derfor vil de foretrække at krybe uden om barrieren af æggeskallerne - og derved skåne din planter.

Læs også: 10 tricks til at få bugt med dræbersneglene i din have 

5. Bland æggeskaller i jorden

Dette er den helt enkle metode. Her behøver du bare at hælde æggeskallerne ned i den jord, du skal bruge som vækstmedium til dine planter. Størrelsen på æggeskallerne er ikke så vigtigt. De vil naturligt nedbrydes i jorden. Æggeskallerne er ren calcium, og det rene fredagsslik for dine planter.

 

Kilde: premediatedleftovers.com

24. august 2016
Mere om Gødning og spagnum

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Gødning og sprøjtemidler Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Derfor skal du tisse i haven

Gødning og sprøjtemidler Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Gødning og sprøjtemidler Overlad ikke noget til tilfældighederne. Her er 5 uundværlige tips til gødning i haven. Læs blandt andet om den ideelle jordtemperatur og...

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Gødning og spagnum Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørslen. Men eddikesyre, salt og salmiak skal bruges med stor omtanke - især i det grønne. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Gødning og sprøjtemidler Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Sådan får du gratis gødning til din have

Gødning og sprøjtemidler Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Gødning og sprøjtemidler Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet tilladelse til at et enkelt eddikesyrebaseret produkt kan benyttes.

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Gødning og sprøjtemidler Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Gød haven rigtigt, så du ikke forurener grundvandet

Gødning og spagnum Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på hverken dem eller miljøet. Som hovedreg...

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

Gødning og spagnum To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet mindst. Se efter Miljøstyrelsens fem flueben.

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Gødning og spagnum Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen....

Tjek på havejorden

Gødning og spagnum En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.