Rævens hemmeligheder kommer frem på bordet.
Rævens hemmeligheder kommer frem på bordet. Foto: iStock

Rævens hemmelige liv

Hvad går ræven egentlig og laver, og hvorfor ser man den aldrig? Er der hundegalskab hos danske ræve, og hvorfor kaldes ræven egentlig for Mikkel? Og ikke mindst: What does the fox say?!

Har du nogensinde set en ræv?

Ræven er en stor succes. Den findes på alle kontinenter undtagen Antarktis. Alligevel er det sjældent, man ser den. Hvor tit har du for eksempel set en ræv? Eller har du overhovedet nogensinde set én?

Ræven er ellers efterhånden alle vegne: i skov og på mark og i tiltagende grad også i byerne. Den ligger dog som regel og sover i sin hule, mens vi mennesker er ude at jage i Føtex og Netto. Først i skumringstiden vågner den op til dåd, og så er den på jagt hele natten igennem.

Aleneræven

Det meste af tiden bor de voksne ræve alene - dog ikke parringstiden, som falder i årets første to måneder. De første 4 uger efter hvalpene er født, holder hannen og hunnen også sammen, men så er de ellers alene igen.

Man kan være heldig at se en ræv om dagen, men så er det som regel på steder, hvor der sjældent kommer mennesker.

Hvad spiser ræven?

Rævens yndlingsretter

Rævens menu består af kød, kød og atter kød.

Den spiser egern, rotter og mus, hareunger, svagelige rådyr, fugle og firben. I byerne er fugle en større del af kosten ligesom affald fra skraldespande og lossepladser også fylder en del.

Ræven som hønsetyv

Og så spiser ræven høns. En kommunikationsrådgiver ville nok anbefale ræven at stryge netop høns af menukortet, for det giver alt for dårlig presse. Det skyldes ikke mindst, at ræven ikke nøjes med at bide hovedet af en enkelt høne - den begår ofte rene massakrer på hele hønsehus.

Denne adfærd har været med til at lægge ræven for had, selvom det er er en helt naturlig adfærd for ræven. Ude i naturen ville den grave resterne ned til senere brug.

Vil man sikre sig mod en rævemassakre i hønsehuset, så kan man gardere sig ved at bruge ekstra stærkt trådhegn, som ræven ikke kan gnave over. Sørg også for at grave trådnettet mindst 40 cm ned. Så kan ræven ikke grave sig ind under det.

Læs mere om, hvordan du undgår ræve i dit hønsehus her på idényt.

Hvad siger ræven?

What does the fox say?

Det spurgte hele verdenen pludselig om, da den det norske brødrepar og komikekerduo Ylvis i 2013 gik viralt med deres sang: What does the fox say?

Sangen er i skrivende stund set af mere end en halv milliard mennesker på youtube.

Det var dog nok ikke en dybfølt interesse for rævens vokaliseringer, der optog nordmændene, men snarere at sangens titel kunne forveksles med ”what the f…”

Ikke desto mindre er det mystisk, at ræven er så tavs. Ræve kommunikerer for eksempel langt mindre indbyrdes end de fleste af dens familiemedlemmer i Canidae-dyreslægten som ulve og hunde.

Ræven jodler og bjæffer

En af teorierne om ræves tavshed er, at de i langt højere grad kommunikerer via lugtesansen.

Der er dog registret mere end 20 forskellige typer af lyde hos ræve. Det er bare sjældent, de benytter sig af dem.

Ræve kan Ifølge zoolog Mikkel Stelvig både bjæffe, gø og jodle og meget mere.

Hører man optagelser af rævekald, kan det ofte lyde som et uglehtyl. Det nærmeste, Mikkel Stelvig ifølge Videnskab.dk kommer på en stavemåde er “wow-wow bark”. Den stavemåde kommer dog nok ikke til at slå lige så meget an som pip eller vov.

Hør flere rævekald på denne youtube-video.

Har danske ræve rabies?

Ræve og hundegalskab

I 1964 og igen i 1968 sneg hundegalskaben sig ind i Sønderjylland over grænsen til Tyskland.

En målrettet kampagne, der blandt omfattede gasning af samtlige rævegrave i Sønderjylland, fik dog bugt med hundegalskaben.

Der har siden ikke været konstateret hundegalskab eller rabies hos ræve i Danmark.

Sygdommen eksisterer dog stadig hos ræve i andre dele af Europa. 

Hvorfor hedder ræven Mikkel?

Ræven Renard

Ræven har altid haft et blakket ry. Det afspejler sig i myter i de fleste kulturer rundt omkring i hele verden, hvor ræven konstant har fået dårlig omtale. Den er blevet beskrevet som en dæmon og en djævel og som snu og rænkefuld.

I middelalderen blev der også skrevet flittigt om den listige ræv. I nederlansk og fransk digtning fik ræven i løbet af denne periode tildelt egenavnet Renard. En af de franske rævebøger, Roman de Renard, blev i 1555 oversat til dansk under titlen En Ræffue Bog.

Den bog bliver så frisket op I 1827 under betegnelsen Mikkel Ræv. Og derfor hedder ræven Mikkel i Danmark - til spot og spe for alle drengebørn, der siden har båret navnet Mikkel.

4. marts 2016
Mere om Dyr i haven

Sådan får du let en bæredygtig have

Er du en da de mange haveejere, der gerne vil øge biodiversiteten i din have, men ved du ikke, hvor du skal starte? Kom i gang med disse 6 gode råd.

Derfor må du ALDRIG dræbe havens myrer

Myrer er overraskende vigtige for din haves trivsel, viser ny forskning.

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjerneb...

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det ligge. Se hvorfor her. 

5 tips: Sådan sikrer du dig, at din robotplæneklipper ikke skader...

Det er mange plæneejeres store frygt, at finde et lille, skadet dyr på plænen efter robotplæneklipperen har kørt en tur. Vi giver dig her...

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød...

Insekterne forsvinder: Sådan hjælper du insekterne i din have

Det kribler og krabler stadig over det ganske land, men nu er det ved at være slut for mange af de større insekter som sommerfugle, græshopper og vilde bier. Se, hvordan du hjælper dem her, hvor Natur- og miljøorganisationen WWF giver 7 tips til din have, som insekterne vil elske. 

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender...

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her