Skoven huser flere farlige parasitter og bakterier.
Skoven huser flere farlige parasitter og bakterier. Foto: Getty Images

Pas på! Her er de farligste sygdomme der kan ramme dig i den danske natur

Selvom den danske natur måske fremstår mild og uskyldig sammenlignet med andre lande, så skal du ikke lade dig narre. Der findes nemlig flere sygdomme i den danske natur, der kan slå dig ihjel.

Er den danske natur så sikker som vi tror?

I Danmark har vi ingen farlige rovdyr som for eksempel løver, næsehorn eller krokodiller. Vi har heller ikke nogen dødeligt giftige krybdyr så som slanger eller edderkopper. Alligevel dør flere uheldige danskere hvert år af dyrebid og sygdomme som de opfanger i den danske natur.

Her kan du læse lidt om de farligste sygdomme, der kan ramme dig i den danske natur. 

Borebiller: Genkend de små skadedyr

Farlige bakterier i vandet

At bade i naturen er det bedste, men det er desværre også det sted, hvor du er i størst risiko for at blive smittet med ubehagelige sygdomme.

I havet kan du for eksempel risikere at blive smittet med vivrio-bakterier, der er beslægtet med kolera. Selvom vivrio ikke kan give dig rigtig kolera, så kan vibrio vulnificus, sprede sig til blodbanen og give blodforgiftning, hvilket i værste tilfælde har dødeligt udfald.

 

Kilde: Videnskab.dk

I sommerhalvåret, hvor temperaturene stiger i de danske have, findes der endnu flere af de koleralignende bakterier i havet. Vær derfor opmærksom på symptomer som sårinfekton (evt. med blodfyldte blærer), feber, kvalme, opkastninger og diarré.

Farlige dyr

I Danmark har vi som sagt ingen farlige rovdyr eller dødeligt giftige krybdyr. Alligevel lever der et dyr i Danmark, som bærer på en sygdom, der menes hvert år at dræbe op til 40.000 mennesker på verdensplan. 

Vi taler selvfølgelig om flagermusen, der er smittebærer af den dødelige virusinfektion, rabies. I andre lande kan katte og hunde også væres smittebærere, men i Danmark er det kun flagermusen, der er bærer af den dødelige sygdom.

Selvom flagermuse sjældent bider mennesker er der god grund til at tage sygdommen meget alvorligt. Rabies har nemlig en dødelighed på knap 100 procent, hvis en person bliver smittet. Kontakt derfor din læge omgående, hvis du bliver bidt. 

Farlige insekter

En hyggelig gåtur i skoven eller en løbetur i højt græs kan ende grueligt galt, hvis ikke du er opmærksom. Der findes nemlig insekter i Danmark, som er værter for alvorlige sygdomme.

Disse sygdomme betegnes som vektorbårne sygdomme, hvilket vil sige sygdomme, der overføres via en vært, som er smittebærer, men ikke nødvendigvis selv er syg.

Sådan kommer du myrerne til livs.

Den mest almindelige vektorbårne sygdom i Danmark er Borrelia-infektionen, der bæres af flåter. Borrelia er kun farlig, hvis ikke infektionen behandles, da borrelia kan udvikle sig til neuroborreliose, som er en infektion i nervesystemet.

Tjek derfor dig selv og din familie for flåter efter en tur i skoven eller nær højt græs. Er du blevet bidt af en flåt, fjernes insekten hurtigst muligt med en flåttang. Hold herefter øje med biddet, hvor flåten sad. Udvikles et hududslæt omkring biddet, er det et tegn på Borrelia-infektion. Hvis dette er tilfældet, skal du straks kontakte din læge. 

23. august 2018
Mere om Dyr i haven

Sådan får du let en bæredygtig have

Er du en da de mange haveejere, der gerne vil øge biodiversiteten i din have, men ved du ikke, hvor du skal starte? Kom i gang med disse 6...

Derfor må du ALDRIG dræbe havens myrer

Myrer er overraskende vigtige for din haves trivsel, viser ny forskning.

Hjernebetændelse: Flåter med farlig virus fundet i Danmark

Nu er den frygtede flåtvirus TBE fundet på Sjælland. Men hvad er forskellen på TBE og Borrelia - og hvordan kan du undgå den farlige hjernebetændelse? Se med her. 

Derfor SKAL du lade nedfaldne blade ligge i haven

De færreste er vilde med efterårets nedfaldne blade og kviste i haven, men i stedet for at samle det sammen og fjerne det, bør du lade det...

5 tips: Sådan sikrer du dig, at din robotplæneklipper ikke skader...

Det er mange plæneejeres store frygt, at finde et lille, skadet dyr på plænen efter robotplæneklipperen har kørt en tur. Vi giver dig her...

Det skal du gøre hvis du finder et skadet pindsvin

Nu er det blevet ulovligt for de fleste at give pleje til syge pindsvin. Se, hvordan du skal hjælpe, hvis du finder en lille haveven i nød her. 

Insekterne forsvinder: Sådan hjælper du insekterne i din have

Det kribler og krabler stadig over det ganske land, men nu er det ved at være slut for mange af de større insekter som sommerfugle, græshopp...

Hobbyhøns hitter i de danske haver

Det er blevet moderne at være selvforsynende, og det begynder man at kunne se i danske haver. Omkring 100.000 danskere har nemlig fået...

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange...

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...