Få hjælp til at gøde din have

Anmeldelse af ny bog der på anderledes vis lærer dig om gødning på have-plan. Få bl.a. et smugkig på bogens vigtige opskrift om det let anskaffelige guldvand - her i artiklen.

Af: Jason Halberg, 24. januar 2017

For alle med planter

Selv hvis du blot har et par potteplanter på terrassen, så er der meget viden at hente, da udgangspunktet i jord og planters biologi er det samme uanset størrelsesforholdet.

Naturlig Gødning i Haven er en ny og flot bog om gødning, der forsøger at præsentere emnet på en spændende måde, eller som bogens forfatter selv nævner i forordene:

”Udfordringen ved denne bog var først og fremmest at gøre emnet så enkelt og forståligt som muligt uden at gøre det overfladisk, og derefter præsentere det på en indbydende måde”

Guldvand

”Den bedste form for gødning er altid til at få fat i. Den indeholder stort set alt, hvad planterne skal bruge med hensyn til næring, og er desuden gratis.”

Som du måske har gættet så tales der her om urin, og med bogen følger opskriften på hjemmelavet guldvand. Og hvis man vil gå skridtet videre med biologisk genbrug, så handler bogens efterfølgende afsnit naturligvis om afføring.

Guldvand er bl.a. fuldt med kvælstof, som planter elsker.

1 dl urin + 9 dl vand = 1 liter guldvand

Muld er som humus 

Der bliver på vellykket vis leget med sproget for at gøre indholdet lettere fordøjeligt. I afsnittet om jordens pH-værdi tales om jordens humør. Muld sammenlignes med humus, da det har: ”en god balance mellem luft, fugtighed og nærringsstoffer” og kompost er som suppe, fordi ”… at den i det store hele passer sig selv. Som en suppegryde, der står og snurrer på komfuret.”

Regnormen er jordens konge

Bogen er meget flot illustreret, og det gør den i sig selv interessant at bladre igennem. Der er både flotte og kunstneriske close-ups af planter og pædagogisk opstillede illustrationer af jordprøver med tekst, så du kan blive klogere på jordens brune nuancer.

Bogen kommer vidt omkring gødning, køkkenhaver, råvarer, planter, drivhuse og opskrifter. Der er både noget til den erfarne og den grønne. Om end du har en stor have med et mangfoldigt planteliv, eller et par beskedne altankasser i byen, kan bogen være relevant.

Da jeg ikke er en gødningsentusiast med nogen form for agronomisk know-how, så tænker jeg, at jeg er en god kandidat til, at vurdere om de har formået, at præsentere emnet på en forståelig og indbydende facon og det mener jeg bestemt Naturlig Gødning i Haven har formået.

24. januar 2017 Jason Halberg
Mere om Haven

5 tips til hvordan du forebygger skadedyr i dit drivhus uden brug...

Vil du gerne have planterne i dit drivhus til at trives, og vil du undgå at bruge pesticider, så læs her fem tips til, hvordan du holder skadedyrene væk fra dit drivhus uden at bruge pesticider.

Pas på: Dette haveredskab er skyld i 250 brande om året

Når solens stråler for alvor begynder at varme, havemøblerne sættes frem og havehandskerne tages på, er det også blevet sæson for ukrudt....

Danmarks nye trækfugl er på besøg

Den smukke lille trækfugl, sydlig blåhals, er en relativt ny ynglefugl i Danmark. Den kan i øjeblikket ses i Danmark - og nye meldinger fra...

Lad rålam være i fred

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 får hvert forår mange opkald, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år er ingen undtagelse, og der er allerede kommet flere henvendelser om rålam der lå helt alene

Poolprojekter hitter i haven

De seneste varme somre har fået danskerne til at drømme om swimmingpool i egen baghave som aldrig før. Og nu er mange begyndt at gøre noget...

Ensomme harekillinger er ikke i nød

Ser du en harekilling ligge alene og trykke sig, kan det nemt se ud som om, den er blevet efterladt af sin mor. Der er dog ingen grund til...

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag nåede antallet af birkepollen nemlig det højeste niveau i Danmark i fem år - og det høje niveau fortsætter. Se, hvad du kan gøre her. 

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for vores afgrøder? 

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud....

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...