Rævens hemmelige liv

Dyr i haven

Hvad går ræven egentlig og laver, og hvorfor ser man den aldrig? Er der hundegalskab hos danske ræve, og hvorfor kaldes ræven egentlig for Mikkel? Og ikke mindst: What does the fox say?!

Rævens hemmeligheder kommer frem på bordet.
Rævens hemmeligheder kommer frem på bordet. Foto: iStock

Har du nogensinde set en ræv?

Ræven er en stor succes. Den findes på alle kontinenter undtagen Antarktis. Alligevel er det sjældent, man ser den. Hvor tit har du for eksempel set en ræv? Eller har du overhovedet nogensinde set én?

Ræven er ellers efterhånden alle vegne: i skov og på mark og i tiltagende grad også i byerne. Den ligger dog som regel og sover i sin hule, mens vi mennesker er ude at jage i Føtex og Netto. Først i skumringstiden vågner den op til dåd, og så er den på jagt hele natten igennem.

Aleneræven

Det meste af tiden bor de voksne ræve alene - dog ikke parringstiden, som falder i årets første to måneder. De første 4 uger efter hvalpene er født, holder hannen og hunnen også sammen, men så er de ellers alene igen.

Man kan være heldig at se en ræv om dagen, men så er det som regel på steder, hvor der sjældent kommer mennesker.

Hvad spiser ræven?

Rævens yndlingsretter

Rævens menu består af kød, kød og atter kød.

Den spiser egern, rotter og mus, hareunger, svagelige rådyr, fugle og firben. I byerne er fugle en større del af kosten ligesom affald fra skraldespande og lossepladser også fylder en del.

Ræven som hønsetyv

Og så spiser ræven høns. En kommunikationsrådgiver ville nok anbefale ræven at stryge netop høns af menukortet, for det giver alt for dårlig presse. Det skyldes ikke mindst, at ræven ikke nøjes med at bide hovedet af en enkelt høne - den begår ofte rene massakrer på hele hønsehus.

Denne adfærd har været med til at lægge ræven for had, selvom det er er en helt naturlig adfærd for ræven. Ude i naturen ville den grave resterne ned til senere brug.

Vil man sikre sig mod en rævemassakre i hønsehuset, så kan man gardere sig ved at bruge ekstra stærkt trådhegn, som ræven ikke kan gnave over. Sørg også for at grave trådnettet mindst 40 cm ned. Så kan ræven ikke grave sig ind under det.

Læs mere om, hvordan du undgår ræve i dit hønsehus her på idényt.

Hvad siger ræven?

What does the fox say?

Det spurgte hele verdenen pludselig om, da den det norske brødrepar og komikekerduo Ylvis i 2013 gik viralt med deres sang: What does the fox say?

Sangen er i skrivende stund set af mere end en halv milliard mennesker på youtube.

Det var dog nok ikke en dybfølt interesse for rævens vokaliseringer, der optog nordmændene, men snarere at sangens titel kunne forveksles med ”what the f…”

Ikke desto mindre er det mystisk, at ræven er så tavs. Ræve kommunikerer for eksempel langt mindre indbyrdes end de fleste af dens familiemedlemmer i Canidae-dyreslægten som ulve og hunde.

Ræven jodler og bjæffer

En af teorierne om ræves tavshed er, at de i langt højere grad kommunikerer via lugtesansen.

Der er dog registret mere end 20 forskellige typer af lyde hos ræve. Det er bare sjældent, de benytter sig af dem.

Ræve kan Ifølge zoolog Mikkel Stelvig både bjæffe, gø og jodle og meget mere.

Hører man optagelser af rævekald, kan det ofte lyde som et uglehtyl. Det nærmeste, Mikkel Stelvig ifølge Videnskab.dk kommer på en stavemåde er “wow-wow bark”. Den stavemåde kommer dog nok ikke til at slå lige så meget an som pip eller vov.

Hør flere rævekald på denne youtube-video.

Har danske ræve rabies?

Ræve og hundegalskab

I 1964 og igen i 1968 sneg hundegalskaben sig ind i Sønderjylland over grænsen til Tyskland.

En målrettet kampagne, der blandt omfattede gasning af samtlige rævegrave i Sønderjylland, fik dog bugt med hundegalskaben.

Der har siden ikke været konstateret hundegalskab eller rabies hos ræve i Danmark.

Sygdommen eksisterer dog stadig hos ræve i andre dele af Europa. 

Hvorfor hedder ræven Mikkel?

Ræven Renard

Ræven har altid haft et blakket ry. Det afspejler sig i myter i de fleste kulturer rundt omkring i hele verden, hvor ræven konstant har fået dårlig omtale. Den er blevet beskrevet som en dæmon og en djævel og som snu og rænkefuld.

I middelalderen blev der også skrevet flittigt om den listige ræv. I nederlansk og fransk digtning fik ræven i løbet af denne periode tildelt egenavnet Renard. En af de franske rævebøger, Roman de Renard, blev i 1555 oversat til dansk under titlen En Ræffue Bog.

Den bog bliver så frisket op I 1827 under betegnelsen Mikkel Ræv. Og derfor hedder ræven Mikkel i Danmark - til spot og spe for alle drengebørn, der siden har båret navnet Mikkel.

4. marts 2016
Mere om Dyr i haven

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Dyr i haven Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Dyr i haven Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Dyr i haven Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Dyr i haven Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Dyr i haven Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Dyr i haven Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Dyr i haven Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for havens fugle.  

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Dyr i haven Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske...

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Dyr i haven Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...

Derfor må du ALDRIG fodre ænder

Dyr i haven Mange nyder at fodre ænder sammen med børn og børnebørn, men andefodring har mange negative konsekvenser. Du skal derfor ikke fordre ænderne for deres skyld, men for din egen. 

Pas på! Foderbrættet gør fuglene syge

Dyr i haven Dyrenes beskyttelse advarer mod det traditionelle foderbræt. Læs hvorfor her.

Er det giftigt for fugle at spise ris?

Dyr i haven Bryllupssæsonen står for døren og der skal kastes ris på de mange nygifte par. Flere vælger dog i stedet at kaste fuglefrø på brudeparret,...

Sådan bekæmper du dræbersneglen på forhånd

Dyr i haven Frygter du dræbersneglen? Så er det nu, du skal sætte ind! Hvis du sætter ind allerede nu, kan du nemlig sikre dig mod snegleinvasion senere på året. Læs med og find ud af hvordan.

Hjælp bierne: Skab en bi-venlig have

Dyr i haven Bierne har det svært i Danmark, hvilke kan give store konsekvenser for vores planter og dyrkning af afgrøder. Det er derfor tid til, at vi...

Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Dyr i haven Det viser sig, at fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og at de derfor kan forbedre vores mentale sundhed. Så tøv ikke med...