Skovskaden er en hyppig gæst, hvor der er træer

Om vinteren kan skovskaden være en hyppig gæst på foderbrætter, hvor den især æder mejsebolde eller andet fedtfoder, nødder, brød, korn og madrester.


Skovskaden er afhængig af nødder
Skovskadens stærke tilknytning til skov hænger sammen med, at den er helt afhængig af agern, bog eller nødder, der i tusindvis hamstres til vinterforråd. Hamstringen starter, når de modne, men endnu grønne egefrugter i september begynder at løsne sig. Dag efter dag kan skovskaden ses i fast rutefart mellem omegnens egebevoksninger og territoriet.

Skaden har flere tusinde maddepoter

I begyndelsen hentes egefrugterne i træerne, og senere hamstres også nedfaldsfrugter på jorden. På hver tur henter skovskaden 4-6 agern, hvoraf 3-5 transporteres i strubeposen og ét i næbbet. Frugterne gemmes enkeltvis eller få sammen i jordoverfladen under mos, visne blade o.lign., så i almindelighed får skovskaden flere tusinde gemmesteder at holde styr på.

Kan med lethed finde maden igen

Det mest utrolige er, at den også om vinteren, når landskabet fuldstændig har skiftet karakter, er i stand til med usvigelig sikkerhed at finde og udgrave depoterne under et tykt lag sne.

Skovskaden æder også mange insekter

Skovskaden har stor betydning for egens spredning, fordi den ofte hamstrer mere, end den æder i løbet af vinteren og foråret, hvor egefrugterne begynder at spire. I sommerhalvåret æder skovskaden også mange insekter, orme, mus og andre smådyr samt fugleæg og –unger.

Mest læste artikler