Æggeskaller er det hvid-brune-gullige guld for dine planter
Æggeskaller er det hvid-brune-gullige guld for dine planter Foto: iStockphoto

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

Af: Mikkel Hede, 24. august 2016

Kløgtige gartnere og havejere smider ikke deres æggeskaller ud. Det er nemlig kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bruge æggeskaller og deres uvurderlige næringstoffer til i haven.

Her er 5 grunde til ALDRIG mere at smide æggeskaller ud i skraldespanden. 

1. Brug æggeskaller til at forspire planter 

Få gavn af calciumen i æggeskallerne ved at bruge skallerne som en lille potte til spirer. Tag skalresterne fra det kogte æg fra morgenbordet. Det er allerede udstyret med et passende plantehul i toppen.

Bor derefter et lille hul i bunden som drænhul. Fyld æggeskallen med jord. Plant et frø i jorden og vand den lille plante in spe. Du kan allerede nu anbringe planten i æggeskallen i dit køkkenbed, eller du kan lade frøet forspire i æggebakken sammen med andre "æggepotter".

2. Giv din kompost et boost med en "æggepunch"

Giv saft og kraft til din kompost i haven med en særlig æggeskalle-mix. Put æggeskallerne i en blender med en smule vand og noget eddike. Hæld miksturen ud over din kompostbunke. Det vil give ekstra kraft og virkning til din kompost, når du skal bruge den i haven.

3. Lav powergødning til planterne med kaffegrums

Mange planter - og særligt roser - har kæmpe gavn af næringsstofferne fra æggeskallerne. Saml derfor et forråd af æggeskaller. Knus dem til fint pulver. Du kan eventuelt. gøre det ved at lægge dem ned i en plastikpose, så du slipper for at have æggepulver overalt i huset.

Sørg også gerne for at samle på din kaffegrums. Bland denne kaffegrums sammen med de knuste æggeskaller. Strø blandingen af de nyttige madrester rundt omkring dine planter, før du vander planterne.

4.Hold dræbersnegle fra køkkenhaven med æggeskaller

Dræbersnegle og andre typer af snegler har det ikke godt med æggeskaller. Knus æggeskallerne groft, så der stadig er skarpe kanter tilbage. Strø æggeskallerne som et hegn rundt omkring de planter, du gerne vil holde dræbersneglene væk fra.

Det vil være som at krybe hen over glas for de dårligt polstrede snegle. Derfor vil de foretrække at krybe uden om barrieren af æggeskallerne - og derved skåne din planter.

Læs også: 10 tricks til at få bugt med dræbersneglene i din have 

5. Bland æggeskaller i jorden

Dette er den helt enkle metode. Her behøver du bare at hælde æggeskallerne ned i den jord, du skal bruge som vækstmedium til dine planter. Størrelsen på æggeskallerne er ikke så vigtigt. De vil naturligt nedbrydes i jorden. Æggeskallerne er ren calcium, og det rene fredagsslik for dine planter.

 

Kilde: premediatedleftovers.com

24. august 2016 Mikkel Hede
Mere om Gødning og spagnum

Pas på! Danske haveejere gøder jorden for meget

Mange haveejere er alt for gavmilde med gødningen. Det viser en ny undersøgelse.

Sådan sikrer du dig, at dine planter står i god jord

Jord er ikke bare jord. Vil du dine planter det bedste, så læs med her og bliv klogere på, hvordan planterne trives optimalt.

Guiden til den optimale havegødning

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på dem, og i sidste ende også miljøet....

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Med de rigtige forhold, kan du få meget mere ud af din gødning. Læs vores fem uundværlige tips til gødning i haven, og få en enkel opskrift på flydende gødning.

Derfor skal du tisse i haven

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror.

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere måder. Her er 5 gode grunde til at IKKE at smide kaffegrumsen væk.

Sådan får du gratis gødning til din have

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet...

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen....

Tjek på havejorden

En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.