Sådan redder du en snegl med ødelagt hus

Hvis du er kommet til at træde på en snegl eller støder på en snegl med et skadet hus, kan du hjælpe den til at overleve.


En snegl på vejen…

Når du er udenfor, er det sikkert sket, at du er kommet til at træde på en snegl eller på anden måde har skadet dens hus. Hvis du gerne vil redde den, kan det dog godt lade sig gøre, hvis det kun er huset og ikke selve kroppen, der er skadet.

Sneglens hus sidder fast på dens krop, så den kan desværre ikke finde sig et nyt, men den kan reparere skaden med de kalkdepoter, den har i kroppen.

Huset består af flere lag kalk samt organisk materiale, og sneglen danner det ved at udskille ’byggematerialerne’ fra kroppen. Sneglehuset beskytter sneglen mod farer og sørger for, at dens krop ikke udtørrer.

Hvis uheldet er ude, og du er kommet til at skade sneglens hus eller har fundet en skadet snegl, kan du se her, hvordan du kan hjælpe den.

Sådan redder du sneglen

Hvis du ser en skadet snegle, så skal du selvsagt begynde med at undersøge, hvor slem skaden er. Hvis huset er helt ødelagt eller kroppen er skadet, så er det bedste at aflive sneglen, da den ikke står til at redde. Er skaden ikke så slem, kan du se, om du kan fjerne de skalstykker, der er knækket af. Spray desuden sneglen med lidt lunkent vand, men sørg for, at det er langt fra, så den ikke drukner.

Er det meste af huset intakt, kan du forsøge at redde den. Du kan enten lade sneglen blive udenfor eller tage den med indenfor, hvor du kan holde øje med den og hjælpe den. Lader du den blive udenfor, bør du placere den et sted, hvor den ikke er for udsat og gerne et fugtigt sted, så den ikke tørrer ud. Hvis den kan, vil sneglen hele sig selv, men det kræver tid.

Hvis du tager sneglen med ind, kan du putte den i en plastbøtte uden jord, men gerne med lidt blade eller mos, som den kan gemme sig under. Put et låg på, men sørg for, at der er huller i låget, så sneglen får luft – du må dog ikke lave for mange, da miljøet i bøtten gerne skal være fugtigt.

Du kan lægge lidt mælkepulver eller knuste æggeskaller ned til sneglen for at give den ekstra kalk. Vær dog forberedt på, at den sandsynligvis ikke rører det de første dage. Du kan også lægge lidt frugt og grønt derned. 

Når sneglen begynder at reparere huset, vil der dannes en hvid, papiragtig hinde over det ødelagte område, som vil blive til nyt skalmateriale.

Du kan følge med i sneglens bedring, hvis du ser på, hvor meget den spiser – snegle spiser sjældent, når de heler, men hvis de begynder at spise mere, betyder det, at de er i bedring.

Efter en uge eller to kan du slippe sneglen fri igen, hvis den ser ud til at hele og have det bedre. 

Kilder: Illustreret Videnskab, Petsnail

Mest læste artikler