Skoven huser flere farlige parasitter og bakterier.
Skoven huser flere farlige parasitter og bakterier. Foto: Getty Images

Pas på! Her er de farligste sygdomme der kan ramme dig i den danske natur

Selvom den danske natur måske fremstår mild og uskyldig sammenlignet med andre lande, så skal du ikke lade dig narre. Der findes nemlig flere sygdomme i den danske natur, der kan slå dig ihjel.

Er den danske natur så sikker som vi tror?

I Danmark har vi ingen farlige rovdyr som for eksempel løver, næsehorn eller krokodiller. Vi har heller ikke nogen dødeligt giftige krybdyr så som slanger eller edderkopper. Alligevel dør flere uheldige danskere hvert år af dyrebid og sygdomme som de opfanger i den danske natur.

Her kan du læse lidt om de farligste sygdomme, der kan ramme dig i den danske natur. 

Borebiller: Genkend de små skadedyr

Farlige bakterier i vandet

At bade i naturen er det bedste, men det er desværre også det sted, hvor du er i størst risiko for at blive smittet med ubehagelige sygdomme.

I havet kan du for eksempel risikere at blive smittet med vivrio-bakterier, der er beslægtet med kolera. Selvom vivrio ikke kan give dig rigtig kolera, så kan vibrio vulnificus, sprede sig til blodbanen og give blodforgiftning, hvilket i værste tilfælde har dødeligt udfald.

 

Kilde: Videnskab.dk

I sommerhalvåret, hvor temperaturene stiger i de danske have, findes der endnu flere af de koleralignende bakterier i havet. Vær derfor opmærksom på symptomer som sårinfekton (evt. med blodfyldte blærer), feber, kvalme, opkastninger og diarré.

Farlige dyr

I Danmark har vi som sagt ingen farlige rovdyr eller dødeligt giftige krybdyr. Alligevel lever der et dyr i Danmark, som bærer på en sygdom, der menes hvert år at dræbe op til 40.000 mennesker på verdensplan. 

Vi taler selvfølgelig om flagermusen, der er smittebærer af den dødelige virusinfektion, rabies. I andre lande kan katte og hunde også væres smittebærere, men i Danmark er det kun flagermusen, der er bærer af den dødelige sygdom.

Selvom flagermuse sjældent bider mennesker er der god grund til at tage sygdommen meget alvorligt. Rabies har nemlig en dødelighed på knap 100 procent, hvis en person bliver smittet. Kontakt derfor din læge omgående, hvis du bliver bidt. 

Farlige insekter

En hyggelig gåtur i skoven eller en løbetur i højt græs kan ende grueligt galt, hvis ikke du er opmærksom. Der findes nemlig insekter i Danmark, som er værter for alvorlige sygdomme.

Disse sygdomme betegnes som vektorbårne sygdomme, hvilket vil sige sygdomme, der overføres via en vært, som er smittebærer, men ikke nødvendigvis selv er syg.

Sådan kommer du myrerne til livs.

Den mest almindelige vektorbårne sygdom i Danmark er Borrelia-infektionen, der bæres af flåter. Borrelia er kun farlig, hvis ikke infektionen behandles, da borrelia kan udvikle sig til neuroborreliose, som er en infektion i nervesystemet.

Tjek derfor dig selv og din familie for flåter efter en tur i skoven eller nær højt græs. Er du blevet bidt af en flåt, fjernes insekten hurtigst muligt med en flåttang. Hold herefter øje med biddet, hvor flåten sad. Udvikles et hududslæt omkring biddet, er det et tegn på Borrelia-infektion. Hvis dette er tilfældet, skal du straks kontakte din læge. 

23. august 2018
Mere om Dyr i haven

Farlig flåt-sygdom tæt på Danmark

De fleste kender sikkert til sygdommen borrelia, som man potentielt kan rage til sig, hvis man bliver bidt af en flåt. De færreste kender dog dens parasit”bror”, babesia, som minder om malaria. Modsat malaria er babesia at finde i Norden - og langt mere udbredt end først antaget.

Derfor bør du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Næste gang du er ved at dræbe en uskyldig edderkop, bør du genoverveje det. Læs hvorfor her.

Myndighederne advarer mod giftig dansk larve

Flere er blevet syge efter at have været i kontakt med giftig dansk larve. Sådan genkender du den

Nej, du skal ikke give bierne sukkervand!

Et facebook-opslag opfordrer lige nu til, at du skal fodre bier med sukkervand. Det er dog en rigtig dårlig idé. Læs hvorfor her

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange...

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Opråb fra plejere: Pindsvin dør i tørken!

Den varme sommer er hård kost for landets pindsvin. Men heldigvis kan du hjælpe. Læs hvordan her

Derfor skal du IKKE fodre fugle om foråret

Fugle nyder godt af fordring i vintermånederne, men ny forskning viser, at fodring af fugle i foråret kan have negative konsekvenser for...

Insekthotel – giv insekterne et flot sted at bo i haven

Det er at let pynte din have og hjælpe insekterne samtidig. Et insekthotel skaber rum og plads til æg og larver fra bier, sommerfugle,...

Frosten dræber snegle – forvent færre sliminvasioner af din have...

Det er ikke sådan, at frosten ikke er godt for noget. Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost nemlig betyde færre dræbersnegle i de danske haver til sommer.

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt...

Derfor må du ALDRIG fodre ænder

Mange nyder at fodre ænder sammen med børn og børnebørn, men andefodring har mange negative konsekvenser. Du skal derfor ikke fordre ænderne...

Er det giftigt for fugle at spise ris?

Bryllupssæsonen står for døren og der skal kastes ris på de mange nygifte par. Flere vælger dog i stedet at kaste fuglefrø på brudeparret, da de tror at fugle kan dø af at spise risene. Læs med og find ud af om det passer. 

Sådan bekæmper du dræbersneglen på forhånd

Frygter du dræbersneglen? Så er det nu, du skal sætte ind! Hvis du sætter ind allerede nu, kan du nemlig sikre dig mod snegleinvasion senere...

Hjælp bierne: Skab en bi-venlig have

Bierne har det svært i Danmark, hvilke kan give store konsekvenser for vores planter og dyrkning af afgrøder. Det er derfor tid til, at vi...