Flere dyrker deres haver med omtanke for klima, miljø og dyreliv.
Flere dyrker deres haver med omtanke for klima, miljø og dyreliv. Foto: GettyImages

Sådan får du let en bæredygtig have

Er du en da de mange haveejere, der gerne vil øge biodiversiteten i din have, men ved du ikke, hvor du skal starte? Kom i gang med disse 6 gode råd.

Insektvenlige planter, kvashegn til pindsvin, nye kompostmuligheder og giftfri bekæmpelse af sygdomme og skadedyr. Hvis du vil bidrage til klimakampen, er haven et godt sted at starte. Ved at invitere dyrelivet indenfor og give det gode vilkår, kan du nemlig let øge biodiversiteten i haven og bidrage til et mere bæredygtigt samfund.

Omtanke for klima, miljø og dyreliv

Det er flere danske haveejere nu blevet opmærksomme på. Derfor er flere også begyndt at tage skovlen i egen hånd og dyrke deres haver med omtanke for klima, miljø og dyreliv. Samtidig vælger flere helt at lade sprøjtemidlerne stå for i stedet at gribe til knofedt, lugejern og alternative løsninger, når de støder på udfordringer i haven.

Det viser en undersøgelse fra Haveselskabet, der tidligere i år spurgte ind til sine medlemmers forbrugsvaner og interesser i haven.

Har du lyst til at lære om, hvordan du med få tiltag kan hjælpe dyrene i din have. Og hvordan de kan hjælpe dig? Så tilmeld dig vores online kursus 'Haven i balance' her.

Ny form for mikroaktivisme

Her svarede hele 91 procent, at de ‘dyrker haven med omtanke for miljøet’, mens 68 procent af knap 4000 adspurgte haveejere svarede, at de ikke bruger gift i haven. I 2015 var det tal 34 procent.

Man kan næsten sige, at en helt ny form for mikroaktivisme er spiret frem blandt de danske haveejere. Vil du gerne følge trop med tiltag, der skal øge biodiversiteten i din have, men er du i tvivl om, hvordan du kan gøre en forskel, er her seks gode råd til at komme i gang:

Seks råd til en bæredygtig have

1. Robuste planter

Vælg robuste planter, som passer til de naturlige forhold i haven – så arbejder du ikke imod naturen og skal ikke vande og gøde mere end højst nødvendigt. Til en naturligt tør jord er tørketålende planter en god idé – og omvendt, hvis jorden er naturligt våd.

2. Pollen og nektar i massevis

Plant blomster med masser af pollen og nektar. Især planter, der blomstrer tidligt og igen sent på året, er vigtige, for de er værdifulde for sommerfugle, bier, svirrefluer og andre smådyr. Vilde danske urter er gode, hvis du vil gøre det godt for de vilde, hjemmehørende insekter.

3. Træer, buske og planter 

Plant buske med bær – det er føde til fuglene. Planter du i flere etager – træer, buske og lave planter – kan du skabe mange forskellige levesteder for dyrelivet.

4. Stop brugen af sprøjtemidler

Stop brugen af sprøjtemidler, hvis du vil beskytte miljøet og give biodiversiteten bedre vilkår.

5. Skab plads til dyrelivet

Lad et hjørne af haven stå vildt med ukrudt og kvas – det er godt for dyrelivet, og visne blade binder også CO2.

6. Få en regnvandstønde

Få en regnvandstønde – det er en nem måde at komme i gang, og det kan nedsætte dit forbrug af vand fra hanen markant.

7. Lav et insekthotel 

Det er at let pynte din have og hjælpe insekterne samtidig. Et insekthotel skaber rum og plads til æg og larver fra bier, sommerfugle, mariehøner, biller og andre vigtige insekter. Lær hvordan du bygger et her.

11. november 2019
Mere om Dyr i haven

Det skal du vide om din kanins foder

Det er vigtigt, at du giver din kanin det rigtige at spise. Forkert fodring er nok den hyppigste årsag til sygdom og død hos kaniner. Rigtig mange kaniner bliver overvægtig, får for lange tænder eller får diarre på gund af forkert fodring. Dette kan få alvorlige konsekvenser for kaninen og skade dens trivsel.

Lær sommerfuglene at kende

Foråret er på vej, og det er ved at være tid til, at du kan se sommerfugle i din have.

Invitér bier, sommerfugle og andre nyttedyr tilbage i din have

Op mod en million dyre- og plantearter kloden over er truet af udryddelse, og mange af dem risikerer at være forsvundet inden for få årtier....

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det...

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød her. 

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender...

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...