Pas på! Her er de farligste sygdomme der kan ramme dig i den danske natur

Selvom den danske natur måske fremstår mild og uskyldig sammenlignet med andre lande, så skal du ikke lade dig narre. Der findes nemlig flere sygdomme i den danske natur, der kan slå dig ihjel.


Er den danske natur så sikker som vi tror?

I Danmark har vi ingen farlige rovdyr som for eksempel løver, næsehorn eller krokodiller. Vi har heller ikke nogen dødeligt giftige krybdyr så som slanger eller edderkopper. Alligevel dør flere uheldige danskere hvert år af dyrebid og sygdomme som de opfanger i den danske natur.

Her kan du læse lidt om de farligste sygdomme, der kan ramme dig i den danske natur. 

Borebiller: Genkend de små skadedyr

Farlige bakterier i vandet

At bade i naturen er det bedste, men det er desværre også det sted, hvor du er i størst risiko for at blive smittet med ubehagelige sygdomme.

I havet kan du for eksempel risikere at blive smittet med vivrio-bakterier, der er beslægtet med kolera. Selvom vivrio ikke kan give dig rigtig kolera, så kan vibrio vulnificus, sprede sig til blodbanen og give blodforgiftning, hvilket i værste tilfælde har dødeligt udfald.

Kilde: Videnskab.dk

I sommerhalvåret, hvor temperaturene stiger i de danske have, findes der endnu flere af de koleralignende bakterier i havet. Vær derfor opmærksom på symptomer som sårinfekton (evt. med blodfyldte blærer), feber, kvalme, opkastninger og diarré.

Farlige dyr

I Danmark har vi som sagt ingen farlige rovdyr eller dødeligt giftige krybdyr. Alligevel lever der et dyr i Danmark, som bærer på en sygdom, der menes hvert år at dræbe op til 40.000 mennesker på verdensplan. 

Vi taler selvfølgelig om flagermusen, der er smittebærer af den dødelige virusinfektion, rabies. I andre lande kan katte og hunde også væres smittebærere, men i Danmark er det kun flagermusen, der er bærer af den dødelige sygdom.

Selvom flagermuse sjældent bider mennesker er der god grund til at tage sygdommen meget alvorligt. Rabies har nemlig en dødelighed på knap 100 procent, hvis en person bliver smittet. Kontakt derfor din læge omgående, hvis du bliver bidt. 

Farlige insekter

En hyggelig gåtur i skoven eller en løbetur i højt græs kan ende grueligt galt, hvis ikke du er opmærksom. Der findes nemlig insekter i Danmark, som er værter for alvorlige sygdomme.

Disse sygdomme betegnes som vektorbårne sygdomme, hvilket vil sige sygdomme, der overføres via en vært, som er smittebærer, men ikke nødvendigvis selv er syg.

Sådan kommer du myrerne til livs.

Den mest almindelige vektorbårne sygdom i Danmark er Borrelia-infektionen, der bæres af flåter. Borrelia er kun farlig, hvis ikke infektionen behandles, da borrelia kan udvikle sig til neuroborreliose, som er en infektion i nervesystemet.

Tjek derfor dig selv og din familie for flåter efter en tur i skoven eller nær højt græs. Er du blevet bidt af en flåt, fjernes insekten hurtigst muligt med en flåttang. Hold herefter øje med biddet, hvor flåten sad. Udvikles et hududslæt omkring biddet, er det et tegn på Borrelia-infektion. Hvis dette er tilfældet, skal du straks kontakte din læge. 

Mest læste artikler