Naturen viser, når foråret er på vej.
Naturen viser, når foråret er på vej. Foto: iStock

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Hvornår er det egentlig forår?

Ifølge kalenderen starter foråret officielt i Danmark d. 1 marts. Kigger man ud af vinduet, er det dog ikke altid, at naturen er helt enig med kalderen. Det kan derfor være svært at gennemskue, hvornår det i virkeligheden er blevet tid til at finde det lette forårstøj frem fra garderoben.

Alligevel formår planter og dyr at have helt styr på hvornår foråret er kommet, og hvornår det er tid til at komme ud af vinterhiet. Men hvordan gør de det?

Døgnrytmens betydning  

Generelt styres dyr og planters livsprocesser af døgnrytmen, hvor varigheden af døgnets lysperiode og mørkeperiode skifter alt efter årstiden. Når vi går mod varmere årstider øges dagens længden, hvorimod den bliver kortere, når vi nærmer os vinter. Ændring i dagslængden registreres af dyr og planter, som dermed synkroniserer deres livscyklus i takt med årstidernes rytme.

Derfor blomstrer planter på forskellige tidspunkter

Når foråret kommer, og dagene bliver længere, begynder planterne at blomstre. Alligevel blomstrer de på forskellige tidspunkter. Dette skyldes, at forskellige arter er afhængige af forskellige mængder lys. Nogle planter er kortdagsplanter, som blomstrer når dagslængden er kortere end 12 timer, hvor langdagsplanter vil blomstre når dagslængden er 14-18 timer.

Dagslængdens betydning for dyrene

Hvad angår dyrene, bruger de også dagslængden til at tilpasse sig årstiderne. Daglyset påvirker dyrenes hormonproduktion, og dermed hvornår de kommer i brunst og får unger.

Dagslængden bruges dog forskelligt alt efter dyreart, da de skal være i brunst på forskellige tider af året. De fleste dyr i Danmark kommer i brunst og får unger omkring marts og april måned. 

 

Kilde: Videnskab.dk

15. marts 2018
Mere om Haven

Lørdag er det international arbejd nøgen i haven-dag

Første lørdag i maj er “World Naked Gardening Day” - dagen hvor haventusiaster over hele verden opfordres til at lave havearbejdet nøgen!

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag...

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper.

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Sådan får du masser af bær i haven

Nyplukkede bær fra haven på en varm sommerdag, med mælk eller fløde til, eller bare helt eau natural og saftige - så bliver det vist ikke meget bedre.

Fremragende åbning på havefestivalen CPH Garden

Der var mudder, havestjerner og awardshow da Haveselskabet torsdag slog dørene op for CPH Garden 2019.

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Denne robotplæneklipper kan styres med stemmen

En robotplæneklipper er ikke bare en robotplæneklipper... Nu kan du nemlig få en plæneklipper med kunstig intelligens, som gør præcis, hvad...

Nu kan du få grønne fingre OG grøn samvittighed

Glæder du dig også til at skulle i haven og udrette noget igen? Så kan du godt begynde at glæde dig lidt ekstra! For nu kan du nemlig få de...