Få hjælp til at gøde din have

Anmeldelse af ny bog der på anderledes vis lærer dig om gødning på have-plan. Få bl.a. et smugkig på bogens vigtige opskrift om det let anskaffelige guldvand - her i artiklen.

For alle med planter

Selv hvis du blot har et par potteplanter på terrassen, så er der meget viden at hente, da udgangspunktet i jord og planters biologi er det samme uanset størrelsesforholdet.

Naturlig Gødning i Haven er en ny og flot bog om gødning, der forsøger at præsentere emnet på en spændende måde, eller som bogens forfatter selv nævner i forordene:

”Udfordringen ved denne bog var først og fremmest at gøre emnet så enkelt og forståligt som muligt uden at gøre det overfladisk, og derefter præsentere det på en indbydende måde”

Guldvand

”Den bedste form for gødning er altid til at få fat i. Den indeholder stort set alt, hvad planterne skal bruge med hensyn til næring, og er desuden gratis.”

Som du måske har gættet så tales der her om urin, og med bogen følger opskriften på hjemmelavet guldvand. Og hvis man vil gå skridtet videre med biologisk genbrug, så handler bogens efterfølgende afsnit naturligvis om afføring.

Guldvand er bl.a. fuldt med kvælstof, som planter elsker.

1 dl urin + 9 dl vand = 1 liter guldvand

Muld er som humus 

Der bliver på vellykket vis leget med sproget for at gøre indholdet lettere fordøjeligt. I afsnittet om jordens pH-værdi tales om jordens humør. Muld sammenlignes med humus, da det har: ”en god balance mellem luft, fugtighed og nærringsstoffer” og kompost er som suppe, fordi ”… at den i det store hele passer sig selv. Som en suppegryde, der står og snurrer på komfuret.”

Regnormen er jordens konge

Bogen er meget flot illustreret, og det gør den i sig selv interessant at bladre igennem. Der er både flotte og kunstneriske close-ups af planter og pædagogisk opstillede illustrationer af jordprøver med tekst, så du kan blive klogere på jordens brune nuancer.

Bogen kommer vidt omkring gødning, køkkenhaver, råvarer, planter, drivhuse og opskrifter. Der er både noget til den erfarne og den grønne. Om end du har en stor have med et mangfoldigt planteliv, eller et par beskedne altankasser i byen, kan bogen være relevant.

Da jeg ikke er en gødningsentusiast med nogen form for agronomisk know-how, så tænker jeg, at jeg er en god kandidat til, at vurdere om de har formået, at præsentere emnet på en forståelig og indbydende facon og det mener jeg bestemt Naturlig Gødning i Haven har formået.

24. januar 2017
Mere om Haven

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper.

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Sådan ser du forskel på kantareller - og sådan finder du rigtige...

Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper dig til at finde de lækre kantareller - og hvordan du ser forskel på de forskellige typer af kanteraller.

Sådan redder du din tørkeramte have

Med hele 339 solskinstimer i juli og tørke i hele landet, er de fleste haver kedeligt visne at se på. Men hvad kan du egentlig stille op...

Simpelt trick til en knivsskarp plæne

Sørg for, at græsset ikke overtager dine bede, så gør du havetrimningen nemmere.

Overraskende forskning: Så meget sundere bliver du af havearbejde

Vidste du, at haveglæde kan reducere risikoen for at udvikle depressions- eller angstsymptomer? Her kan læse om nogle af de gode effekter, havearbejde har på din sjæl og krop.

Sådan sikrer du dig en frodig have til sommer

Du kan allerede nu lægge fundamentet til en frodig sommerhave ved at forberede jorden og gøde i rette mængder

3 tegn på at foråret endelig er kommet

De danske vintre kan føles lange og mørke, hvilket gør de første tegn på forårets ankomst kærkomne. Vi har derfor samlet tre af de tydeligst...