Dyr og planter ved besked om forårets komme

Haven

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Naturen viser, når foråret er på vej.
Naturen viser, når foråret er på vej. Foto: iStock

Hvornår er det egentlig forår?

Ifølge kalenderen starter foråret officielt i Danmark d. 1 marts. Kigger man ud af vinduet, er det dog ikke altid, at naturen er helt enig med kalderen. Det kan derfor være svært at gennemskue, hvornår det i virkeligheden er blevet tid til at finde det lette forårstøj frem fra garderoben.

Alligevel formår planter og dyr at have helt styr på hvornår foråret er kommet, og hvornår det er tid til at komme ud af vinterhiet. Men hvordan gør de det?

Døgnrytmens betydning  

Generelt styres dyr og planters livsprocesser af døgnrytmen, hvor varigheden af døgnets lysperiode og mørkeperiode skifter alt efter årstiden. Når vi går mod varmere årstider øges dagens længden, hvorimod den bliver kortere, når vi nærmer os vinter. Ændring i dagslængden registreres af dyr og planter, som dermed synkroniserer deres livscyklus i takt med årstidernes rytme.

Derfor blomstrer planter på forskellige tidspunkter

Når foråret kommer, og dagene bliver længere, begynder planterne at blomstre. Alligevel blomstrer de på forskellige tidspunkter. Dette skyldes, at forskellige arter er afhængige af forskellige mængder lys. Nogle planter er kortdagsplanter, som blomstrer når dagslængden er kortere end 12 timer, hvor langdagsplanter vil blomstre når dagslængden er 14-18 timer.

Dagslængdens betydning for dyrene

Hvad angår dyrene, bruger de også dagslængden til at tilpasse sig årstiderne. Daglyset påvirker dyrenes hormonproduktion, og dermed hvornår de kommer i brunst og får unger.

Dagslængden bruges dog forskelligt alt efter dyreart, da de skal være i brunst på forskellige tider af året. De fleste dyr i Danmark kommer i brunst og får unger omkring marts og april måned. 

 

Kilde: Videnskab.dk

15. marts 2018
Mere om Haven

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Haven Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Haven Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Haven Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Haven Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Trøfler – vokser de i din have?

Haven Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper.

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Haven Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Haven Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Haven Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Sådan ser du forskel på kantareller - og sådan finder du rigtige...

Haven Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper...

Sådan redder du din tørkeramte have

Haven Med hele 339 solskinstimer i juli og tørke i hele landet, er de fleste haver kedeligt visne at se på. Men hvad kan du egentlig stille op med græsset, og overlever dine blomster, buske og træer mon, så de skyder igen til næste år?Vi har samlet nogle ting, du kan gøre - nu i efteråret. For det er ikke for sent.

Slip fantasien løs i haven

Haven Slip fantasien løs og plant krydderurter og grøntsager i blomsterbedet. Det giver flotte resultater, og plantepolitiet kommer ikke efter...

Simpelt trick til en knivsskarp plæne

Haven Sørg for, at græsset ikke overtager dine bede, så gør du havetrimningen nemmere.

Overraskende forskning: Så meget sundere bliver du af havearbejde

Haven Vidste du, at haveglæde kan reducere risikoen for at udvikle depressions- eller angstsymptomer? Her kan læse om nogle af de gode effekter, havearbejde har på din sjæl og krop.

Sådan sikrer du dig en frodig have til sommer

Haven Du kan allerede nu lægge fundamentet til en frodig sommerhave ved at forberede jorden og gøde i rette mængder

3 tegn på at foråret endelig er kommet

Haven De danske vintre kan føles lange og mørke, hvilket gør de første tegn på forårets ankomst kærkomne. Vi har derfor samlet tre af de tydeligst...